Diari digital d'Andorra Bondia
El refugi de Comapedrosa.
El refugi de Comapedrosa.

Les pernoctacions dels refugis guardats creixen un 36% el 2017


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: SFGA

Des que el 2009 es van posar en funcionament els del Comapedrosa i del Juclà com a refugis guardats, la freqüentació d’aquests allotjaments, i també dels que són lliures, va en augment. El senderisme i la muntanya tenen cada cop més adeptes, i els refugis són un bon punt de descans per a tots ells.  Va ser a finals del 2013 i sobretot el 2014 quan es van disparar aquestes xifres amb l’obertura del de Sorteny. Es tracta del més proper dels refugis guardats i només amb una excursió de mitja hora a peu s’hi pot arribar. Aquell any, però, els àpats dels refugis van incrementar més del 200% perquè molta gent hi anava només a dinar, per la facilitat d’accés que té. Però les pernoctacions també van créixer un 90%, segons va informar el responsable de manteniment dels refugis, Albert Pla. Aquest darrer any les pernoctacions totals dels quatre refugis guardats han tornat a augmentar un 36%, i aquest creixement ha estat per l’efecte de la novetat del de l’Illa. 
En total, durant el 2017 hi van haver 6.178 pernoctacions i l’any anterior, 4.570. L’Illa en va registrar un total de 1.800 (que representa un 29% del total), seguit de Sorteny, amb 1.607 pernoctacions, Comapedrosa, amb 1.400, i finalment Juclar, amb 1.089 nits.  
Quant als àpats, l’any passat els quatre refugis en van repartir 10.281. El de Sorteny és el que se situa al capdavant, precisament perquè és el més accessible i també ofereix més possibilitats per menjar, com pícnics, sopars de fondue, menus, dinars, esmorzars, mitja pensió, bed and breakfast, entre d’altres. L’any passat va oferir 3.360 àpats, fet que representa un 33% del total. 
Pel que fa als períodes de més freqüentació, són els mesos de juliol i agost per a tots quatre, i al juny també tenen moltes pernoctacions els de Sorteny i l’Illa. 
Els refugis del Principat són privilegiats perquè es troben en parcs naturals o, fins i tot, en un patrimoni natural de la Unesco,  com el de l’Illa a la Vall del Madriu, que està a 2.488 metres o a quatre hores de camí.  Pel que fa a l’altura i accessibilitat, cal recordar que Sorteny, al parc natural de Sorteny, a Ordino, ubicat a 1.970 metres, s’hi pot accedir amb un camí molt fàcil des de l’aparcament. El de Juclar, a Canillo, es troba a 2.310 metres, i “a l’hivern és complicat accedir-hi i no està obert a menys que facin reserva”, va dir Pla. El del Comapedrosa, a 2.265, també està tancat a l’hivern, perquè el camí per accedir-hi passa per una zona amb perill d’allaus.  A la ruta de la Coronallacs, que uneix els quatre refugis guardats del Principat amb cinc etapes i 92 quilòmetres circulars, i que va ser iniciativa de l’estiu passat, hi van arribar un total de 62 persones, “una xifra que no està malament per ser el primer any”, va valorar Pla. Una ruta que també atrau senderistes i amants de la muntanya, i que és un atractiu més.

Millores 
Per a aquest any, des del departament s’està treballant en la redacció d’un projecte de millora integral del refugi del Comapedrosa “que ha quedat antiquat i estem fent un inventari de com està tot per millorar-ho”, va comentar Pla. A més, també es preveu fer obres per millorar l’eficiència energètica al refugi lliure de Cabana Sorda, amb una reforma de l’espai interior completa i un millor aïllament. També s’hi habilitarà un sanitari sec, igual que es realitzarà al refugi de Fontverd. A més, també es farà una nova senyalització als refugis lliures sobre les normes d’ús. Com a responsable del manteniment dels refugis, Pla va manifestar que encara hi ha actes vandàlics, com botellons a l’estiu. Tot i això, l’any passat només es van fer tres denúncies a la policia.  

pernoctacions
refugis
guardats
creix 36%
2017

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte