Diari digital d'Andorra Bondia
El mediador de la CASS, Josep Maria Goicoechea, finalitza la tasca el 31 d’agost.
El mediador de la CASS, Josep Maria Goicoechea, finalitza la tasca el 31 d’agost.

Les sol·licituds al mediador baixen un 20% per les millores a la CASS


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Les sol·licituds rebudes pel mediador de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) entre l’1 de setembre del 2017 i el 22 d’agost del 2018 han caigut un 20% respecte del mateix període de l’any anterior. En total, han estat 82 persones les ateses quan en el període anterior havien arribat a 120. Tot i que el mediador, Josep Maria Goicoechea, desconeix els motius que han portat a aquesta disminució, indica com a possibles factors, d’una banda, la millora dels processos per part de la CASS després d’un any del funcionament d’aquesta figura, i, de l’altra, la incorporació d’una administrativa a l’àmbit social que atén qüestions més complexes i això implica la resolució d’aquests temes.
Els principals motius de queixa segueixen sent els mateixos des de l’inici. Es tracta de les altes administratives, les prestacions de reemborsament (sanitàries, de farmàcia i hospitalàries) o prestacions d’atur temporal, i les pensions d’invalidesa. Goicoechea va explicar que els casos són diversos. Quant a les baixes, va recordar que la CASS tracta 10.000 baixes de les quals en dona d’alta 1.000, fet que suposa un 10%. D’aquestes 1.000, només 50 persones van fer un recurs. “La gent que s’adreça a mi per temes relacionats amb les altes representen el 20%”, exposa. Amb relació a les prestacions, ha tractat casos en què el metge no és convencionat i, per tant, no correspon la cobertura del 75%, persones que es queixen perquè amb la baixa no poden viure però l’import és el que correspon a la cotització; i sobre les pensions d’invalidesa hi pot haver queixes perquè no s’arriba al 60% que diu la llei o el retard en el pagament (un cas en què es pot demanar un complement no contributiu), entre d’altres. 
D’aquestes 82 persones que es van adreçar al mediador, 45 casos van tenir una resolució favorable a la queixa, mentre que 30 van resoldre’s de forma desfavorable. A més, hi va haver sis demandes d’informació i dos casos que no van ser admesos perquè ja es trobaven als tribunals.
Per altra banda, el mediador també ha traslladat algunes recomanacions a la CASS. Entre aquestes recomanacions, hi ha la millora d’alguns serveis i normatives. En concret, Goicoechea suggereix el reemborsament del 100% per a l’esclerosi múltiple. Indica que altres malalties neurodegeneratives disposen d’aquesta protecció,  mentre que aquesta, tot i ser una de les més freqüents, no la té reconeguda. Així mateix, remarca la necessitat de millorar algunes normatives, ja que estan redactades de forma confusa, de simplificar els processos administratius, i de millorar en l’àmbit de la comunicació i informació. Sobre aquest darrer aspecte exposa que “cada dia hi ha gent de cultures i països diferents” i, per això, cal una atenció personalitzada per informar des de l’inici sobre els drets i les obligacions. A l’últim, el mediador continua insistint en els retards en la tramitació de les pensions, sobretot en les pensions mixtes en què intervenen seguretats socials estrangeres. El que ha desaparegut són les queixes pel tracte del personal als assegurats. Durant aquest any no n’ha rebut cap. 
Goicoechea deixarà el càrrec el 31 d’agost vinent. A l’hora de fer-ne balanç, destaca la millora que hi ha hagut en aquests dos anys. “He vist una major sensibilitat per part de la CASS i una millor resposta ara que al principi”, diu. Ara serà reemplaçat pel defensor de l’assegurat, un canvi que considera encertat, ja que s’adiu més a la tasca que ha fet durant aquests dos anys (la intermediació en la defensa de l’afiliat o l’empresari). Ahir, el consell d’administració ja va aprovar la contractació de l’advocada Carme Moles per assumir aquesta funció. També es va reconèixer “l’excel·lent feina” i els resultats assolits per Goicoechea.

Tancada la proposta de pressupost del 2019

El consell d’administració de la CASS va tancar ahir la proposta de pressupost del 2019 que ara es farà arribar al Govern per a la seva tramitació al Consell General. A banda, en la sessió també es va aprovar l’informe sobre la proposta de decret d’aprovació del reglament regulador del dret a reemborsament del 100% de les tarifes de responsabilitat de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Aquest decret modifica alguns dels requisits d’accés al reemborsament del 100%. L’informe favorable de la CASS serà tramès al Govern. Per altra banda, es va aprovar la contractació d’un cap de l’àrea de gestió de persones. Aquesta incorporació pretén reforçar un dels objectius estratègics de la CASS, que és millorar la gestió dels seus col·laboradors, oferint-los les eines i suport necessari perquè realitzin la feina de la millor manera possible. Altres acords van ser la convocatòria d’un concurs per al desenvolupament de processos i lògica de negoci i l’adjudicació de tasques de manteniment.

sol·licituds
mediador
baixen
cass
millores
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic