Diari digital d'Andorra Bondia
Les dones reclamen igualtat
Les dones reclamen igualtat

Les dones reclamen igualtat


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Igualtat i drets. Això és el que reclamen les associacions de dones, que ahir van sortir al carrer amb motiu del dia de la dona per recordar la discriminació que encara pateix la meitat de la població. Una realitat que es viu en l’àmbit laboral i el social, tal com va posar en relleu Montserrat Nazzaro, presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA). Així, va recordar que elles cobren un 21% menys que els seus companys de feina, que renuncien a créixer laboralment i que assumeixen la major part de les tasques domèstiques. Per això considera que és necessari que des de les administracions s’impulsi iniciatives de protecció de la maternitat i avançar cap a una major corresponsabilitat en les tasques de cures, que ara “es deleguen en les dones” quan és una “responsabilitat de tota la societat”. 
“Cal millorar la vida familiar, que és avui el gran impediment perquè la dona pugui tenir la llibertat de triar la feina que vol i que no hi hagi de renunciar”, va destacar Nazzaro. La presidenta de l’ADA es va mostrar a l’espera de la futura llei d’igualtat, al mateix temps que va defensar accions de conscienciació encaminades a canviar mentalitats. També la presidenta de Stop Violències, Vanessa Mendoza, va posar en relleu el “sostre de vidre” que no permet a les dones ascendir laboralment, les “dobles, triples i quàdruples” jornades a què es veuen sotmeses i el fet que les tasques de cures sempre recaiguin sobre seu. A més, en relació amb aquest darrer aspecte, Mendoza va exposar que “si es posa malalt l’avi, al cap de sis mesos et quedes sense seguretat social, un dret que hauríem de tenir totes les dones perquè sense cures la societat no se sostindria”. A l’últim, Stop Violències també reivindica els drets reproductius, com ara l’avortament i la inseminació, que avui no és coberta per la CASS.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va indicar que un dels instruments per donar resposta a la bretxa salarial, la barrera per accedir a càrrecs directius i la violència de gènere serà la llei d’igualtat, que es començarà a treballar en breu i que es preveu que estigui en vigor abans de finals de la legislatura. D’aquest text n’haurà de sorgir alguna mesura perquè la igualtat laboral entre homes i dones avanci al sector privat. En el cas del sector públic va apuntar la possibilitat d’adoptar mesures de discriminació positiva en alguns casos, com ara en la contractació de nous agents penitenciaris tenint en compte les necessitats que hi ha per al mòdul de dones, i es va mostrar partidari del sistema de quotes en certs casos. El ministre també va defensar l’aplicació de la perspectiva de gènere en l’elaboració de cadascuna de les lleis que s’impulsin. En aquest sentit va exposar que en la futura modificació del Codi de relacions laborals “haurem d’estar molt amatents que tots els aspectes que poden constituir una desigualtat de gènere no persisteixin”.
Per fer visibles aquestes rei­vindicacions, les associacions feministes van traslladar-les al carrer amb diversos actes. A la Rotonda, Stop Violències va organitzar actuacions, micro obert, i va continuar amb la recollida de firmes per l’avortament i la ILP per la baixa de paternitat. L’ADA va impulsar la campanya de sensibilització Som Dones a través de cartells instal·lats a les avingudes Meritxell i Carlemany. Aquesta té el suport del Govern i els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va lamentar que “les dones hem arribat a iguals nivells en uns pocs àmbits, però a còpia de molt esforç i sacrifici, quan els homes hi arriben amb moltes més facilitats”. Marsol va apuntar que potser en el camp de la política és on s’ha millorat més i espera assolir aquests índexs en la resta d’àmbits. Però tot i així va recordar que només hi ha hagut 41 conselleres generals en 47 anys, una sola presidenta de grup parlamentari i de dona cap de Govern, cap. Per la seva banda, la cònsol escaldenca, Trini Marín, va exposar la necessitat que les dones defensin el que són i que s’avanci cap a la igualtat recordant que “tots tenim el mateix dret”.
El 2015, la taxa d’ocupació dels homes se situava en el 70,5% i la de les dones en el 71%. Això no té en compte els autònoms, en què els homes són un 67% davant d’un 33% de dones. El salari mitjà és de 2.235,85 euros per als homes i 1.735 per a les dones.

Afers Socials crea un guardó per a les empreses que apliquin accions per afavorir la igualtat de gènere

El ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior va organitzar ahir la conferència Promoció de la igualtat de gènere en l’àmbit laboral amb motiu de la celebració del Dia de les dones treballadores. El ministre, Xavier Espot, va presentar la conferència, que van oferir la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat en funcions, Mireia Porras, i l’assessora del departament d’Ocupació i Treball, Eulàlia Sánchez, i va encoratjar els assistents a participar en el projecte per la igualtat a l’empresa amb la implantació de polítiques que la fomentin. El ministre va aprofitar per anunciar el guardó que s’impulsa des de l’àrea de Polítiques d’Igualtat per premiar les empreses que apliquin mesures per afavorir la igualtat de gènere. El guardó s’ha anomenat Olympe Gouge en honor de l’activista feminista francesa de finals del segle XVIII que va intentar que els drets conquerits pels homes durant la Revolució Francesa es fessin extensius a les dones. L’entrega d’aquest premi es farà el 8 de març de l’any vinent. Espot va remarcar que el fet que una dona cobri menys que un home per una mateixa feina i que aquesta desigualtat no tingui altra raó que la diferència de gènere és habitual però no té res de normal.

Xavier Espot
igualtat
drets
Dia internacional de la dona
Stop Violències
cass
ADA
Montserrat Nazzaro
Vanessa Mendoza

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Reclamen i sempre l'han meriscut.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte