Diari digital d'Andorra Bondia
Un professional de les estacions d’esquí treballant en un remuntador.
Un professional de les estacions d’esquí treballant en un remuntador.

Les pistes van ocupar l’any passat 2.800 persones, el 44% del país


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Les estacions d’esquí del Principat van ocupar durant la temporada passada un total de 2.800 treballadors. D’aquests, el 44% eren andorrans o residents a Andorra. La resta d’empleats procedien en major mesura d’Amèrica. Així, un 27% eren argentins i un 6% xilens. També un 16% del personal venia d’Espanya i un 7% d’altres països com França, Gran Bretanya o Rússia, entre d’altres. 
Quant al tipus de contracte dels empleats de les estacions, les dades facilitades per Ski Andorra assenyalen que un 84% tenia un contracte per a la temporada d’hivern, un 13% un contracte fix, i un 3% un contracte discontinu hivern i estiu. Gran part dels assalariats dels camps de neu treballen a les escoles d’esquí. Cal tenir en compte que hi ha més de 700 monitors a les estacions. També un bon nombre estan ocupats com a tècnics d’explotació als remuntadors i a les pistes (pisters, trepitjaneus, nivocultors).
La directora d’Ski Andorra, Montse Guerrero, va avançar que la previsió és que aquestes xifres no variïn excessivament de cara a la pròxima temporada d’hivern. En aquest sentit va indicar que s’espera un “lleuger increment”, ja que hi haurà estacions que tindran novetats, com ara Grandvalira, que obre el nou sector del Peretol. Guerrero va explicar que el nombre d’empleats va en funció de les infraestructures (caldrà més assalariats si s’obren nous remuntadors o restaurants) i dels esdeveniments que s’organitzin. També va apuntar que amb el Codi de relacions laborals i l’establiment de més dies de descans cal més personal.
Des de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME), de la seva banda, es constata una disminució dels instructors del país, tot i que hi ha excepcions en funció de l’estació, com també van a la baixa els professionals titulats. Així, el president de l’entitat, Carles Iriarte, va indicar que treballar quatre mesos per 1.400 euros mensuals “no surt a compte”. Per aquest motiu en les reunions que estan tenint amb les societats han tornat a demanar un codi de relacions laborals o una llei específica per als professionals del món de la neu. La manca de monitors del país provoca que, des de fa anys, sigui molt difícil oferir l’esquí escolar en català i encara menys impartir la tècnica andorrana, tal com diu la llei, assenyala l’AAME. Davant d’aquest fet, Iriarte va ironitzar que mentre a França avui es discuteix si potser els monitors majors de 60 anys haurien de fer menys hores, això seria “ridícul” plantejar-ho a Andorra perquè no hi ha professionals d’aquesta edat. La situació ve donada perquè les condicions laborals són molt precàries. Com a exemple va posar el fet que mentre aquí els monitors cobren tan sols el 50% del preu que paga el client per una classe, a França pot arribar a ingressar fins i tot el 90%. 

L’AAME torna a demanar al Govern una quota específica per als monitors d’esquí

L’AAME va tornar a demanar al Govern l’establiment d’una quota d’immigració específica per als monitors d’esquí. La proposta, però, de moment no està a l’ordre del dia, segons va comunicar l’executiu. A més, l’entitat considera que caldria establir una xifra de monitors de nivell 2 (és a dir, més formats) en funció dels monitors de nivell 1. Tal com explica l’associació, la manca de professionals ha comportat autèntics fraus a les estacions. Així, exposa que estan impartint classes d’esquí persones que no tenen les competències per fer-les o bé que ofereixen classes d’una disciplina diferent de la seva. D’aquesta manera lamenta que hi ha hagut situacions en què el client sap esquiar millor que el monitor, un fet que representa un greuge vers la professió i també vers Andorra, diu. L’AAME també va demanar al Govern l’actualització de diferents lleis, com la llei de l’ensenyament de l’esquí i de l’exercici de la professió de monitor i la llei de l’Enade. Per altra banda, l’entitat es va reunir amb les ministres de Turisme i de Cultura i Esports per tractar sobre el pròxim Interski, que tindrà lloc a Finlàndia. La voluntat és poder-hi participar amb el suport del Govern.

pistes
ocupar
2.800
persones
país

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte