Diari digital d'Andorra Bondia
Vista de l'entrada a la CASS.
Vista de l'entrada a la CASS.

Les representants dels assalariats a la CASS critiquen l'increment de despeses del Fons de Reserva de Jubilació


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

"Els percentatges d'increment de despeses dels pressupostat el 2023 versus el liquidat l'any 2021 i l'estimat 2022 són realment una exageració i entenem que aquest increment de despeses i personal no s'està veient reflectit en la millora de la rendibilitat del fons que és l'objectiu principal". Amb aquesta contundència les representants dels assalariats al consell d'administració de la CASS, Montserrat Martínez Vecina i Jacqueline Caubet Bringué, han criticat la gestió que es fa del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), i és que a parer seu, "el risc de disposar d'un pressupost sobredimensionat és que es poden fer despeses innecessàries".

En un comunicat enviat aquest matí, per fer pública una constància en acta de les manifestaciosn fetes durant la reunió del consell d'administració del passat 5 d'agost, exposen els motius que els ha portat a votar en contra del pressupost de l'FRJ per al 2023. "Aquest avantprojecte de pressupost pretén en tot el seu desenovlupament induir a pensar, per error o omissió, que les despeses baixen i que els encarregats del fons estan fent una gestió econòmica eficient quan la realitat és ben diferent", afirmen.

Així, recorden que la finalitat de qualsevol pressupost és la de projectar "cap al futur immediat i amb la màxima exactitud possible" la realitat de la institució o l'organisme, per això veuen obligatori "comparar totes les magnituds expressades amb l'estimat més proper", en aquest cas, l'estimat de l'any corrent així com amb un exercici complert, tancat i auditat que en el seu cas seria l'execució del 2021. D'aquesta manera exposen que en l'avantprojecte de pressupost "s'evidencia una manca d'informació rellevant" que el impedeix determinar si el pressupost és raonable o no i que genera una "una desviació important de la realitat, atès que només es compara el pressupost previst per a l’any 2023 amb el pressupost de l’any 2022, és a dir, previsions versus previsions". Des del seu punt de vista, doncs, la proposta "no reflexa la imatge fidel de les despeses ni dels ingressos de l'FRJ, ja que no es pot comparar amb la realitat".

Davant d'aquesta situació van sol·licitar informació complementària dels ingressos i les despeses executades el 2021 i estimades pel 2022 i és la resposta que se'ls ha donat la que els permet afirmar que en partides com les comsisions bancàries, les despeses de personal, les inversions o la despesa corrent "s'està doblant i triplicant la despesa respecte al liquidat l'any 2021 i l'estimat del 2022", tot i que diuen que "la lectura del pressupost indueix a interpretar que es reduiran les despeses". Per tot plegat han decidit votar en contra del pressupost i fer pública la seva crtícia davant d'un increment de despeses que titllent "d'exageració" i que consideren que no ajuda a millorar la rendibilitat del fons.

Un primer trimestre amb pèrdues generalitzades que fan reduir el fons en 53,5 milions
La cartera d’inversions del FRJ a 31 de març del 2022 ascendeix a 1.532,3 milions d’euros, després d’un primer trimestre d’any en què segons la memòria de l’ens s’ha donat un període de “pèrdues generalitzades” que ha comportat una rendibilitat del -3,84%. Així, la cartera s’ha reduït en 53,5 milions d’euros i aquesta variació inclou, d’una banda, els 4,7 milions d’euros d’excedents de la branca de jubilació transferits per la CASS a l’FRJ i, de l’altra, la variació de valor de la cartera d’inversions.

Un altre element a destacar de la memòria de la liquidació del primer trimestre és l’anàlisi que es fa de cara al procés de fusions que s’està donant en el sector bancari. En aquest sentit s’indica que s’està fent el seguiment dels canvis i que tot i la unificació de les entitats es respectarien les directrius en vigor en relació amb la concentració màxima en un mateix gestor. Tot i així, deixen clar que s’avaluen les integracions per determinar si el FRJ vol aquesta integració de carteres avui assignades a quatre gestors externs.

Andorra
cass
assalariats
crítiques
gestió
Fons de Reserva de Jubilació
jacqueline caubet
montserrat martínez vecina
pressupost
despeses
Comentaris: 1

Comentaris

Quin desastre la gestió de la CASS i dels nostres fons per la jubilació, ens deixareu sense res i a més l'atenció al client es molt desagradable

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic