Diari digital d'Andorra Bondia
Les estacions d’esquí pressionaran el Govern per mantenir l’IGI reduït
Les estacions d’esquí pressionaran el Govern per mantenir l’IGI reduït

Les estacions d’esquí pressionaran el Govern per mantenir l’IGI reduït


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La voluntat de l’executiu d’eliminar el tipus reduït de l’IGI que s’aplica al transport, les estacions d’esquí i les activitats culturals i d’oci anunciada pel cap de Govern en el darrer debat d’orientació política, va generar inquietud entre els camps de neu. Això va ser a principis de maig i a hores d’ara encara es desconeixen quins seran els canvis que s’acabaran fent. En tot cas, les pistes esperen convèncer el Govern de la necessitat de mantenir la imposició actual.
En aquest sentit es va expressar el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, que va remarcar que de moment “tot està una mica verd” i que les converses que s’han mantingut fins ara han estat molt informals. En tot cas va assenyalar la necessitat de parlar sobre aquesta qüestió amb l’executiu. També el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va precisar que “nosaltres intentarem que es pugui mantenir”, però va deixar clar que “si finalment no s’aconsegueix poca cosa hi haurà a fer”, mentre que el director d’EMAP, Josep Marticella, va expressar la voluntat de “conscienciar” el Govern de la situació que aquest fet comportaria per al negoci de la neu. 
Les pistes remarquen que, si s’acaba adoptant, l’impacte que suposarà aquesta mesura serà important. Un impacte que afectarà (negativament) el compte d’explotació de les societats. Així, segons va recordar la directora de Ski Andorra, Montse Guerrero, passar de tributar el 2,5% al 4,5% tindrà com a repercussió una retallada en la partida d’inversions dels dominis esquiables. Així, va indicar que per mantenir unes instal·lacions punteres les despeses a fer són elevades. Amb tot subratlla que són accions necessàries, i així s’ha pogut comprovar en un any com aquest, en què la neu ha estat irregular i gràcies a les inversions en innivació artificial s’ha pogut funcionar sense problemes. “Tenir més del 60% del domini esquiable cobert per canons de neu ens ha permès garantir la temporada”, va dir. La directora de Ski Andorra va posar en relleu que això no només és positiu per a les estacions, sinó que cal tenir en compte l’impacte en el país que té aquest sector ja que “mou tota l’economia”.

IGI reduït en tots els països
Un dels arguments que s’exposaran per defensar el manteniment de l’actual tributació és el fet que en qualsevol país el transport per cable té una imposició més baixa. “Finlàndia, Alemanya o Suïssa, tots apliquen un IGI reduït”, va declarar la directora de Ski Andorra, al mateix temps que va recordar que les estacions “han lluitat molt” perquè això fos així també al Principat, tenint en compte que l’esquí és un motor econòmic i pel diferencial amb els altres països. 
En el mateix sentit es va expressar el director d’EMAP, que va defensar que es doni un tracte diferent al transport per cable ja que “requereix revisions importants i molt costoses i perquè és un atractiu turístic”. A més, Marticella i Mandicó van declarar que el primer que cal saber és a partir de quan el Govern preveu aplicar aquest increment de la tributació. El cònsol canillenc va recordar que “la política de preus de les estacions per a la propera temporada ja està pactada i passada” i va alertar de les conseqüències que tindria la supressió de l’IGI reduït a mig hivern. I és que, tenint en compte que ja no es podria repercutir en les tarifes, l’augment de la imposició representaria una “reducció dels ingressos”, va dir, unes declaracions que Marticella va compartir. “No és el mateix tenir l’IGI al 2,5% que al 4,5%”, va apuntar Mandicó, que no va voler parlar de l’impacte que això tindria per a l’estació. Els dominis esquiables també van preferir no avançar de quina forma afrontarien aquest augment de la imposició fins a conèixer exactament quins canvis vol introduir-hi el Govern.

 

estacions esquí
IGI reduït
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte