Diari digital d'Andorra Bondia
Presentació del balanç d’aplicació del pla estratègic de l’EENSM.
Presentació del balanç d’aplicació del pla estratègic de l’EENSM.

L’escola de Meritxell vol que els seus usuaris se sentin com a casa


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Agències

La personalització dels espais per sentir-se més com a casa i la capacitat per decidir sobre la pròpia vida són dues de les línies d’acció del pla estratègic implementat des de fa un any a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM). Precisament ahir es va fer balanç d’aquest primer any d’un pla pensat a quatre anys vista, coincidint amb la visita de la presidenta de la Fundació Pilares, Pilar Rodríguez, institució que tutoritza l’aplicació d’aquest programa basat en el model d’atenció integral i centrada en la persona. 

Rodríguez va explicar que es tracta d’un canvi de model d’atenció a la persona, de manera que s’està fent la transició entre un model “tradicional i institucional”, “que posa al centre la discapacitat i en el qual els familiars i els professionals decidien què havia de fer l’usuari, a un model que posa al centre la persona, les seves capacitats i els seus drets”. Per fer possible aquesta transformació, els professionals de l’escola van rebre formació específica el 2016 per donar suport als usuaris i que així puguin desenvolupar els seus projectes de vida. I és que l’objectiu fonamental és que “les persones agafin les regnes de la seva vida”, va dir la presidenta de la Fundació Pilares. En aquest sentit, la remodelació i ampliació dels espais de la llar-residència Albó, que tot just es van inaugurar encara no fa un mes, responen a aquest canvi de model d’atenció a la persona, tot i que ja fa quatre anys que s’hi treballa, va dir la directora de l’EENSM, Celine Mandicó. 

Quant als fruits que ja es comencen a recollir per l’aplicació del pla, Rodríguez va assenyalar que “s’ha avançat molt en la percepció que les persones tenen de si mateixes”. Per reforçar aquesta valoració, la directora de la residència Albó, Elisabeth Tugues, va assenyalar que els usuaris són ara més actius, participatius, compromesos i feliços. Cada setmana elaboren els seus programes personals i de grup i els decideixen en assemblea, va explicar. També prenen decisions sobre què volen menjar, què faran en el temps lliure o si volen cuinar en els espais comuns habilitats per fer-ho possible. 

El que s’espera del desenvolupament del pla estratègic és que es puguin arribar a transformar els tallers ocupacionals que es realitzen en el propi centre en petites empreses on els que hi treballin rebin un salari perquè això “dignifica la persona”, va afirmar Rodríguez. Igualment, va assenyalar que es pretén una major obertura de l’escola a la ciutadania, de manera que es pugui convertir en un centre de recursos per a tota la comunitat. Ja hi ha espais que es comparteixen amb una escola propera, com ara la piscina, però en el futur altres espais també podrien ser usats pels ciutadans. 

El pla estratègic va ser elaborat per un “grup motor” format per la direcció de l’EENSM, professionals, usuaris i familiars.

Publicació de la guia per a persones cuidadores

El Govern i la Fundació Pilares van signar ahir un conveni de col·laboració per mitjà del qual aquesta entitat cedeix els drets per a la traducció i distribució de la guia per a persones cuidadores segons el model d’atenció integral i centrada en la persona. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar que s’han editat 1.000 exemplars d’aquesta guia adreçada tant a professionals com als familiars que atenen persones amb dependència o amb discapacitats. La signatura d’aquest conveni es va inscriure en el marc de la celebració, per primera vegada al Principat, del Dia mundial del cuidador. Amb motiu d’aquesta jornada membres de la Fundació Pilares van portar a terme al matí uns tallers per a familiars i treballadors d’atenció domiciliària, i a la tarda Pilar Rodríguez va pronunciar la conferència Cuidar, cuidar-se i sentir-se bé, al Centre de Congressos.

L’escola de Meritxell vol que els seus usuaris se sentin com a casa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte