Diari digital d'Andorra Bondia
Les pedregades de l’estiu afecten el 57 per cent de les plantes de tabac
Les pedregades de l’estiu afecten el 57 per cent de les plantes de tabac

Les pedregades de l’estiu afecten el 57 per cent de les plantes de tabac


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Les diferents pedregades que han tingut lloc aquest estiu han suposat una afectació real de la qualitat del tabac del 57% de les plantes que es van conrear a tot el país. Si s’observa per parròquies, però, es pot veure que els camps més afectats han estat els ubicats a Encamp i Andorra la Vella. En el primer cas, l’afectació real ha estat del 90% del que es va plantar en aquesta parròquia, mentre que a la capital l’impacte ha estat del 85%. Altres parròquies com la Massana han vist afectades el 72% de les plantes, mentre que a Canillo el 76%. La que ha sortit més ben parada d’aquests episodis ha estat Sant Julià de Lòria, on només el 25% de les plantes s’han vist danyades, una xifra que suposa una afectació molt baixa, segons va destacar l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA).

Aquestes són les dades que s’extreuen després de la realització dels peritatges. Així, segons va informar l’entitat, el nombre de parcel·les de tabac sobre les quals s’ha declarat sinistre un o més cops ha estat de 449, i això ha originat la realització de 366 peritatges. Alguns s’han hagut de repetir en els mateixos terrenys arran de la pedregada que va tenir lloc la matinada del diumenge 6 d’agost, tot just després de la realització dels peritatges del 3 i 4 d’agost i abans de la imminent recollida del cultiu. Des de l’APRA es va recordar que precisament aquesta tempesta va ser especialment virulenta perquè és l’única que va afectar totes les parròquies i va accelerar la realització dels peritatges per la seva gravetat. Després d’aquestes pedregades, amb les declaracions fetes pels pagesos es va constatar que l’afectació general de la collita havia estat del 70%. Tot seguit es van fer els peritatges, en què es revisen totes les fulles, els quals van concloure que l’afectació havia estat del 57%, la xifra assenyalada anteriorment.

Els greus danys produïts per les tempestes han obligat a fresar 213.884 plantes de tabac, xifra que suposa una reducció del 8,8% de la futura collita. L’APRA va afegir, però, que pel que fa a la resta de plantes no s’espera una qualitat elevada a excepció de les conreades a Sant Julià de Lòria, que és la zona menys afectada amb diferència. Cal tenir en compte que a la parròquia laurediana es conrea entre el 32% i el 33% del volum de tabac d’Andorra (en segon lloc hi hauria la Massana i tot seguit Ordino, i en darrer terme Escaldes-Engordany, que suposa un 5% de la producció).

Les dades d’aquest any disten àmpliament de les registrades en la collita del 2016. Així, l’any passat només es va fer 101 peritatges, una xifra que normalment sol ser més elevada, i l’afectació en els cultius de tot el país es va situar en el 14%. A més, no es va haver de fresar cap quilo de tabac. La valoració que es fa, doncs, des de l’APRA de la collita d’aquest any és “força greu”, tenint en compte que a Encamp només un 10% de les plantes no s’han vist afectades per la pedra i que a Andorra la Vella els danys també han estat “molt importants”. L’única excepció és Sant Julià de Lòria.

Des de l’entitat es va explicar que la recollida es va avançar de forma significativa, potser per les condicions meteorològiques o perquè s’havia plantat abans. Així, si normalment les visites es feien cap al 10 d’agost en aquesta ocasió el dia 3 d’agost ja s’havien fet visites d’agricultors que recollien. L’associació també va posar en relleu que si bé és normal que s’hagin de realitzar uns 300 peritatges per any, aquest 2017 la feina s’ha concentrat en un període de temps curt, un fet que ha obligat a peritar moltes parcel·les de cop tenint en compte que hi havia camps amb danys que podien ser de fresa i calia visitar-los de forma immediata.

Conseqüències
Els pagesos que hagin hagut de fresar el tabac o els que han tingut una mala collita veuran afectats els seus ingressos. A banda, la situació viscuda aquest any és també desmoralitzant, indiquen des del sector. Així, fins i tot hi ha gent que, tot i que se li ha donat el dret de fresa, no ho ha fet. Ara serà feina de cada agricultor triar molt bé les fulles i agrupar-les en fardells de la mateixa qualitat, tenint en compte que si es barreja tabac de diferents categories a l’hora de vendre es fixa el preu de la més baixa registrada en el fardell en qüestió. Aquesta feina de tria i classificació requereix un treball important per part dels pagesos.

 

tabac
pedregades

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte