Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la presentació de la temporada d’hivern, ahir al matí al Lobby Bar de l’hotel Fènix.
Un moment de la presentació de la temporada d’hivern, ahir al matí al Lobby Bar de l’hotel Fènix.

Les estacions inverteixen 11 milions per recuperar les xifres de visitants


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Els dominis esquiables inverteixen més d’11 milions d’euros per encarar la temporada d'hivern. En concret, Grandvalira ha invertit 6.700.000 euros al sector de la Vall d’Orient i 1 al d’Ordino Arcalís; i Vallnord-Pal Arinsal, 3.500.000. L’objectiu de les estacions per a aquest hivern és recuperar la xifra d’esquiadors de la prepandèmia, segons han explicat aquest matí durant la presentació de la temporada d’hivern que ha de començar el pròxim 3 de desembre, menys a Ordino Arcalís, que ho farà el 26 de novembre. Una de les principals novetats d’enguany ve marcada encara per la pandèmia, ja que les estacions demanaran el passaport Covid per accedir i romandre als espais tancats, com ara la restauració. A més, esperen que la resta de mesures establertes als protocols Covid del Govern continuaran ajudant que les estacions puguin ser “espais segurs”.

Els responsables de les estacions es van mostrar optimistes de cara a la nova temporada, sempre, és clar “si ens respecta la Covid”, ha puntualitzat el director de Grandvalira, Juan Ramón Moreno. En el seu cas, ha volgut ser prudent a l’hora d’establir quin nombre de forfets calculen vendre i preveure quants seran els dies esquiables i no ha donat cap xifra concreta. Ara bé, sí que ha expressat que volen acostar-se a les xifres aconseguides la temporada prèvia a la pandèmia, quan van ser 1,7 milions de dies d’esquí venuts. Per la seva banda, el director de Vallnord-Pal Arinsal, Josep Marticella, ha indicat que el seu objectiu és “ambiciós”, tot i la prudència: “recuperar els 500.000 dies d’esquí amb un públic de proximitat”.

De fet, tant Moreno com Marticella s'han mostrat convençuts que els mercats de proximitat espanyol i francès respondran bé a les propostes preparades per a aquest hivern. “També l’anglès”, ha afegit Marticella. En la mateixa línia s'ha manifestat el director d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, tot afegint que, per exemple, “és molt difícil recuperar el mercat rus a causa de la situació de la pandèmia en aquell país”.

Algunes novetats
Grandvalira

La implementació dels preus dinàmics perquè el client compri per avançat, el nou Abarset i nous circuits d’esquí de muntanya i raquetes de neu en són algunes de les més destacades

Ordino Arcalís
El mirador solar continuarà sent un atractiu per als esquiadors experimentats i l’estació comptarà amb una nova escola de ‘freeride’ 

Pal Arinsal
El simulador d’esquí virtual i l’experiència multisensorial ‘Nocturna’ són les principals, a més de nous circuits d’orientació o una plataforma de salts

L’ampliació de les concessions s’haurà de valorar en cada cas
Ski Andorra considera que la disposició addicional inclosa al projecte de llei del pressupost del 2022, que inclou l’allargament de les concessions de les estacions d’esquí fins a un 20% per pal·liar les pèrdues provocades per la pandèmia, és un recurs que ha d’ajudar a mantenir l’equilibri econòmic i financer dels dominis. Així ho ha valorat el vicepresident d’Ski Andorra, Josep Marticella. En relació amb això, ha dit que hi hauria diferents opcions per mantenir aquest equilibri, i aquesta n’és una. En tot cas, ha assenyalat que serà cada Comú o cada concessionari qui decidirà com s’acabarà aplicant la disposició addicional.

Negociació de l’acord
D’altra banda, en relació amb l’acord entre les societats gestores EMAP i Ensisa, Marticella ha explicat que s’està fent “un treball precís i prudent” per acabar de formalitzar l’acord les pròximes setmanes. “Hem d’anar pas a pas”, ha dit. En la seva opinió, es tracta d’un acord “molt complementari per a les dues societats”. Sobre la qüestió, el director de Grandvalira, Juan Ramón Moreno, ha expressat que estan “en espera de com evoluciona tot”. Al seu parer, s’ha de ser molt respectuosos amb el procés de negociació “i esperar que els nostres accionistes ens donin instruccions al respecte”. 

Forfet natura
Sobre el forfet natura, Marticella ha reconegut que Ski Andorra ha de fer “un esforç” per comunicar més i millor com funciona aquest forfet i per què serveix. Així, ha recordat que es tracta d’un passi que cobreix els 365 dies de l’any i que dona accés als diversos serveis que ofereixen les estacions. Ara, en el que volen incidir és que sigui conegut pels turistes, ja que els usuaris ara per ara són majoritàriament del país. 

Llei d’estacions
Finalment, i pel que fa al projecte de llei de les estacions de muntanya, Moreno ha remarcat que “és molt positiu per a la indústria”. Per Marticella, és important que la nova llei reflecteixi i preservi “el model d’estacions que tenim avui”, un model que ha qualificat d’“integrador i atractiu”. A més, ha fet notar que és imprescindible regular l’activitat de les estacions tant a l’hivern com a l’estiu. “Sempre amb la premissa de protegir tots els nostres usuaris”, ha conclòs.

 

estacions
temporada d'hivern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte