Diari digital d'Andorra Bondia

Les entitats valoren de forma oposada l’acció de govern en matèria de gènere


Escrit per: 
Redacció

Les entitats van valorar ahir de forma oposada l’acció de govern en matèria de gènere, reforçada des del nomenament de Magda Mata com a secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar a mitjans d’abril.

La presidenta de l’Associació de Dones Migrants d’Andorra (ADMA), Mari Carmen Barbero, va valorar ahir de manera positiva les actuacions que l’executiu està duent a terme, mentre que la representant de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) Elvira Geli va apuntar que, si bé és aviat per fer-ne un balanç, no ha vist canvis significatius respecte a l’anterior legislatura. 
Barbero va fer referència a iniciatives com l’habilitació d’un telèfon d’emergència de tres xifres i el foment de les polítiques de conscienciació, i va aplaudir especialment la decisió de l’executiu d’impulsar les cases d’acollida a principis de l’any vinent. Des de l’ADA es va reconèixer la posada en funcionament del telèfon de tres xifres i es va recordar que el projecte de les cases d’acollida ja estava al programa electoral del PS i es tractava d’una demanda de l’ADMA. No obstant això, Geli va afirmar que “tot el que es faci és bo”.
En aquest sentit, Barbero va recordar que l’entitat que presideix “va arribar a recollir 4.000 firmes” per tirar endavant una iniciativa que considera cabdal, ja que “és un mitjà molt necessari per treure la dona maltractada de la tortura i per ajudar-la a refer la seva vida”. Així, la presidenta de l’ADMA va felicitar l’executiu i va apuntar que de cases d’acollida n’hi ha “a tots els països desenvolupats i era una vergonya que no en tin­guéssim”. 
Pel que fa a les mancances, les dues entitats van tornar a insistir en la necessitat de crear la figura del batlle de família per millorar l’eficàcia de la justícia. La representant del col·lectiu de dones migrants va sostenir: “S’està avançant i estem molt satisfets, tot i que encara queda molt per fer”, i va matisar que a més de la tasca que desenvolupa el Govern “hem estat les associacions les que hem mobilitzat la societat, des de temps enrere”. De la seva banda, Geli va apuntar que entre tots s’està fent “una bona feina”, però va lamentar que “falta una mica de coordinació”.
D’altra banda, Barbero va destacar la tasca que s’ha dut a terme en els últims anys en matèria de conscienciació, i va incidir en la importància de mantenir i incrementar aquesta tasca en tots els àmbits, com a les escoles i amb les famílies, o fent més formació al cos de policia. La representant de l’ADA va assegurar que hi ha hagut força millores “en els últims set anys” i va destacar que “el servei integral de la dona funciona”. “Falta polir-lo una mica –va apuntar Geli‒, però ens treuen feina de sobre. Molts assumptes els derivem cap allà, especialment quan hi ha nens pel mig i cal assessoria psicològica.”

L’ADA ha rebut nou denúncies i ha atès una setantena de casos per telèfon des de principis d’any
Des que va començar l’any, l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) ha rebut nou denúncies de violència de gènere i ha atès una setantena de casos per telèfon. En general, aquest any el nombre de denúncies s’ha incrementat respecte de l’anterior. De fet, les últimes dades fetes públiques pel Govern reflecteixen que l’Equip d’Atenció Integral a la Dona Víctima de Violència Domèstica ha atès durant el primer semestre de l’any 124 dones, mentre que al llarg del 2009 la xifra de dones ateses per aquest equip va ser de 182.
En aquest sentit, la treballadora social de l’ADA Elvira Geli va coincidir amb la secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar, Magda Mata, que “hi pot haver un increment dels casos per la crisi”, i va recordar que “entre el 80% i el 90% de les denúncies rebudes han estat per problemes econòmics”. Contràriament, la presidenta de l’Associació de Dones Migrants d’Andorra (ADMA), Mari Carmen Barbero, considera que si bé el nombre de denúncies ha augmentat gràcies a la conscienciació, els casos de violència de gènere són “similars” als que hi havia abans. Així mateix, la presidenta de l’ADMA va apuntar que el perfil del maltractador “no té res a veure” amb les condicions econòmiques, si bé va admetre que una persona que estigui en atur i que sigui maltractadora pot desenvolupar més aquesta tendència, en compartir més estones amb la família.
Les representants de les dues entitats han detectat un increment de la violència de gènere entre la gent més jove. En aquest sentit, Geli va exposar que, dels nou casos denunciats aquest any, dos són de joves, i va destacar el cas d’una noia de 20 anys. “Normalment era a partir de 50 anys, i amb parelles tan joves no ens trobàvem”, va explicar la representant de l’ADA, que també es va sorprendre de la denúncia d’“una dona gran que feia vint anys que era casada”. Així mateix, la presidenta de l’ADMA va coincidir també amb l’altra entitat i amb la secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar que la violència de gènere “cada cop afecta més la gent jove, que teòricament hauria d’estat més preparada”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte