Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les persones que intervenen al documental.
Una de les persones que intervenen al documental.

Les veus del “no a l’os”


Escrit per: 
Agències / Foto: ACN
El documental El no a l’os realitzat pels pallaresos Vanesa Freixa i Pepe Camps, que pretén mostrar el perquè a l’oposició a aquest plantígrad als dos vessants dels Pirineus (català i francès) s’estrenarà demà a Sort. El film dona veu a una vintena de persones, entre pastors, ramaders, tècnics, administració, antropòlegs o conservacionistes. 
El documental vol generar empaties cap a un sector que s’ha d’enfrontar periòdicament a diferents problemàtiques generades, en molts casos, per una gestió deficient per part de l’administració i que poques vegades s’ha sentit escoltat. La pel·lícula també aborda l’enfrontament existent entre el pensament urbà i el rural, que “sembla que no tingui cap punt de trobada”, segons afirma Camps, codirector del film.
Camps va explicar en la presentació del treball que amb el documental també volen acostar i aconseguir visibilitzar l’espai rural com un entorn natural i productiu que demana ser escoltat i consultat per arribar a trobar cert equilibri.
Arran de veure com el conflicte esclatava al Pirineu i les conseqüències que se’n derivaven, Freixa i Camps van considerar que era urgent explicar-ho, intentar anar a l’arrel d’aquesta oposició al plantígrad i aprofundir en el conflicte generat a causa de la reintroducció de l’os bru al Pirineu al llarg dels últims anys.
El film recull el testimoni de pastors i ramaders que, amb arguments i gens de crispació, basant-se en el   seu dia a dia i des de la seva activitat poden explicar què significa per a ells conviure amb el plantígrad. 
Els autors del documental asseguren que, amb aquesta producció han volgut posar damunt de la taula tots els problemes associats que ha comportat la reintroducció de l’os i que sigui l’espectador qui en tregui les seves pròpies conclusions.
no
ós

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte