Diari digital d'Andorra Bondia
Les escoltes telefòniques es faran per casos de violència domèstica
Les escoltes telefòniques es faran per casos de violència domèstica

Les escoltes telefòniques es faran per casos de violència domèstica


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Ja hi ha un redactat de consens entre el grup de DA i el Col·legi d’Advocats per tal d’ampliar les investigacions i escoltes telefòniques en certs delictes. Es tracta d’una regulació del Codi de procediment penal que, des de Govern, es vol executar l’any vinent.  Aquesta qüestió va quedar aparcada quan es va tipificar el delicte fiscal, ja que la proposta d’ampliar-ho a tots els delictes, feta pel Govern, i diuen que també era una proposta dels operadors jurídics, va comptar amb una oposició ferma de la resta dels grups, inclòs DA, i també del mateix Col·legi d’Advocats. Segons el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, aquest document de consens  “es corresponia a una esmena que s’hauria pogut efectuar. Per tant, és des d’aquesta base d’on hem de partir”.
Aquesta ampliació de les investigacions i escoltes telefòniques passaria de fer-se només als delictes majors a certs delictes menors “on hi hagi uns interessos mereixedors d’aquesta protecció especial, com són delictes comesos a les xarxes socials, delictes d’àmbit de la violència domèstica, o de gènere”, i aquells delictes en què hi ha menors implicats, segons va dir Espot. 
Espot espera que els altres grups parlamentaris també hi puguin donar suport “perquè, en definitiva, del que es tracta és de garantir els drets del ciutadans a la intimitat del secret en les telecomunicacions, però també que no quedin impunes segons quins comportaments delictius molt greus que afecten víctimes  de la violència de gènere i menors d’edat. Cal poder arribar al fons d’aquests delictes, evidentment respectant els drets fonamentals”.  Espot va remarcar que “hauríem de posar-hi menys dosi de política, i més dosi de tècnica jurídica per arribar a una solució satisfactòria per a tothom” 
De fet, tal com es va comprometre el grup de DA, ja s’ha creat una comissió de treball, junt amb el Col·legi d’Advocats i operadors jurídics, batlles, magistrats i fiscals, en què també poguessin trobar-se còmodes els altres grups parlamentaris per aconseguir una solució de consens. Segons Espot, “ja han fet algunes reunions i esperem que l’any vinent es pugui produir una modificació, molt puntual, al Codi de procediment penal d’un article que pugui plasmar el consens a l’entorn d’aquesta qüestió”.  
Espot va recordar que, en la primera proposta de l’executiu, “des del Govern ja vam reconèixer la responsabilitat de no saber-ho encarar i de no haver-ne fet la pedagogia necessària. És una qüestió que hem de posar sobre la taula tard o d’hora perquè, amb la regulació actual que tenim a Andorra, que és molt garantista, sobretot si la comparem amb altres països de l’entorn europeu, hi ha alguns supòsits que queden fora de les possibilitats d’investigació dels nostres tribunals i que no permeten donar una resposta adequada a la nostra ciutadania. Per exemple, per localitzar agressors de víctimes de la violència de gènere o per poder investigar determinats delictes greus que es cometen a través de les xarxes socials, ja que, amb la regulació actual, no podem arribar al fons d’aquests afers. Precisament, el mateix fiscal general, Alfons Alberca, denunciava aquests fets al BonDia aquesta setmana, en puntualitzar que hi ha certs delictes tecnològics que no poden ser investigats. 

Cristina Bea i Azahara Cascales són les dues candidates a presidir la Batllia

Cristina Bea i Azahara Cascales, que fa entre 18 i 20 anys que són batlles, són les dues candidates a presidir la Batllia, en substitució de Jaume Tor.  La decisió final se sabrà el 10 de gener. Abans, el Consell Superior de la Justícia ha de consultar-ho a la resta de batlles, després d’haver entrevistat ahir les dues candidates, que van presentar els seus projectes. De 15 batlles, 11 són dones. Tor passarà, a partir del 15 de gener, a ser magistrat del Tribunal Superior. Per tant, aquest tribunal passarà de tenir nou magistrats a tenir-ne deu, i podran estar adscrits a qualsevol sala, amb la nova norma, tot i que, per competència, estaran designats a una.  
Ahir mateix es van renovar una tercera part dels  magistrats del Superior: Albert Andrés Pereira, Maia Conte i Ives Picot, i també la magistrada del Tribunal de Corts Concepció Baró. Tant el president del CSJ, Enric Casadevall, com el mateix ministre Espot van remarcar que són renovacions automàtiques per respondre a aquelles crítiques que, des del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco), es fan perquè els magistrats s’hagin de regular cada sis anys segons la Constitució, i no sigui de per vida. Baró va destacar l’evolució “brutal” que ha tingut la justícia en els darrers anys i Pereira va remarcar que, independentment de l’agilitat que se li exigeix a la justícia, cal remarcar-ne “l’encert”. 

El pres va tenir una revisió mèdica hores abans de suïcidar-se

El ministre Espot va avançar ahir que no hi ha indicis que s’hagi produït cap negligència, segons els informes que estan elaborant els agents que van intervenir, directament o indirectament, després que un dels presos de la Comella, fa un parell de setmanes, es suïcidés al centre penitenciari. Segons els protocols, s’ha demanat a aquests agents que elaborin els informes corresponents i, en base a aquests informes, en el cas que se’n desprengui alguna mancança o negligència, es prendrien les mesures oportunes.  El  ministre també va informar que el pres en qüestió va rebre, poques hores abans, una revisió mèdica, que “no va fer preveure la voluntat de suïcidar-se de l’intern. No hi va haver cap avís previ”, va remarcar. Per aquest motiu, va justificar que no es prengués cap mesura especial de protecció.  “No podem adoptar mesures de protecció excessives, si no hi ha cap indici”, va dir. Tot i això, quan passa algun cas així, “es revisen els protocols i, si cal introduir algun element que pugui prevenir en major mesura casos similars, ho farem”, va comentar Espot. 

 

escoltes
telefòniques
violencia
violencia domestica
casos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte