Diari digital d'Andorra Bondia
Una imatge de blocs de pisos ubicats a la Massana.
Una imatge de blocs de pisos ubicats a la Massana.

Les llars destinen prop d’un 36% dels ingressos mensuals a pagar el pis


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Les persones que viuen en un pis de lloguer o que estan pagant hipoteca destinen prop d’un 36% dels seus ingressos mensuals a pagar l’habitatge. Aquestes dades, extretes de l’Observatori del segon trimestre del 2020 realitzat pel CRES, assenyalen que si només ens fixem en les llars que paguen lloguer aquesta despesa suposa un 37% mentre que entre les que paguen hipoteca, un 30%. Cal posar en relleu que el 61% de les persones enquestades viu en un habitatge de lloguer, mentre que un 23% té un habitatge de propietat ja pagat i el 14% restant s’està en un habitatge de propietat del qual encara està pagant la hipoteca.

L’estudi també pregunta pel preu de l’habitatge de lloguer per metre quadrat. Dels resultats del treball s’observa que augmenta el preu mitjà del metre quadrat entre les persones que fa menys anys que han signat el contracte. D’aquesta manera, els enquestats que fa més de cinc anys que van firmar el contracte paguen 7,3 euros per metre quadrat. En canvi, entre els que fa menys d’un any, el preu per metre quadrat és d’11 euros per metre quadrat.
Un altre aspecte interessant és el fet que prop del 13% dels enquestats diuen que el seu arrendador els ha comunicat que vol actualitzar l’import del lloguer. La majoria de les persones que viuen en pisos de lloguer fa més de cinc anys que van signar el darrer contracte (representen el 33% dels enquestats), mentre que un 23% fa dos o tres anys, prop d’un 19% un any o menys, i un 18% fa quatre o cinc anys.

A més, a la població que viu en habitatges de lloguer, l’enquesta del CRES pregunta si s’ha acollit a les pròrrogues dels contractes de lloguer aprovades pel Govern a través de la Llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatge. I sobre aquesta qüestió, el 27,5% dels enquestats diuen que han gaudit de la pròrroga del contracte que limita l’augment del preu de lloguer (un 56,4% diu que no s’hi ha acollit). Cal recordar que la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge manté per a aquest any, amb algunes excepcions, la possibilitat que l’arrendatari pugui mantenir el contracte d’arrendament amb les mateixes condicions econòmiques durant un màxim d’un any més sempre que durant el 2020 finalitzi la durada del contracte o bé alguna de les seves pròrrogues.

A l’últim, l’estudi vol saber si els enquestats estan buscant activament habitatge. La majoria d’ells (el 81%) diu que no vol canviar mentre que un 11,5% explica que sí i que ja buscava un altre habitatge abans de la crisi de la Covid-19. A més, un altre 2% afirma que està buscant un altre habitatge arran de la crisi originada pel coronavirus i un 3,8% exposa que li agradaria canviar però no ho fa perquè no pot. L’informe destaca que els que més busquen activament un habitatge són les persones que viuen en un pis de lloguer (un 16% ja el buscava abans de la crisi sanitària, un 3% arran de la crisi sanitària i a un altre 6% li agradaria però no pot). Els enquestats que tenen un habitatge en propietat o bé estan pagant una hipoteca diuen majoritàriament que no volen canviar (un 93%) mentre que només un 6,2% afirma que buscava un altre habitatge abans de la Covid-19.

D’entre les persones enquestades, un 45% fa més de deu anys que viuen en l’habitatge actual, un 24% fa entre dos i quatre anys, i un 13% entre cinc i set anys.

 

 

Habitatge
lloguer
despesa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte