Diari digital d'Andorra Bondia
El 18 d’octubre passat es va signar l’acord de col·laboració amb les mesures, que ara seran obligatòries.
El 18 d’octubre passat es va signar l’acord de col·laboració amb les mesures, que ara seran obligatòries.

Les mesures d’estalvi energètic seran obligatòries des d’aquesta setmana


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: SFGA

Les 10 mesures del pacte per a l’estalvi energètic per al sector empresarial, un conveni de col·laboració entre el Govern i la Cambra de Comerç, Unió Hotelera, Autèntics Hotels, Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics i Confederació Empresarial Andorrana que es va signar el 18 d’octubre passat seran a partir d’aquesta setmana mesures d’obligat compliment per a les empreses. Ho va confirmar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va indicar que el decret ja està preparat per ser aprovat pel Govern aquest dimecres i entri en vigor al més aviat possible, “si pot ser aquesta mateixa setmana” mitjançant la publicació del mateix en un BOPA extraordinari. 

De fet, divendres passat va entrar en vigor la Llei del 24 de novembre de mesures per respondre a les situacions de crisi energètica, va recordar Calvó, i ara s’està acabant de tancar “un decret compartit amb el sector empresarial”, va sostenir. En aquest sentit, va recordar que es va crear una taula de seguiment i s’han fet trobades de forma regular amb una primera fase més pedagògica d’explicar les mesures. També des del ministeri s’han enviat equips per fer aquesta pedagogia al sector empresarial “i ara passarem a la fase de mesures d’obligat compliment recuperant  les mateixes mesures que havíem explicat al sector i que havien incorporat en aquest pacte d’estalvi energètic que havíem demanat a les empreses de subscriure”. La ministra va remarcar que hi ha mesures lligades a la climatització, amb la regulació de la temperatura a 26ºC com a mínim a l’estiu i a 20ºC com a màxim durant els mesos d’hivern per als despatxos, comerços, restaurants i zones comunes dels hotels. Es tracta d’una mesura que també s’ha aplicat a l’Administració. Pel que fa al manteniment de la temperatura a 20 graus, Calvó va assegurar que s’ha parlat amb el sector hoteler, que ho veu factible precisament a les zones comunes. A les habitacions, depèn del sistema tècnic que tinguin. I tot i reconeixent que “és difícil que el client també apliqui aquesta mesura” si no es pot establir un topall al termòstat, el que es demana al decret “és una obligació d’explicar al turista el que estem treballant a Andorra”. D’aquí que també a petició del sector, Andorra Turisme hagi posat en marxa una campanya que permet explicar als visitants el perquè d’aquestes mesures. Per  Calvó són unes mesures de responsabilitat amb un entorn de crisi energètica global i que també afecta els països veïns. És per aquest motiu que posa en relleu que des d’Andorra “havíem de ser responsables i treballar per reduir el nostre consum com ho estan fent França i Espanya, que són els nostres proveïdors d’energia”. A més, va explicar que a França encara s’han marcat una temperatura màxima més baixa, 19ºC. 

La ministra considera que amb 20ºC es pot mantenir “un mínim de confort”. També va puntualitzar que el decret s’ajustarà al que s’ha estat treballant amb el sector empresarial durant aquests dos mesos i tindrà en compte la demanda del sector hoteler “que parléssim de la consigna que fos la temperatura real”. Calvó creu que el decret serà útil i permetrà reduir el consum. També va insistir que les empreses són coneixedores de les mesures i han tingut temps per preparar-se.

La ministra també va subratllar la mesura d’apagar l’enllumenat interior quan els comerços, despatxos i restaurants tanquin, una acció que “no és difícil per a ningú”. L’objectiu, va tornar a recordar, és intentar eliminar un consum energètic que podria ser necessari de cara al futur “sense que impacti en el funcionament dels negocis”. 

Per vetllar per l’acompliment de la normativa hi haurà controls i inspecció i si es detecten incompliments del decret també es preveuen sancions. De tota manera, Calvó confia “que les empreses responguin al decret i que no hàgim d’aplicar sancions”. Ara, caldrà veure si el decret detalla més concretament les causes d’infracció, que sempre serà de caràcter  administratiu, i les sancions associades a les mateixes. La llei de mesures per respondre a les situacions de crisi energètica preveu tres tipologies de sancions (molt greus, greus i lleus) no només per a la persona o entitat infractora, sinó també per a la persona o persones que, pel fet d’exercir càrrecs d’administració o de direcció general, de fet o de dret, siguin responsables de la infracció, quan aquesta infracció sigui imputable a la seva conducta dolosa o negligent.

crisi energètica
mesures estalvi

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Com a titular està molt bé, pero quan vas a la practica quants comerços no tenen rellotge interruptor? Ja conec 2 que han fet posar el rellotge, i els hi ha costat uns quants euros. I quan tens horaris diferents i dies de obertura diferent? El rellotge classic nomes admet una hora fixa. La idea esta be, pero no es evident façana, aparador , retol i interior del comerç i totes les seves fases i seccions es puguin gestionar de forma senzilla

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte