Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la presentació del Llibre blanc de la igualtat al Consell General, el maig de 2018.
Un moment de la presentació del Llibre blanc de la igualtat al Consell General, el maig de 2018.

Les entitats socials s’organitzen per impulsar la llei del tercer sector


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: BonDia

Generar una interlocució directa amb el Govern, el Consell General, el SAAS i els prestadors de serveis a l’hora de defensar els col·lectius vulnerables de la societat perquè “unides podem tenir més força”. Aquesta és una de les finalitats de la plataforma d’entitats socials que de moment aplega una dotzena d’associacions del país i que avui s'ha donat a conèixer. Hi treballen de valent des del mes d’agost passat, i ara han començat a posar fil a l’agulla, a curt termini, per organitzar-se i decidir si es constitueixen en associació o bé en federació; a llarg termini, per empènyer el legislatiu a posar fil a l’agulla en l’elaboració de la llei del tercer sector i acció social. Així ho han explicat avui en un comunicat i ho ha remarcat la presidenta de l’Associació del trastorn de l’espectre de l’autisme (Autea), Inés Martí, una de les associacions que formen part de la Plataforma. 

A més d’Autea, integren la Plataforma l’Associació andorrana per la malaltia d’Alzheimer (Aama), l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), l’Associació de diabètics d’Andorra (ADBA), Aigua de Coco, l’Associació de Malalts Mentals d’Andorra (AMMA), Andtdhah-Albatros, l’Associació de Síndrome de Down (ASDA), l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (Atida), Cooperand, Diversand i Fills d’Andorra. Encara han de triar qui serà el seu portaveu, però el que volen ara és que més entitats se sumin al projecte, ja que “la plataforma ha de ser un organisme en el qual tots els ciutadans se sentin representats”, ha explicat la presidenta d’Autea. 

Per això, s’ha fet arribar un correu perquè totes aquelles associacions, institucions o bé organismes que vulguin conèixer més en detall els objectius de la plataforma puguin fer arribar les demandes d’informació al correu plataforma@andorra.ad. De fet, n’hi ha algunes que estan en fase d’adhesió, ha confirmat Martí. 

Un camí encetat el 2015
Aquestes entitats reprenen així el camí ja encetat en el treball que va portar a l’elaboració del Llibre blanc de la igualtat, un estudi impulsat pel Consell General i el Govern el 15 de gener del 2015, i que “va identificar la plataforma com un bon ens per avançar en la igualtat de drets a Andorra” i que precisament la Llei d’igualtat de tracte i no-discriminació recull a l’article 36, ha recordat Martí. Ja ho han comunicat al Govern i han mantingut una primera reunió amb la comissió d’Afers Socials del Consell General i l’acollida ha estat “molt bona”, ha compartit Martí. No es tracta de renunciar al treball legítim de cadascuna de les associacions i entitats, sinó de “sumar per ser més forts” i col·laborar en el disseny de polítiques socials, ja que amb la seva tasca “complementem la gestió pública”, ha volgut deixar clar Martí. Consideren que l’estructura per adoptar ha de ser “plana”, no jerarquitzada, i segurament s’organitzaran en comissions, ja sigui per àmbits o franges d’edat. En qualsevol cas, volen ser “transversals, àgils i efectius”, va apuntar. 

En aquest sentit, les entitats impulsores de la Plataforma refermen que les activitats que des de fa anys desenvolupen tenen un ferm compromís amb els drets humans i amb els valors de la cohesió social, la igualtat, la inclusió i la participació. I consideren que la  paraula que millor defineix l’acció social que porten a terme és la corresponsabilitat. A més, tenint en compte la situació especialment difícil que estem vivint per la pandèmia, creuen que no falten motius per unir esforços i treballar plegats.

La llei a Espanya i França
La versió francesa de la Llei relativa a l’econòmica social i solidària, es va aprovar el juliol del 2014 i té com a objectiu  fomentar aquest sector econòmic, que a França representa un 10% del PIB i a 200.000 entitats. 

A Espanya es va aprovar el 2015 i s’anomena Llei del tercer sector d’acció social. Un tercer sector integrat per més de 30.000 organitzacions que apleguen 1.300.000 voluntaris; dona feina a prop de 645.000 persones i representa l’1,5% del PIB. Quant a les persones ateses per les entitats, superem els set milions. 

entitats socials
llei del tercer sector
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic