Diari digital d'Andorra Bondia
Representació del projecte de minicentral que està desenvolupant SEMSA per encàrrec de Saetde.
Representació del projecte de minicentral que està desenvolupant SEMSA per encàrrec de Saetde.

Les estacions treballen en projectes d’autoconsum per estalviar energia


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Semsa

Les estacions d’esquí segueixen treballant en les mesures que aplicaran aquesta temporada d’hivern per mirar de reduir la factura elèctrica, tenint en compte que són uns dels grans consumidors del país. Si bé encara no s’ha fet cap presentació oficial, avui, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, ha avançat que un dels aspectes que s’explora és el de l’autoconsum. De fet, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha reconegut que a petició de les pistes s’ha fet una modificació de la normativa per actualitzar el reglament d’autoconsum que els ha de facilitar l’aplicació de les mesures.

Cadena ha reivindicat que les estacions “ja estan fent un esforç i el continuaran fent de cara al futur”, i ha assenyalat que ja s’han previst accions com ara tancar alguns ginys o pistes en moments de menor afluència a més dels projectes de producció d’energia. Ha citat el parc solar de Pal i ha apuntat que en el cas de Grandvalira s’està treballant per poder fer autoconsum a través “dels llacs” que tenen.

Del projecte se’n pot saber alguna cosa més gràcies a una publicació a les xarxes socials de l’empresa d’enginyeria Semsa, on exposa que per encàrrec de Saetde estan treballant en la remodelació d’una captació d’aigua i la construcció d’una nova minicentral hidroelèctrica que ampliarà la capacitat energètica de Grau Roig. Es preveu una potència de generació màxima de 300 KW (equivalent a 50 llars) amb una turbina i un salt d’aigua de 80 metres. Segons detallen, un sistema controlarà a temps real el cabal ecològic i només es turbinarà i generarà electricitat quan el cabal sigui superior a l’ecològic. A més, detallen, Saetde instal·larà una pantalla al mur de l’edifici que indicarà a temps real la producció de la turbina i dels panells fotovoltaics instal·lats sobre l’edifici de la infermeria de Grau Roig, de la central de neu i addicionalment el de l’escola.

Calvó, de la seva banda, ha remarcat que les mesures de les estacions són “molt tècniques” i preveuen també un acord amb FEDA per “ajustar” el moment de producció de neu si es donen problemes de subministrament.

Conveni
Les explicacions s'han donat en el marc de la signatura d’un conveni de col·laboració entre el Govern i el sector empresarial (Cambra de Comerç, Unió Hotelera, Autèntics Hotels, Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics i Confederació Empresarial Andorrana) per establir mesures d’estalvi que permetin assolir l’objectiu de reduir un 15% la despesa energètica del país.

Calvó ha afirmat que es tracta d’un acte de “responsabilitat col·lectiva” i ha destacat el compromís dels diferents sectors per fer de “corretja de transmissió” per difondre les mesures entre els seus associats. De moment s’ha previst un llistat de 10 accions, que per ara no són d’obligat compliment i que inclouen, entre altres, temperatures de com a mínim 26 graus a l’estiu i de màxim 20 graus a l’hivern, apagar l’enllumenat exterior i dels aparadors en el moment de tancar els establiments o que l’enllumenat de Nadal només s’encengui durant 6,5 setmanes consecutives respectant l’horari de funcionament.

En aquest sentit, el president de la Cambra, Josep Maria Mas, ha destacat que algunes empreses ja han començat a aplicar restriccions i que d’altres han decidit no utilitzar enllumenat de Nadal, tot i que sí que decoraran les oficines.

Els representants del sector hoteler, Jordi París i Esther Santuré, han explicat que fa dies que treballen en mesures d’estalvi i han garantit la “corresponsabilitat”. Ara bé, Santuré no ha amagat els dubtes de si finalment es podrà assolir l’estalvi del 15% i ha preguntat si no serà necessari aplicar accions “més contundents”.

En aquest sentit, Calvó ha explicat que el mateix context energètic condicionarà i que a més es crearà una taula de seguiment per avaluar el compliment de les mesures, i si es veiés que les empreses no les apliquen, es farien obligatòries. Per tirar-ho endavant, però, cal tenir aprovat el projecte de llei que doni cobertura jurídica. El Govern ja té un esborrany “molt avançat” del projecte de llei i s’espera entrar-lo a tràmit parlamentari aviat per aprovar-lo abans de final d’any.

De la seva banda, el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, ha explicat que ja han començat a treballar per posar sistemes de control de temperatura que impedeixin als clients apujar més de 20 graus el termòstat.

Finalment, Cadena, ha demanat a les empreses que comencin a estalviar “des d’avui mateix”, tant per la seva factura com per ajudar FEDA, i ha encoratjat el Govern a seguir treballant per reduir la dependència energètica de l’exterior que es té actualment. En aquest punt, i a preguntes de la premsa, Calvó ha fet una crida als comuns perquè “facilitin” la implementació d’infraestructures energètiques per part dels privats i ha recordat que són les administracions locals les que han de preveure aquests recursos en l’ordenació del sòl.

estacions
energia
crisi energètica

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte