Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir davant la comissió legislativa de Sanitat.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir davant la comissió legislativa de Sanitat.

Les farmàcies podran vendre ja aquesta setmana tests d’antígens


Escrit per: 
M.S. / FOTO: Facundo Santana

Els establiments farmacèutics podran vendre aquesta setmana mateix tests d’antígens per a aquells ciutadans que vulguin autotestar-se un cop es publiqui el decret que aprovarà aquest dimecres el consell de ministres i que n’autonritza la venda. Així ho ha avançat aquest dimarts el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat, on ha precisat que el decret establirà una limitació al nombre de tests que podrà adquirir cada client.

El ministre, que ha fet una crida a la ciutadania a no llançar-se a les farmàcies, ja que “els tests estan garantits per a tothom i no s’acabaran”, ha explicat que d’entrada “no es regularà els preus d’aquests tests de forma immediata”, tot i que sí que es farà “tot el possible” perquè la seva adquisició no representi un problema per a cap ciutadà. En aquest sentit, Martínez Benazet ha explicat que s’ha parlat amb el Col·legi de Farmacèutics per tal que vetlli perquè no es donin situacions d’abús.

Quant al preu de venda, el titular de Salut, que no ha concretat cap quantitat, ha explicat que dependrà de cada establiment, que igual que els laboratoris ja fan test d’antigen, ja que el cost d’adquisició pot haver estat diferent en el moment de la compra. En aquesta línia, el ministre ha destacat que cada vegada van sortint nous tests i ha pronosticat que els preus “aniran baixant”.
D’altra banda, pel que fa als autotests d’antigen que l’Executiu distribuirà a tots els residents més grans de sis anys, el ministre ha explicat que en aquests moments es compta amb 50.000 tests, que se n’esperen 30.000 més aquesta setmana, i que la previsió és que la següent en poguessin arribar 70.000 més. En el cas que aquesta darrera comanda acabés arribant, Martínez Benazet, que ha recordat que el test d’antigen permet determinar si la persona “és infectiva o no”, ha obert la porta a la possibilitat que es distribuís un segon test gratuït als ciutadans.

Precisament, pel que fa a la distribució dels tests, el ministre ha explicat que l’operatiu, que encara s’està treballant, comptarà amb la participació de la Creu Roja i els comuns, ja que es podria utilitzar el número de cens. Martínez Benazet ha destacat que aquest dilluns va tenir lloc una reunió amb els comuns per abordar la qüestió i va remarcar “la bona predisposició” i la “voluntat de col·laborar” en aquesta distribució.

Detectats 32 nous positius i els actius baixen a 579

El ministeri de Salut ha notificat 32 positius nous les darreres 24 hores, fet que eleva a 7.414 el total de casos de coronavirus detectats des de l’inici de la pandèmia el mes de març. En la segona onada s’acumulen 6.556 casos i després de sumar-se 50 altes des de dilluns, el nombre de casos actius es redueix de 18 i se situa en 579. D’aquesta manera, són ja 6.756 persones les que han superat la malaltia, mentre que el nombre de víctimes mortals per coronavirus es manté en 79 persones.

A l’hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 18 pacients ingressats, un menys que ara fa 24 hores, dels quals 15 a planta en presentar quadres menys greus i 3 a la unitat de cures intensives (UCI), un dels quals intubat i ventilat mecànicament. Quant als centres escolars, hi ha 23 aules sota vigilància activa (tres menys que ara fa 24 hores), 11 totalment tancades i 12 amb alguns alumnes aïllats. A més, hi ha 49 classes més en vigilància passiva, una més que ahir.

El ministeri confia que la vacuna es pugui administrar als CAPs

Queden encara per definir aspectes logístics i operatius per saber com arribaran les primeres vacunes contra la Covid-19 i quines condicions de conservació seran necessàries, però la voluntat del ministeri de Salut és que es puguin administrar a través de la xarxa de centres d’atenció primària (CAP) de la mateixa manera com es fa amb la vacuna de la grip.

D’aquesta manera ha respost el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet, a una interpel·lació dels consellers general socialdemòcrata Jordi Font sobre on es vacunaria durant la seva compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat, on ha avançat també que s’està acabant de treballar en una app on puguin registrar-se les persones vacunades a qui es faria també un seguiment serològic posterior “perquè no sabem quan pot durar la immunitat i per tant quan ens hem de tornar a vacunar”.

Així mateix, i responent en aquest cas a una pregunta de la consellera general demòcrata Sandra Codina, el ministre ha reiterat que les vacunes arribaran “de forma simultània” a quan ho facin als dos països veïns, perquè aquest “és el compromís a què es va arribar”, i que inicialment “es podrà vacunar el mateix percentatge de població que els països veïns”. El ministre, que ha confirmat que la vacuna de Pfizer “serà la primera a arribar”, ha reiterat que es començarà a vacunar a aquelles persones “més fràgils”, les que presentin algun factor de risc, així com a la gent gran i també als professionals sanitaris i sociosanitaris.

Marínez Benazet, que ha precisat que “les vacunes no eviten la infecció però fa que no emmalalteixis”, ha advertit que malgrat la proximitat de poder disposar de la vacuna contra el coronavirus “ningú esperi que al febrer s’hagi acabat la Covid-19”. En aquesta línia, el ministre, que ha recordat que cal administrar dues dosis de la vacuna “separades per diferents setmanes”, ha insistit que no es podrà donar la pandèmia per controlada fins que un 60% de la població estigui immunitzada, el que “es coneix com a immunitat de ramat”. Amb tot, el titular de Salut ha assegurat ser “molt optimista respecte a l’evolució de la pandèmia de cara a la primavera i estiu vinent”.

Precisament, en relació amb la vacuna, l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha decidit avançar al 21 de desembre la reunió per donar la seva opinió sobre la vacuna de Pfizer-BioNTech un cop ja ha rebut la “informació addicional” de les farmacèutiques, si bé manté també la data del 29 de desembre com estava previst. Un cop l’EMA doni el seu vistiplau a la vacuna, la Comissió Europea trigaria uns tres dies a autoritzar-ne la comercialització abans que arribi als diferents estats.

 

 

vacuna
test
antigens

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte