Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i el director de FEDA en la primera instal·lació fotovoltaica que funciona amb autoconsum.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i el director de FEDA en la primera instal·lació fotovoltaica que funciona amb autoconsum.

Les instal·lacions fotovoltaiques creixen un 88% respecte al 2018


Escrit per: 
M. S. C. / Foto: SFGA / J. A. V.

L’energia fotovoltaica està prenent força a Andorra. Segons va informar el departament de Medi Ambient, durant aquest any s’han registrat 30 projectes d’instal·lacions fotovoltaiques, per una potència total de poc més de 400 kW. Això suposa un 88% més de sol·licituds d’instal·lació que durant el 2018. Davant d’aquestes dades, des del Govern van destacar que l’evolució indica que la tecnologia està tenint una molt bona acceptació, sobretot entre els petits productors. 

D’aquests 30 projectes, la major part s’han ubicat en edificis construïts a la parròquia de la Massana (en total han estat 14). A Escaldes-Engordany se n’han instal·lat sis, a Andorra la Vella cinc, i a Sant Julià de Lòria dos. A Canillo, Encamp i Ordino s’ha ubicat una instal·lació a cada parròquia. De les dades facilitades per Medi Ambient es desprèn que, generalment, els projectes s’han dut a terme en edificis unifamiliars, tot i que també s’han registrat hotels, comunitats de propietaris i magatzems. Així mateix, la majoria d’instal·lacions s’han executat en edificacions existents. D’aquestes plaques solars se n’obtindrà una producció anual (estimada en base a 1.150 hores equivalents) a 470 MWh, un consum equivalent al que gasten unes 150 llars cada any.

Amb les xifres a la mà, el Govern va assenyalar que els resultats confirmen la tendència creixent en la implantació d’aquesta tecnologia a Andorra. Aquesta evolució l’atribueixen als avenços normatius, tecnològics i també a la reducció de costos. Així, exposen que l’entrada en vigor de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) obre la porta a la implementació de l’autoconsum d’energia elèctrica, un fet que consideren que hauria d’impulsar els pròxims anys aquestes instal·lacions. Tal com ha indicat l’executiu en diverses ocasions, des del 2010 s’ha promogut la instal·lació de plaques solars per part dels privats, però fins ara l’energia produïda s’havia de vendre a la companya elèctrica. Des de l’aprovació de la Litecc es va preveure que l’energia que es produeix en instal·lacions privades la pugui consumir directament el propietari. La voluntat és que aquesta possibilitat incentivi la producció de renovables per part dels privats i així es pugui augmentar la producció d’energia renovable al país, aprofitant el potencial solar que hi ha a les cobertes dels edificis. 

Més presents
El Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) també ha constatat un increment de les instal·lacions d’energies renovables en els projectes constructius. Tal com va explicar la degana de l’entitat professional, Zaira Nadal, d’instal·lacions de dipòsits de gasoil pràcticament ja no se’n posen. Per contra, està prenent molta empenta l’aerotèrmia i la biomassa. La fotovoltaica, de la seva banda, s’utilitza com a reforç. Cal indicar que el programa Renova subvenciona fins al 40% de la instal·lació fotovoltaica.

L’objectiu marcat per la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic estableix arribar a produir el 33% de l’energia que consumeix Andorra el 2030 i així reduir la dependència dels països veïns en aquesta matèria.

instal·lacions
fotovoltaiques
creixen
88%
2018

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte