Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions d’un establiment hoteler del Principat.
Les instal·lacions d’un establiment hoteler del Principat.

Les noves mesures a la restauració frenen les reserves al sector hoteler


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Les mesures addicionals per evitar la propagació del coronavirus aprovades la setmana passada pel Govern estan espantant el turisme. Segons adverteix la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), les limitacions als serveis de restauració (com són la limitació de dues persones per taula als bars i de cinc als restaurants) han provocat una aturada de les reserves per a l’hivern i també per als festius que hi ha abans de l’inici de la temporada. Ho diu el director de la patronal hotelera, Jordi Pujol: “A nivell d’imatge [les mesures] no faciliten la venda”.

Pujol explica que una família de quatre persones que ha vingut aquest darrer cap de setmana a Andorra i ha hagut d’esmorzar separada en dues taules diferents s’esperarà un temps abans de reservar per a la temporada d’hivern. Com tampoc reservarà pel pont del Pilar. El problema, diu el director de la UHA, és que les estades del desembre es venen ara al setembre. I la qüestió és que la imatge que s’està donant del país no és la que tocaria. “Hauríem de vendre seguretat. Però quan la vendrem la seguretat? Quan tots els clients hagin anat a Masella?”, es pregunta Pujol. Des de la Unió Hotelera s’entén que les noves mesures tenen per objectiu estar preparats per a l’hivern, però assenyalen que la lectura que se’n fa des de fora és que durant l’estiu Andorra ha gaudit de bona imatge i quan el turisme ha marxat s’ha vist que la situació era més complicada del que es pensava.

En tot cas, les limitacions no agraden al sector, que està a l’expectativa de saber si es prorroguen o no. “Sabem que cal vetllar per la situació sanitària de cara a l’hivern però primer de tot cal arribar a l’hivern”, apunta Pujol, que afegeix que les noves mesures han trasbalsat el treball d’elaboració dels protocols dels hotels per a la pròxima temporada. Pels hotelers, unes restriccions com les que hi ha ara farien la situació “inaguantable” durant l’hivern. Però si les dades sanitàries no milloren són conscients que hauran de definir d’altres escenaris que no s’havien plantejat fins avui en els quals hi figurarien mesures similars a les actuals. Tot plegat obligarà el sector a ser creatiu. Un exemple serà l’organització de sopars de Nadal i Cap d’Any als establiments hotelers. L’entitat ja estava treballant en els protocols per organitzar aquestes celebracions, que tenen una acceptació important, remarca Pujol, quan van aparèixer les noves mesures. Com s’organitza un sopar de Cap d’Any amb les limitacions actuals és un aspecte que la UHA haurà de resoldre tot i que “no és fàcil”, va observar Pujol.

El director de la Unió Hotelera també va parlar de la possibilitat de fer tests de la Covid-19 a tots els turistes. Va remarcar que és un tema que està a sobre de la taula i que seria interessant poder-lo implementar. Amb tot, indica que requeriria una logística complicada a banda que caldria valorar qui ha d’assumir el cost de les proves i el fet que, molt probablement, acabin repercutint en la clientela. No obstant això, el director de la UHA va assenyalar que “alguna cosa s’ha de fer”.

 

Els hotels preveuen contractar el 50% menys de temporers que l’any passat

La prudència guiarà les contractacions de personal temporer als establiments hotelers durant aquest hivern. La previsió és incorporar la meitat dels empleats que se solien assalariar durant les temporades anteriors. Aquesta és una xifra “que no ens agrada”, va dir el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, però va afegir que si no hi ha sorpreses es podria obrir una altra quota per ampliar plantilles un cop iniciada la temporada. En tot cas, el que no volen els empresaris és haver de fer-se càrrec d’aquest personal si les coses van malament, tal com va passar l’hivern passat. És un cost que “no podem assumir”, afirma Pujol. Així doncs, el director de la UHA va remarcar que el volum de temporers es podria incrementar a mesura que es vegi com avança l’activitat al sector hoteler i quan les “regles del joc” estiguin més clares.

La majoria d’establiments que van obrir a l’estiu no tancaran a la tardor

La major part dels hotels que van obrir durant la temporada d’estiu no tancaran a la tardor. Cal recordar que durant l’estiu, 58 establiments van estar operatius. D’aquests, tan sols dos tancaran ara (un d’ells potser obrirà pel pont del Pilar) i no entraran de nou en funcionament fins al desembre. Altres dos han informat que només obriran durant els caps de setmana i els ponts que hi hagi fins a l’hivern, mentre que 38 han anunciat que restaran oberts. Pel que fa als setze restants, encara no han respost a l’enquesta llançada per la Unió Hotelera. El director de la patronal, Jordi Pujol, va apuntar a la possibilitat que alguns establiments s’esperin al 12 d’octubre per prendre una decisió. Davant d’aquestes dades, Pujol va destacar que potser, finalment, tanquen menys hotels dels que en un principi es podia preveure.

 

 

 

 

UHA
Unió Hotelera
reserves
mesures

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte