Diari digital d'Andorra Bondia
Una infermera prepara una vacuna per a un pacient.
Una infermera prepara una vacuna per a un pacient.

Les infermeres demanen que se’ls reconegui la professió


Escrit per: 
M. P. / Foto: BonDia

El Col·legi Oficial d’Infermeria d’Andorra reivindica el “reconeixement de la professió” després que el ministre de Salut, Albert Font, apuntés a una potenciació de l’atenció als centres de salut per reduir el nombre de visites a Urgències. Font advocava per un canvi de rol de les infermeres, però des del Col·legi són clars: “no es tracta de canviar el nostre rol, nosaltres tenim una formació específica des de fa moltíssims anys i el que volem és que se’ns reconegui la capacitat per estar dins del sistema de salut i de les polítiques de salut i que se’ns reconegui la nostra professió”. Ho exposava la presidenta del Col·legi, Isabel Vallejo, que va recordar que “tota aquesta tasca que diu el ministre ja la fem”.

Vallejo admetia que són qüestions que ja s’han parlat amb el ministre i que del que es tractaria és de “potenciar la infermera dins de tot el sistema”. “Cal canviar els circuits i que tots siguem un equip, que nosaltres puguem derivar altres professionals i que els altres ens puguin derivar a nosaltres, al CAP, per fer el seguiment corresponent”. La presidenta del Col·legi, a més, va recordar que “no només atenem pacients per prendre’ls la tensió, no només atenem persones malaltes. També atenem persones sanes, de fet, atenem tota la família des que neixen fins que es moren”. Per tot plegat va insistir que el que cal és “reforçar el rol de la infermeria, no canviar el nostre rol. Volem que sigui reconegut. No hi ha res més”. En aquest sentit explica que ja han reivindicat més d’una vegada que “podem ser la infermera referent del pacient i podem derivar si detectem un problema de salut. I no és necessari derivar només al metge, potser podem derivar a altres especialistes, com una dietista, si el que detectem és un problema d’alimentació”.

Per poder introduir aquests canvis i rebre el reconeixement que busquen estan molt pendents de si s’acaba de tancar la llei de professions sanitàries. “La llei ens definirà i donarà competències pròpies i fixarà què pot fer cada professió”, va destacar, i va afegir que “hem de treballar en equip i establir circuits diferents”. Com ella mateixa recordava, “fa molt temps que donem voltes a per què la gent va a Urgències per un refredat o perquè s’ha fet un tall en un dit, quan són coses que es podrien solucionar al CAP”.

Vallejo assegura que per part seva el text de la llei ja és correcte i que no posaran impediments que pugui tirar endavant, de manera que confien que aquest estiu es pugui avançar en l’aprovació. “Seria un pas bastant gran, no hi hem estat mai tan a prop”, va reconèixer. 

De la mateixa manera també es va mostrar favorable a la proposta de Font perquè hi hagi infermeres liberals. “Ens soluciona els problemes de les nits o l’atenció a pacients fràgils a domicili. Va tot lligat”, va exposar, apuntant també la necessitat de recursos per a l’atenció dels pacients hospitalitzats a domicili. “Cal una atenció a les persones les 24 hores i caldria establir circuits i programes específics”, va dir, reconeixent que “a Andorra tenim molts recursos per tirar-ho endavant però estan mal encaixats”.

infermeres
professió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte