Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Judith Pallarés i la cap d'àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras.
La ministra Judith Pallarés i la cap d'àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras.

Les dones se'n surten


Escrit per: 
E. A. A. / FOTO: Agències

Un 60% de les dones que pateixen violència de gènere es recuperen en un temps que oscil·la entre els tres i els quatre anys. Aquesta és una de les dades que ressurten de la presentació que han fet avui la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, amb motiu de la commemoració del Dia internacional per l’eliminació de la violència envers les dones. En el que portem d’any, el servei d’atenció a les víctimes de la violència de gènere ha atès 117 casos nous. En espera de tancar el 2021, aquesta xifra fa pensar en una disminució respecte a l’any passat quan hi va haver un total de 176 casos nous. En canvi, i precisament per l’increment de casos que es va produir entre l’abril i el juny del 2020, el que ha crescut aquest any és el nombre dels casos de prevalença, és a dir, els casos atesos que provenen d’anys anteriors. Així, fins a l’octubre d’aquest any s’han atès 172 casos de prevalença enfront els 156 que es van atendre al llarg del 2020.

El fet és que si es comparen els casos nous mes per mes, l’any 2020 i el 2021 presenten globalment “xifres similars” tal com ha apuntat Porras. Ara bé, els mesos del confinament marquen una diferència significativa entre els dos anys: mentre que els mesos d’abril, maig i juny del 2020 hi van haver 70 casos nous atesos pel servei, els mateixos mesos del 2021 n’hi va haver 32. 

Pel que fa a les franges d’edat de les dones ateses, el gruix més gran correspon a dones d’entre 28 i 39 anys (34%), seguides per les dones de 40 a 51 anys (33%) i en tercer lloc per les de 18 a 27 anys (15%). En aquest punt, la cap d’area de Polítiques d’Igualtat ha assegurat que “la dada sobre les dones joves ens preocupa i evidencia que hem de seguir fent accions per part de les institucions, les associacions i el conjunt de la societat per eradicar la violència de gènere”.

Una altra de les dades presentades ahir és la relativa al canal d’entrada de les dones al servei. En aquest cas, Porras ha subratllat el fet que majoritàriament (un 52%) siguin dones que hi acudeixen per iniciativa pròpia, ja que això demostraria que “es tracta d’un servei consolidat i conegut per la població”.

El servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere ofereix un suport integral a les dones i també als seus fills i filles. És per aquest motiu que el servei compta amb dues educadores socials, una treballadora social, una psicòloga per a les dones, una psicòloga matern-infantil i una jurista.

L’acompanyament i el suport que es dona des del servei busca “l’autonomia i la independència de les dones, respecte a les seves parelles i també respecte al mateix servei”. És per això que, un cop s’ha culminat el procés de recuperació, el seguiment es limita a uns mesos i es fa via telefònica. Això sí, qualsevol dona pot tornar-hi sempre que ho vulgui. De les dones ateses el 2021, un 35% ha presentat denúncia i un 69% ha trencat la relació amb la parella. “Sabem que denunciar és difícil i no és en cap cas un requisit per ser atesa pel servei”, ha insistit Porras.

Nova campanya

Coincidint amb el 25 de Novembre, el Govern ha posat en marxa una nova campanya de sensibilització sobre la violència de gènere. La principal novetat és la producció de deu curtmetratges que s’emetran per televisió. Aquestes petites càpsules pretenen conscienciar sobre “situacions que hem normalitzat i que en realitat no són normals”. Així, el primer vídeo mostra la diferència entre els pantalons curts que es venen per a nens i els que es venen per a nenes: “el vídeo denuncia la cosificació de les dones que comença ja quan som petites”.

D’altra banda, s’ha començat a fer difusió de l’anomenat signal for help, un moviment amb les mans per demanar ajuda fins i tot en presència de l’agressor.

25N
violència de gènere
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic