Diari digital d'Andorra Bondia
Els membres del cos de bombers entrant ahir a la Batllia.
Els membres del cos de bombers entrant ahir a la Batllia.

Les diferències en la cotització de les baixes de la mútua, a la Batllia


Escrit per: 
Meritxell Prat

Els sindicats de bombers (ABA i A118) fa temps que reclamen un canvi en el reglament de la mútua que els permeti cotitzar els complements específics que cobren i quan estan de baixa, rebre, realment, el 100% del seu salari. Després de presentar recursos al Govern i a la mateixa mútua i no rebre cap resposta, finalment s’ha decidit acudir a la Batllia per què sigui la Justícia qui determini qui té raó. “La mútua també ens ha fet silenci, cosa que no entenem perquè la mútua en teoria som tots i ens hauria de donar una resposta”, va apuntar el representant d’A118, Miquel Àngel Adrán, que va aclarir que ahir es van presentar quatre recursos a títol individual de membres del cos a qui els sindicats han donat suport.

Com s’ha dit actualment, la mútua només els permet cotitzar pel salari base i alguns complements més generals, però els específics en queden fora. En canvi, la CASS, sí que els permet la cotització de tots els conceptes retributius, per tant, consideren que es produeix “una disfunció”. “Nosaltres entenem que s’estan utilitzant indegudament diners que no els pertoquen”, va afirmar, afegint que “la CASS paga per uns conceptes que només cotitzem a la CASS, per tant són diners del treballador. I en canvi, la mútua els utilitza per acabar de complementar quelcom que hauria de complementar amb el que proporcionalment ha cotitzat un altre treballador”.

De fet, Adrán es va arribar a preguntar “què passaria si això ho fes una asseguradora privada, si utilitzés uns diners que no li pertoquen per pagar els seus assegurats? Seria un escàndol?” És per aquest motiu que no descarten fins i tot emprendre accions penals per aquesta situació. Per ara, van indicar que tenen “un feix” de recursos d’altres membres del cos a punt per presentar-los.

Desavinences
Les diferències de criteri en les cotitzacions ha estat un dels elements que més controvèrsia ha generat entre els sindicats i és públic i notori els enfrontaments que hi ha hagut entre uns i altres. En aquest sentit, ahir el president de l’ABA, Joan Torra, va apuntar que la mútua “sembla el xiringuito d’alguns”.

De la mateixa manera van criticar el fet que des de l’organisme “ens van dir que farien un estudi de viabilitat per veure què passaria si tot el funcionariat cotitzés tots els conceptes retributius i encara és hora que ens l’ensenyin. No entenem per què no l’han fet públic”. Des del seu punt de vista, el canvi que defensen no hauria de comportar cap daltabaix. “Si a tu et permeten cotitzar-ho tot, també aportes més a la mútua, per tant, al final és el mateix. No hi ha problemes”, va manifestar Adrán.

Un altre dels arguments que posen sobre la taula és el “superàvit” que afirmen que té la mútua. “Ara superem el milió d’euros”, va assegurar Torra, que va deixar clar que des del seu punt de vista “la mútua és exclusivament per cobrir el 100% quan estàs de baixa, no per fer inversions”. Igualment, reclamen que es rebaixi el percentatge de cotització “si estem en superàvit”.

diferències
cotització
baixes
mútua
Batllia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic