Diari digital d'Andorra Bondia

Les mútues expressen el seu temor pel projecte de llei de l’energia


Escrit per: 
M. S. C.

L’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE) ha manifestat el seu temor pel projecte de llei de mesures provisionals en relació amb el règim de l’energia elèctrica, que està a tràmit parlamentari.

Les mútues es van reunir amb el Govern a finals de juny per plantejar-li els neguits que tenen pel text. I una de les queixes que van transmetre és la situació de desigualtat respecte de FEDA que afirmen patir.
El text que és al parlament ha de permetre impulsar les energies renovables. Al mateix temps, exposa la necessitat d’establir normes de qualitat de la distribució de l’energia elèctrica amb la fixació de penalitzacions en el cas que no es compleixi els estàndards previstos. Aquest darrer punt amoïna l’AESE, ja que, segons explica el portaveu de l’entitat, Joan Carles Grau, FEDA es beneficiarà una situació de superioritat perquè la parapública es dedica a la producció, al transport, al comerç i a la distribució d’electricitat, mentre que les mútues només se centren en una part del negoci. Grau ha exposat que és complicat aplicar un sistema de qualitat de servei en un context com aquest. Al mateix temps, ha lamentat que només se segueixen les directives europees que beneficien FEDA i no les que aposten per la liberalització del sector energètic.
Aquest no és l’únic punt que preocupa les empreses del sector. El projecte de llei relatiu a l’energia elèctrica també preveu modificar el reglament provisional de la distribució de l’energia elèctrica aprovat pels delegats permanents l’any 1975. Es tracta d’un text que reconeix l’activitat de les mútues, i per aquest motiu aquestes entitats van alertar que, seguint el que exposa el projecte de llei, el Govern podria retirar la seva activitat, una possibilitat que l’executiu ja els ha anunciat que no es considerarà.
Tot i aquestes paraules, l’associació creu que el text hauria d’especificar amb quin objectiu el Govern pot modificar el reglament que reconeix les mútues. Davant d’aquesta situació, Grau ha manifestat la necessitat de disposar d’una llei marc del sector. Tot i que entén que potser pel Govern ara aquesta qüestió no és una prioritat, alerta que “la bola es va fent més gran” i el problema serà més difícil de resoldre.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic