Diari digital d'Andorra Bondia
Estudiants de la Universitat d’Andorra en una classe.
Estudiants de la Universitat d’Andorra en una classe.

Les dones lideren la recerca a l’UdA


Escrit per: 
E. A. A. / FOTO: Universitat d'Andorra

Les dades recollides a la diagnosi que ha servit de base per al Pla d’igualtat de gènere de la Universitat d’Andorra 2022-2025 demostren que la recerca en aquesta institució està liderada majoritàriament per dones. D’aquesta manera, en el període analitzat (cursos 2017-2018, 2018-2019 i 2019-2020) tots els grups de recerca estaven coordinats per dones i el 79% dels membres dels grups també eren dones. Així mateix, el 85% de les tesis finalitzades aquells anys van ser de dones i en total hi havia un 65% de doctorandes. Des de l’UdA reconeixen que aquesta majoria femenina no es retroba després en les posicions de supervisió i avaluació de les tesis doctorals, recursos que s’han de buscar majoritàriament fora de l’UdA. “Precisament si hem volgut posar en relleu aquestes xifres és perquè no és la tònica general a les universitats de l’entorn”, apunta la coordinadora del grup de treball d’igualtat de gènere de l’UdA, Marta Tort.

El Pla d’igualtat de gènere de l’UdA es va aprovar el gener passat i s’ha fet públic avui coincidint amb la celebració del Dia internacional de les dones i les nenes en la ciència. “Hem escollit aquesta data per fer visibles aquestes dones que estan liderant la recerca a la nostra institució i perquè, per trencar estereotips, és necessari que les noves generacions disposin de referents, en aquest cas dones que s’estan dedicant a la investigació”, afegeix Tort.

Els objectius principals del pla són fomentar una cultura d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes en el si de la institució; reduir la segregació horitzontal, és a dir, el fet que hi hagi estudis i llocs de treball més feminitzats o masculinitzats, prevenir qualsevol conducta que pugui suposar una discriminació per raó de sexe i promoure la docència i la recerca amb perspectiva de gènere. “Vam començar amb el Pla d’igualtat el maig del 2020, en plena pandèmia, i va ser un encàrrec del rector que volia incidir en aquest aspecte, tenint en compte que la universitat no només ha de vetllar per la igualtat de gènere entre el personal com qualsevol altra empresa, sinó que té una responsabilitat afegida pel fet de dedicar-se a l’ensenyament superior i a formar les noves generacions”, explica la coordinadora dels treballs. A més, aclareix que “en aquell moment encara no es parlava de la llei d’igualtat i, per tant, la idea inicial no neix de la necessitat de donar compliment a la llei, sinó del convenciment que aquest ha de ser un dels pilars d’una institució universitària”.

Segregació horitzontal

El taló d’Aquil·les de la Universitat d’Andorra és possiblement la segregació horitzontal. Pel que fa al col·lectiu d’estudiants, les dones representen el 52% del total en els estudis reglats i el 69% en els de formació continuada. Ara bé, si s’analitzen les dades en funció dels plans d’estudis, resulta que el 93% dels estudiants d’Informàtica són homes, mentre que els estudis més feminitzats són els bàtxelors en Llengua Catalana (83% de dones), Ciències de l’Educació (81% de dones), Infermeria (73% de dones) i Humanitats (69% de dones).

Pel que fa al personal, la plantilla de l’UdA és majoritàriament femenina, amb un 70% de dones. Amb tot, retrobem aquí l’esmentada segregació  horitzontal: el personal dels serveis administratius i el professorat dels estudis d’educació i infermeria és majoritàriament femení, mentre que el personal dels serveis informàtics i el professorat dels estudis d’informàtica és majoritàriament masculí.

La universitat pública té un 75% de dones en càrrecs de responsabilitat

El fet que la plantilla de la Universitat d’Andorra sigui majoritàriament femenina es tradueix també en una major proporció de dones en càrrecs de responsabilitat, concretament un 75%. Aquesta no és la tendència en altres universitats: “les dades que hem consultat a nivell mundial mostren que hi ha més dones que homes que cursen estudis superiors, però en canvi en el camp de la recerca o de la jerarquia acadèmica, com més amunt puges, menys dones hi ha”, afirma la coordinadora del grup de treball del Pla d’igualtat de l’UdA. 

Menys afalagadora és la conclusió que, en el seu conjunt, el col·lectiu masculí percep un salari superior al de les dones. Des de l’UdA expliquen que això es deu a anys d’antiguitat i a la segregació horitzontal, ja que “no s’ha detectat cap cas de discriminació directa”.

Universitat d'Andorra
UdA
Pla d'igualtat
igualtat de gènere

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Qui es?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte