Diari digital d'Andorra Bondia
Les estacions alerten que cada any costa més als temporers trobar pis
Les estacions alerten que cada any costa més als temporers trobar pis

Les estacions alerten que cada any costa més als temporers trobar pis


Escrit per: 
M.S.C./M.S. / FOTO: J.G.

Les estacions d’esquí assenyalen que cada any costa més trobar habitatge per la temporada d’hivern. Per això, tant Vallnord com Grandvalira estan fent actuacions per facilitar l’accés a un allotjament per al personal temporer. En aquest sentit, tal  com indica la responsable de Recursos Humans de Vallnord-Pal Arinsal, Mònica Garcia, des de fa uns anys un alt nombre de treballadors no poden confirmar el seu retorn perquè no disposen de pis. Això, indica, “ha fet despertar les alarmes i ha incentivat l’estació a prendre mesures”. 

Aquestes passen per posar en contacte els empleats amb immobiliàries (s’ha acordat amb diferents empreses del sector 100 places) així com amb propietaris d’apartaments i residències. D’aquesta manera s’aconsegueix que els temporers trobin un lloc on viure, encara que continua sent difícil. Garcia apunta que fins ara s’ha pogut gestionar però les dificultats es poden donar quan arribi el gruix de personal estranger.  A banda d’oferir ajuda per cercar un pis, Pal-Arinsal ha apostat per potenciar els contractes de residents i transfronterers. Garcia va posar en relleu que “hi ha neguit” per part de les estacions i dels treballadors i que els problemes amb l’habitatge afecten les contractacions, ja que aquestes es realitzen “a poc a poc”. A més va declarar que tot i que ara els temporers no es plantegen deixar de venir a Andorra són conscients que veuran rebaixades les condicions de vida respecte de les temporades anteriors. Per aquest motiu es va mostrar a l’espera de l’evolució que pugui tenir a la llarga. Pal-Arinsal preveu contractar uns 500 temporers dels quals un 45% (unes 280 persones) són foranes. El percentatge de repetició d’aquests empleats se situa entre el 65% i el 95%.
Des de Vallnord-Ordino Arcalís també es constata que els temporers tenen dificultats per trobar habitatge. Per això, des de l’estació s’ha contactat immobiliàries, propietaris i fins i tot bancs que disposen d’edificis buits. Amb tot, es va exposar que les immobiliàries no tenen pisos ni tampoc els privats, ja que prefereixen llogar-los durant tot l’any. Tenint en compte que hi ha poca oferta, el preu s’encareix, afegeixen. Ferrer va explicar que hi ha hagut casos de persones als qui l’estació ja havia confirmat que se’ls contractava un any més però s’han trobat sense allotjament. D’altres temporers venen abans de l’hivern i comencen a pagar lloguer mesos abans de l’inici de la temporada. També n’hi ha que comparteixen pis. Des d’Ordino-Arcalís es va assegurar que el personal que ja hi ha contractat ja disposa d’habitatge. L’estació també està pendent de trobar un edifici per destinar-lo a allotjar els empleats. La previsió és contractar uns 220 temporers. D’aquests, la meitat són persones estrangeres. En aquest cas també es va indicar que entre un 65% i un 95% són repetidors.

Des de Granvalira també es va constatar que cada any està costant més trobar allotjament per la temporada. Per això des de recursos humans es fa orientació i acompanyament per als que no coneixen Andorra ja que les estacions no tenen apartaments propis. Amb tot, el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va explicar que des de Saetde s’està analitzant la possibilitat de llogar hotels que tenen un ús baix o que estan en desús. Torres va remarcar que el problema és la llei d’arrendaments, ja que el contracte que preveu és per cinc anys. Grandvalira projecta  contractar 1.490 treballadors dels quals 1.218 són temporers (539 per Saetde, 653 per Ensisa i 26 per Nevasa). Ara per ara no està notant dificultats per contractar empleats.

La comissió interministerial estudia possibles mesures per pal·liar el problema

La comissió interministerial creada per mirar de trobar mesures que ajudin a pal·liar el problema de la manca d’habitatge de lloguer ha celebrat ja dues reunions i continua treballant en diferents alternatives, segons van explicar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, i el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que, en el cas concret de les estacions d’esquí, va assegurar que “no ens han fet arribar una preocupació major que altres anys”.
Espot, que va recordar que algunes mesures com la de facilitar l’accés a les ajudes a l’habitatge de lloguer “ja estan implementades”, va explicar que es continua el treball amb FEDA i els comuns per tal “d’afinar més les dades sobre el nombre de pisos buits”, a la vegada que es treballa també en canvis legislatius. En aquest aspecte, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, va incidir en una possible modificació de la normativa de construcció per tal de facilitar que es construeixi més habitatge nou destinat al lloguer, i també en possibles canvis en la Llei d’arrendament de finques urbanes. Precisament, respecte a aquesta darrera, Espot no va descartar que es pogués tornar a una durada mínima de tres anys dels contractes de lloguer en lloc dels cinc actuals, tot i que va advertir que és una mesura que “cal analitzar molt bé” ja que d’una banda podria facilitar l’entrada de més pisos al mercat però de l’altra podria “desprotegir els llogaters”. 

Per la seva part, Cinca va explicar que les entitats bancàries ja els han fet arribar les primeres dades amb relació als pisos de què disposen i podrien ser susceptibles d’entrar al mercat de lloguer, tot i que va advertir que “són molt pocs” i que “no sembla d’entrada una via gaire factible”.

 

temporers
Habitatge
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte