Diari digital d'Andorra Bondia
Les infermeres critiquen que no s’hagi comptat amb els col·legis
Les infermeres critiquen que no s’hagi comptat amb els col·legis

Les infermeres critiquen que no s’hagi comptat amb els col·legis


Escrit per: 
P.G.

El Col·legi d’Infermeres i Llevadores es queixa que finalment la reforma sanitària no vagi acompanyada, de manera paral·lela, de la regulació de les professions, com els diferents col·lectius mèdics han reclamat. “Es va dir que es regularia i no s’ha fet res”, explica Mònica Duran, presidenta de les infermeres. A més critiquen la falta d’informació i de concreció de molts aspectes de la reforma i no consideren oportú que els ho expliquin posteriorment, quan ja estarà tot fet. 
Duran lamenta que qüestions com la reclamació de l’acreditació a tots els professionals mèdics tinguin un enunciat tan general. “No sabem quines són les regles del joc, quins són els criteris o requisits que desplegarà aquesta acreditació”, explica Duran. La representant de les infermeres insisteix que en aquest cas l’acreditació hauria d’anar relacionada amb la llei de les professions. 
De tots els punts genèrics de la reforma sanitària anunciats, les infermeres només han participat en les lleis de drets i deures i sobre història clínica. Conegut l’esborrany, el Col·legi d’Infermeres i Llevadores va fer un redactat amb modificacions i aportacions i amb demandes de desplegament reglamentari d’alguns aspectes. Duran, però, diu que aquestes peticions no han tingut resposta i desconeixen si en el text final d’aquesta llei que es vol aprovar aquest any hi estan o no incorporades. 
Pel que fa a altres aspectes per als quals s’ha fixat un calendari en la reforma per a aquest any, com el nou reglament del centre hospitalari o la cartera de serveis, el Col·legi d’Infermeres desconeix el contingut de les propostes. 
Per altra banda, les infermeres i llevadores no poden compartir la filosofia de la reforma, tal com ho expressa el cap de Govern, Antoni Martí, perquè consideren que aquesta reforma “hauria d’haver comptat amb més col·laboració per part de tots els col·lectius i col·legis professionals mèdics”, va comentar Duran. El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va assenyalar la setmana passada que es té previst un seguit de reunions amb els col·lectius mèdics a partir del mes de setembre, i que el primer seria el Col·legi de Metges. Segons la presidenta de les infermeres i llevadores, aquestes trobades serviran de poc “si ja ens presenten unes propostes en les quals nosaltres, com a professionals, no hem col·laborat”. 
El Col·legi d’Infermeres i Llevadores ja va fer una proposta per escrit el 2011 sobre la llei per regular el col·lectiu i ara està treballant per actualitzar el text i revisar-lo per adaptar-lo a l’àmbit europeu, amb l’objectiu de tornar-lo a posar sobre la taula i insistir que la regulació de la professió ha de ser una prioritat per al ministeri de Salut. 

Col·legi d'Infermeres i Llevadores
reforma sanitària
Mònica Duran
regulació proifessional
cartera serveis
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic