Diari digital d'Andorra Bondia

Les empreses trien menús molt més econòmics per als sopars de Nadal


Escrit per: 
Agències


Com cada any per Nadal, tornen els sopars d’empresa. Alguns restaurants ja han començat a rebre les primeres reserves i esperen organitzar tants àpats festius com en anys anteriors, malgrat que moltes empreses estiguin afectades per la crisi. Els preus dels menús, però, en alguns casos són fins a un 50 per cent més econòmics.

Els grups que gastaran menys seran els dels sopars organitzats pels treballadors, ja que quan paga l’empresa es fa més despesa. Els pitjors dies per trobar taula en un restaurant són el dijous i el divendres abans de Nadal, que aquest any seran el 17 i 18 de desembre.
El preu que pot tenir un sopar d’empresa per persona serà d’uns 40 euros, tot i que pot arribar a 80 euros. Els plats estrella als restaurants més casolans seran les receptes tradicionals, com ara el cabrit al forn i els canelons. Als establiments més sofisticats, el marisc i el foie no hi faltaran. Les matèries primeres més preuades i una bona carta de vins serà el que encarirà més el sopar.
Carmen López, de Buda Espai, explica que és habitual tenir reserves a finals de novembre “perquè la gent ho planifica amb temps”, ja que s’ha de quadrar les vacances. Els menús nadalencs del Buda Espai són “més elaborats”, amb ingredients de luxe com ara el foie, el marisc i pastissos especials, tal com expliquen. La meitat de les reserves fetes són de sopars pagats per les empreses, mentre que l’altra meitat són sopars que fan els treballadors pel seu compte.
Segons López, els sopars de Nadal són “un clàssic”, de manera que se celebren igualment tot i la crisi, encara que els preus dels menús “estan més ajustats”. La despesa, però, va “en funció dels beneficis de l’empresa”, afegeix López. Si l’any passat els preus oscil·laven entre 60 i 70 euros per cap, aquest any hi ha menús des de 40 euros. També n’hi ha, però, de 80 euros. En aquest cas la diferència de cost es deu al celler.
Al restaurant Cal Silvino els menús de Nadal estaran formats per plats tradicionals com ara el cabrit, el lletó i el bacallà. El propietari, Silvino Vitorino, assenyala que, en el seu cas, la majoria de les reserves que s’han fet fins ara són de sopars organitzats pels treballadors, tot i que n’hi ha alguna de sopars pagats per l’empresa. Els preu del menú oscil·larà entre 30 i 40 euros, tot i que n’hi haurà per 25, ja que s’elaboren en funció del que es volen gastar els clients. En aquest cas s’escull matèries primeres de bona qualitat però més econòmiques, com ara cabrit en lloc de xai. Vitorino reconeix que, sobretot amb la crisi, els clients busquen propostes tan econòmiques com sigui possible.
Amaro Batista, de l’Eulari de Pal, també oferirà plats típics, com ara cabrit o gall dindi i, com és tradició, la sopa de galets amb pilotes i els canelons de Sant Esteve. Batista assenyala que “les empreses són cada dia més petites”, ja que compten amb clients que han vingut en anys anteriors i tornen, però “si abans venien trenta persones ara en vénen deu”. El propietari de l’Eulari de Pal afirma que quan els sopars estan organitzats pels companys de feina i cadascú paga el que consumeix o bé paga a escot, s’escull els menús més ajustats.
El restaurant Fontanella també ha començat a rebre reserves. La directora de l’hotel Prisma (on es troba el Fontanella), Cristina Capdevila, explica que de moment tenen “menys reserves que l’any passat”, però que encara “és aviat” per poder-ho afirmar rotundament.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte