Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’arxiu d’una manifestació anterior del Dia de la dona.
Imatge d’arxiu d’una manifestació anterior del Dia de la dona.

Les feministes exigeixen més educació per evitar el fenomen de les punxades


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: Facundo Santana

Les presidentes de les entitats feministes del país, Antònia Escoda, d’Acció Feminista, i Mònica Codina, de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), exigeixen més educació per evitar comportaments que tenen com a objectiu principal vulnerar els drets de les dones com està succeint amb el fenomen de les punxades. En aquest sentit, Escoda va precisar que “no només s’han d’indignar les associacions, sinó també tota la societat, ja que no és una qüestió només feminista”. Els primers casos de punxades van començar a tenir lloc a Espanya i a França, amb la qual cosa era d’esperar que també arribés a Andorra, apunten. “El fet és sotmetre la dona”, va lamentar Codina.

Tant Escoda com Codina es van mostrar alarmades per aquesta mena de comportament que s’està popularitzant entre els joves i que coarta la llibertat de les dones. Per això, la presidenta d’Acció Feminista considera que s’ha d’enviar un missatge perquè la gent denunciï i que les amistats d’aquestes persones s’oposin al seu comportament i actuïn.

Al seu torn, Codina va explicar que la punxada no és l’única acció que s’ha vist al llarg d’aquests anys i que ha vulnerat els drets de les dones. A títol d’exemple, recorda que anys anteriors, i encara avui dia, hi ha violacions grupals en festes nocturnes. “S’ha d’erradicar qualsevol mena d’actuació i comportament que provoqui  la submissió de les dones”. Per això, considera que les persones que hi ha darrere de les punxades haurien de ser penades severament. “Al final estan agredint una persona amb una arma blanca”, va ressaltar Escoda.

Les dues associacions veuen amb bons ulls el protocol que va posar en marxa el Govern aquest dimecres, però des de l’ADA precisen que no s’han de limitar a activar o desactivar els protocols només quan sigui necessari, sinó que s’ha de treballar per solucionar el problema des de l’arrel: les conductes masclistes dels joves. I a això només s’hi arriba amb l’educació social, familiar i escolar. Escoda va assegurar que s’ha signat un protocol perquè a partir d’aquest curs hi hagi agents d’igualtat a les escoles. 

D’altra banda, Codina va insistir que s’ha de posar en marxa al més aviat possible la nova Llei d’igualtat i s’ha de crear l’Institut de la Dona. “El fons del problema està aquí, hi ha senyors i partits que no s’ho creuen i que diuen que això ja està fet i és del segle passat” i va afegir que “des de l’ADA serem molt dures i no permetrem que a les dones d’Andorra ni de qualsevol altre lloc del món se’ns vulnerin els drets ni la llibertat de poder sortir i fer el que ens vingui de gust sense por”.

feministes
exigeixen
més
educació
evitar
fenomen
punxades

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte