Diari digital d'Andorra Bondia
Fins aquest dilluns, les ocupacions oscil·laven entre el 67% i el 80%.
Fins aquest dilluns, les ocupacions oscil·laven entre el 67% i el 80%.

Les reserves hoteleres, a bon ritme


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El sector hoteler espera acabar la Setmana Santa fent el ple d’ocupació en alguns dels establiments gràcies a les reserves d’última hora. “Confiança, que no optimisme”, és la paraula que millor defineix les expectatives a hores d’ara, segons exposa el president d’Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi París. El 53,6% d’ocupació mitjana registrat la setmana passada “ens va començar a donar confiança”, indica, de manera que podria ser una Setmana Santa interessant i correcta. 

De fet, segons les dades recollides entre els seus associats, aquest període vacacional ha començat amb un 71,4% d’ocupació en general a totes les parròquies i com que “el país està preparat”, hi ha neu, el comerç en marxa i moltes activitats que són molt bones per a aquesta època “confiem que l’última hora serà important” i la majoria dels hotels acabaran d’omplir els llits que tenen encara disponibles. “Hem començat la setmana bé i confiem que progressi satisfactòriament”. El director de la Unió Hotelera emfasitza que el client de proximitat s’acaba de decidir en el darrer moment. 

París valora l’esforç que des dels diversos sectors es realitza per tenir previstes un conjunt d’activitats organitzades, de producte i d’oferta “a l’altura d’Andorra” per atraure els visitants i fer-los passar uns dies agradables. 

Entrant una mica més en el detall, París assenyala que l’ocupació oscil·la entre el 67% i el 80% que ja registrava ahir Escaldes-Engordany. De tota manera, destaca que “és gratificant veure que totes les parròquies tenen una ocupació força similar”. 

Respecte de la Setmana Santa de l’any passat, la previsió és “molt millor”, i és que el director d’Unió Hotelera recorda que llavors “estàvem molt restringits”, de manera que la Setmana Santa de l’any passat no és significativa quant al volum de reserves, ja que hi havia establiments hotelers tancats, sinó que cal situar-se a períodes de prepandèmia. I tot que un 71% no és encara una ocupació per Setmana Santa de prepandèmia, la tendència és anar pujant, apunta. També remarca que tot i que hi ha actualment algun hotel tancat, la situació no és comparable a la del 2021.

El març és difÍcil
El director de la Unió Hotelera reconeix que les setmanes de març són difícils ja pel que fa a l’arribada de turistes. En aquest sentit, destaca la dada especialment baixa de la setmana del 28 de març al 3 d’abril, quan es va registrar un 31,65%. 

Quant al preu mitjà de les habitacions, des del sector indiquen que s’han pogut mantenir força estables i competititus.

La quota d’estiu és “molt bona”: un sentiment unànime del sector
La quota d’estiu proposada pel  ministeri de Justícia i Interior per pal·liar la manca de treballadors per al període estival és una iniciativa “molt important” per al sector hoteler. Es tracta d’una demanda que han estat treballant des que el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi París, va iniciar el mandat segons explica ell mateix. Així és que considera que amb la posada en marxa d’aquesta prova pilot el Govern els ha escoltat després d’un procés llarg que fins i tot en algun moment va semblar que “s’estroncava”.

Aquesta iniciativa, que permet que les persones que estan amb permisos de treball de temporada sense cap tipus de restricció puguin tenir una autorització per mitjà de la quota d’estiu, és “molt bona”. I aquest és el “sentiment unànime de tot el sector”, vol deixar ben clar, ratificat en l’assemblea general que van tenir dilluns. I ho és per diversos motius. Així, aquesta quota d’estiu permet disposar de mà d’obra en un període en el qual es feia difícil retenir el personal contractat per a l’hivern i fer noves contractacions. 

Repetiran?
Segons París, precisament el que s’ha pogut copsar des del sector és que hi haurà una bona part d’aquests professionals que “tenen ganes de quedar-se”. Això “ens ajuda a afrontar l’estiu amb més optimisme”, remarca, perquè ara les empreses tenen la possibilitat de fer propostes de continuïtat laboral als empleats que han tingut fins ara. També farà possible fer plans d’inversió en aquestes persones tant de formació com de carrera professional. 

Pel director de l’UHA, la prova pilot “és un pas que donarà fruits”. Per començar, propiciarà la retenció de treballadors. En aquest sentit, posa com a exemple el seu establiment hoteler: el 90% dels treballadors es quedaran, de manera que per a l’estiu només hauran de cercar el 10% restant de la plantilla.

“El que toca fer ara als hotels és espavilar-se per ser atractius”, insisteix París. Es tracta ni més ni menys que aplicar una nova estratègia d’empresa “i en som conscients”. I un dels eixos d’aquest pla és “valoritzar els llocs de treball”, “som bons empleadors i tenim feina, i això ho hem de posar en valor”, declara amb rotunditat. Això passa per salaris dignes? Admet que sí, si es vol retenir i fidelitzar. També cal “despertar l’interès”, comptant que potser al treballador se li ha de fer una proposta diferent de la que se li va fer a l’hivern.

reserves
hotels
Setmana Santa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte