Diari digital d'Andorra Bondia
Els responsables de les escoles bressol expliquen que estan passant per un moment difícil en tenir menys nens.
Els responsables de les escoles bressol expliquen que estan passant per un moment difícil en tenir menys nens.

Les guarderies privades avisen que la pèrdua d’infants els obligarà a tancar


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’allargament de la baixa de maternitat i la possibilitat d’entrar a l’escola amb poc més de dos anys ha fet caure el nombre d’infants a les escoles bressol privades. És per això que des del sector s’assenyala que si no es pren alguna mesura, aquests centres hauran de tancar perquè no seran viables. Així, si bé les direccions de les guarderies veuen com a molt positiu l’allargament de la baixa de maternitat, consideren que els nens i nenes haurien d’anar a l’escola a partir dels tres anys.
La directora del Xumet, Vanessa Giadas, explica que avui  els pares no porten els fills a l’escola bressol fins que tenen nou o deu mesos. Tenint en compte que amb dos anys poden accedir a l’escola sempre que no necessitin bolquers i que durant l’estiu estan amb els avis de vacances, l’estada a la guarderia es redueix a tan sols un any. Això suposa una caiguda dels efectius, però els centres han de seguir complint amb la mateixa ràtio i el mateix nombre d’educadores i assumir les mateixes despeses de lloguer. A tot plegat s’hi afegeixen les reformes “fonamentals” en les instal·lacions que exigeix la normativa. Però amb menys alumnes, les guarderies privades no tenen capacitat per invertir, diuen. Per això assenyala que “haurem de tancar” perquè “no és viable”. De fet, el darrer any i mig han tancat tres guarderies a Andorra la Vella, recorda.
Giadas, a més, explica que amb dos anys, els infants encara no estan preparats per anar a l’escola. Així, es donen casos en què han de repetir un mateix curs de parvulari. És per això que defensa que els infants haurien d’accedir a l’escola a partir dels tres anys.
Neus Juliench, directora de Kids Service, tampoc comparteix que els infants vagin “tan petits” a l’escola maternal. Defensa que la primera etapa educativa es faci en un entorn “familiar” i “conegut” com són les escoles bressol. Apunta que accedeixen a l’escola quan encara no estan preparats, ja que són “persones molt sensibles i s’estan formant”. A més, explica que la condició que els infants no utilitzin bolquers suposa una angoixa per als nens. Diu que la tendència és que les guarderies vagin perdent alumnes perquè els pares els porten a l’escola maternal sense haver fet els tres anys perquè és gratuïta i perquè en cas de tenir més d’un fill facilita la gestió. A banda, els darrers anys, alguns centres escolars (com ara els congregacionals) han obert línies de preescolar que mai havien existit abans. Tot plegat acaba influint les escoles bressol privades, remarca, que veuen caure els ingressos mentre segueixen estant obligades a mantenir la ràtio. “Acabarem no sent viables”, tot i que defensa que estan desenvolupant una tasca social. Davant d’aquest fet, assenyala que “s’hauria de buscar una forma per donar opcions que les escoles bressol privades es puguin mantenir amb uns mínims valors”, i recorda que les públiques  suposen un cost més alt per al Govern.
La directora d’una altra guarderia remarca que a la competència que suposen les escoles també hi ha l’oferta dels esplais públics d’estiu, que donen servei a infants que seran escolaritzats al setembre. “Jo no puc competir amb els seus preus”, lamenta, i afegeix que si els infants deixessin la guarderia als tres anys, ara marxarien 20 nens, però com que es permet entrar a l’escola amb dos anys, en marxaran 40. Si l’escola bressol té capacitat per a 60 infants vol dir que només en quedaran 20. Davant d’aquest fet, la directora exposa que 20 entrades són fàcils d’aconseguir però 40, és difícil.
La responsable d’aquest centre coincideix que els infants entren a la guarderia als set mesos o un any. Això fa que només hi estiguin inscrits durant un any. Aquest període de temps no és suficient per treballar bé a nivell educatiu, indica. La directora d’aquesta escola bressol deixa clar que està totalment a favor de l’allargament de la baixa de maternitat. “Com a educadora, és una mesura molt positiva”, afirma. “El que no veig gens positiu és que els infants entrin als dos anys a l’escola”, conclou.

guarderies
privades
avisen
pèrdua
d’infants
obligarà
tancar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic