Diari digital d'Andorra Bondia
Alumnes de l'escola andorrana de batxillerat que han participat en el projecte.
Alumnes de l'escola andorrana de batxillerat que han participat en el projecte.

L'escola andorrana de batxillerat participa en el Campus ECCA a les Illes Balears


Escrit per: 
Agències

Amb la voluntat de treballar la diversitat lingüística a les escoles, la Xarxa Vives d'Universitats promou el projecte d''Activitats a l'Aula de la Carta Europea'. Enguany el lema ha estat 'Visiteu la nostra regió lingüística' i els centres que hi han participat havien de presentar un vídeo original sobre llengua i identitat per promoure la llengua catalana i posar en valor el català.

De totes les propostes rebudes, el vídeo guanyador ha estat el de l'escola andorrana de batxillerat, i els tres alumnes guanyadors s'han desplaçat a les Illes Balears, entre aquest 12 i 15 de maig, per participar en el Campus Lingüístic ECCA, que forma part del projecte 'Activitats a l'Aula de la Carta Europea'. Duranr aquests dies s'han aplegat estudiants i docents de 8 regions lingüístiques d'arreu d'Europa.

El monolingüisme és una raresa i falta molta pedagogia sobre la diversitat lingüística. Només a Europa, hi conviuen 84 llengües, 30 de les quals són minoritàries o estan minoritzades. De fet, a Europa hi ha més 40 milions de persones que parlen una d'aquestes 30 llengües.

Així doncs, a més del català hi participen els parlants de ladí (parlada a les valls de les Dolomites), de frisó (llengua del nord dels Països Baixos), d'hongarès, de gal·lès, de suec de Finlàndia, de basc i de friülà (parlada a Itàlia).

El projecte ECCA permet posar en contacte i apropar alumnat i professorat de diferents regions lingüístiques. Observar com funciona una d'aquestes llengües en altres regions permet ampliar coneixements sobre què se sap i què es pensa de la pròpia llengua.

Per què els i les joves d'Udine i la vall de Fassa encara parlen friülà al pati i no només italià? I com és que els joves catalanoparlants i també els parlants d'hongarès de Romania estan tan orgullosos de la seva llengua? Totes aquestes preguntes quedaran resoltes durant aquests 4 dies.

Amb tot, el projecte d''Activitats a l'Aula de la Carta Europea' (ECCA – European Charter Classroom Activities) permet a les escoles treballar a classe la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). L'objectiu del projecte és desenvolupar activitats a l'aula i apropar alumnes i docents de diferents regions lingüístiques a través d'un programa d'intercanvi.

Campus ECCA
escola andorrana de batxillerat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte