Diari digital d'Andorra Bondia
L’AFA va rebre l’any passat 27 reclamacions de clients d’entitats financeres.
L’AFA va rebre l’any passat 27 reclamacions de clients d’entitats financeres.

Les queixes contra entitats financeres pugen un 58,8%


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Les reclamacions que clients d’entitats financeres han fet arribar a l’Autoritat Financera Andorrana van incrementar-se un 58,8% l’any passat, segons es desprèn de la Memòria d’activitats corresponent a l’exercici 2020 feta pública per l’AFA. 

I és que l’any passat l’organisme supervisor va rebre fins a 27 reclamacions, enfront de les 17 que havia rebut l’exercici 2019, relacionades la gran majoria d’elles amb diferents tipus d’operacions bancàries així com en les comissions que les entitats han cobrat als seus clients i han qüestionat tant la seva oportunitat en el cobrament com el seu increment. Així, fins a 11 de les 27 reclamacions, un 175% més que l’any anterior, van ser relatives a operacions com ara la cancel·lació de préstecs, els retards en la gestió de transferències i altres similars, mentre que el cobrament de comissions va gener 6 queixes, un 50% més que el 2019. De la resta de reclamacions, n’hi ha 4 lligades a les assegurances, 3 relacionades amb el cas BPA, 2 per la cancel·lació de comptes i una darrera per la comercialització de productes d’inversió.

Quant a la gestió de les queixes, l’AFA, que recorda que els informes que emet en relació amb aquestes reclamacions no tenen caràcter resolutiu respecte de les responsabilitats contractuals entre client i entitat, precisa que fins a 10 de les que es van rebre l’any passat es van presentar en dossiers que no estaven complets, de manera que no s’han pogut gestionar per manca de documentació a proporcionar per part dels reclamants.

D'altra banda, la Memòria d'activitats posa de manifest que l’Autoritat Financera Andorrana va rebre l'any passat fins a 204 consultes, tant nacionals com estrangeres, en relació amb el marc jurídic aplicable al sistema financer andorrà, un 38,7% més respecte les 147 consultes que va comptabilitzar el 2019. Fins a 56 de les consultes, 7 menys que l'any anterior, van ser per qüestions relatives a les assegurances, 37 per la creació d'entitats, 22 per l'autorització necessària per poder operar, 4 lligades a la tecnologia blockchain i a les criptomonedes, 3 relatives a les organitzacions d'inversió col·lectiva de dret estarnger, 3 també pel que fa a qüestions com el factoring, leasing i renting, 2 sobre les fintech, 2 sobre crowdfunding, una sobre capital risk, mentre les 74 restants feien referència a d'altres temàtiques.

queixes
contra
entitats
financeres
pugen
58
8%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic