Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la signatura del contracte d'arrendament, aquest matí.
Un moment de la signatura del contracte d'arrendament, aquest matí.

Les obres d'ampliació de la Universitat d'Andorra començaran a la tardor i duraran un parell d'anys


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Les obres d’ampliació de la Universitat d’Andorra (UdA) a l’antiga Fàbrica Reig començaran a la tardor i estaran enllestides d’aquí a dos anys. Almenys aquesta és la previsió amb què treballa el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, segons ha explicat avui la seva titular, Ester Vilarrubla, en el marc de la signatura del contracte d’arrendament amb la propietària de l’espai de 2.870 metres quadrats, Marta Ribas. Precisament la tercera planta de la Fàbrica Reig ha estat l’escenari escollit per oficialitzar aquest contracte que ha de permetre donar resposta a la reivindicació repetida des de la Universitat d’Andorra els darrers anys: la necessitat de nous espais per poder créixer encara més, tal com ha recordat el seu rector, Miquel Nicolau. 

Les obres d’adequació de l’edifici es realitzaran amb el crèdit extraordinari aprovat de sis milions d’euros, ha recordat la ministra, que ha anunciat que els pròxims mesos es procedirà a la redacció del projecte i es traurà a concurs. Pel que fa als detalls del contracte de lloguer, l’arrendament tindrà una durada de 35 anys prorrogables i preveu un preu inicial de 6 euros per metre quadrat al mes. També s’estipula una carència de la renda del 100% els dos primers anys, i del 50% el tercer. Segons Vilarrubla, s’espera que serà el curs 2025-2026 quan l’ampliació estarà enllestida, si bé Nicolau s'ha mostrat més optimista i ha declarat que confia que el 2024-2025 “ja podrem estar aquí” o almenys que durant aquest curs “es podran anar movent coses cap aquí”. Tot depèn, és clar, de quan puguin començar les obres. L’edifici acollirà espais multiús dedicats a la investigació i la recerca i també altres espais destinats als alumnes i despatxos, ha desgranat la ministra.

Vilarrubla ha destacat que “encara que s’hagin de fer obres és l’espai més adequat que podíem trobar”. Per això, ha agraït a la propietat que hagi prioritzat que aquest edifici es dediqui a espai cultural i de tanta rellevància per al país. L’edifici portarà el nom d’Òscar Ribas Reig, un desig de la família que “honora” el Govern, ha dit Vilarrubla. La ministra ha subratllat que el fet que la universitat hagi crescut “és una bona notícia” i respon “a l’aposta encertada del Govern per l’ensenyament superior”. També ha destacat que la universitat ha anat creixent no només en alumnes, sinó en diversificació de la seva oferta. Així mateix, ha exposat que els últims vuit anys el pressupost ha augmentat més d’un 50% “i estem convençuts que els joves optaran per continuar amb l’ensenyament superior també a casa nostra i amb tota la garantia de tenir una universitat de qualitat”. En relació amb la durada del contracte, la titular d’Educació creu que amb aquests 35 anys quedaran cobertes les necessitats de la universitat. A més, d’aquesta manera es podrà amortitzar al màxim la despesa que farà el Govern en les instal·lacions.

Per la seva banda, Nicolau ha manifestat que l'ampliació de la universitat "arriba en un moment idoni", destacant que en els darrers vuit anys ha crescut no només en pressupost, sinó també en estudiants i titulacions. "Tenim per davant molts projectes que volem desenvolupar en els propers anys i ens feia falta aquest espai per tirar endavant amb garanties", ha remarcat.

El rector també ha recordat que actualment hi ha al voltant de 700 estudiants de formació reglada i més de 1.000 en formació continuada al centre universitari, una xifra que "s'ha més que doblat en vuit anys". Les previsions apunten que els de formació reglada es doblaran en els propers anys. I és que al seu parer "cada cop hi haurà més demanda d'ensenyament superior, hi haurà més possibilitats d'atraure talent de fora cap aquí i d'obrir noves titulacions" amb estudis "que siguin interessants per al país".

Residència universitària
Preguntat sobre la residència universitària, Nicolau ha destacat la "molt bona acollida del projecte d'estudi". Igualment, ha reiterat que és "una eina totalment indispensable, no només per a la universitat, sinó per a molts altres sectors de recerca i innovació". També ha destacat que "hi ha hagut força interès per part dels privats" i ha mostrat el seu convenciment que es tracta d'un projecte que dona resposta "a la necessitat tan gran pel tema de la vivenda a andorra i també pel creixement en universitats i estudiants". 

obres
ampliació
Universitat d'Andorra
tardor
anys
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic