Diari digital d'Andorra Bondia
Albina participant en una activitat grupal.
Albina participant en una activitat grupal.
Antonio explicant la seva experiència al centre de dia.
Antonio explicant la seva experiència al centre de dia.

L’espai contra la solitud


Escrit per: 
Maria Martínez / Fotos: Facundo Santana

Són les 9 del matí i el transport sociosanitari de la Creu Roja comença a recollir els usuaris del centre de dia. Depenent la ruta, l’hora d’arribada a les instal·lacions d’Andorra la Vella varia entre les 9.30 i les 10.00 del matí. En arribar esmorzen i se’ls administra la medicació pertinent. Durant el matí el fisioterapeuta dirigeix activitats grupals d’estimulació del treball físic. Amb aquesta activitat es busca l’estimulació, l’activació i el moviment del cos. Després, es treballa de manera individualitzada amb aquelles persones que així ho requereixen per la seva situació de dependència o la malaltia. A més a més, el centre és l’únic que compta amb un gimnàs equipat amb màquines per fer diversos exercicis. Després d’entrenar es reuneixen en grups reduïts per dinar tots junts. Una vegada amb les piles carregades, arriba la terapeuta ocupacional per dirigir activitats grupals i individuals d’estimulació cognitiva. Per al centre és molt important mantenir els padrins actius i treballar tant el vessant físic com el cognitiu, per això cada setmana es dissenya una guia de diferents activitats que es realitzen cada dia.

“Aquest ha estat el primer centre al qual m’he inscrit i el que més m’agrada són els jocs i tallers que fem”, explica  l’Albina, de 91 anys. Ella va ser la primera usuària que va trepitjar les instal·lacions, el 21 de juny. “A mi m’agrada quan anem a passejar per l’exterior”, afegeix l’Antonio, de 83 anys. Quan marxa la terapeuta és el moment d’un merescut berenar i abans d’agafar el transport que els torna al seu domicili tenen temps lliure per descansar, mirar un film, jugar, parlar, ballar o simplement dormir. “Que la gent gran vingui aquí fa que tinguin una rutina, unes activitats, intentem treballar perquè aquestes persones puguin millorar la seva qualitat de vida”, explica el coordinador del centre de dia, Jorge Pérez.

El centre és un recurs que ajuda la gent gran a poder mantenir-los al seu domicili o endarrerir el moment en què necessitin ajuda 24 hores. Pérez qualifica el centre de ser “essencial” perquè compleix dos aspectes molt importants, l’atenció a la necessitat que pugui tenir la persona i el suport i la col·laboració amb la família. “Des que vinc al centre estic millor, més contenta perquè visc sola i aquí em distrec”, comenta l’Albina mentre mira somrient el coordinador.

Ja són 16 els usuaris que assisteixen diariàment al centre de dia de la Creu Roja d’Andorra. Entre els professionals sanitaris que els atenen, hi ha un fisioterapeuta, una terapeuta ocupacional, un auxiliar, una infermera i el coordinador, que també és el treballador social. “El que més m’agrada és la nostra relació, la unió amb els companys”, destaca l’Antonio. L’equipament es va inaugurar coincidint amb l’autorització de l’obertura dels centres de dia, per això s’ha anat incrementant el nombre d’usuaris adaptant-se a les mesures del ministeri de Salut.

Actualment, el centre té una capacitat de 32 persones perquè són les places que es tenen autoritzades i concertades amb el ministeri d’Afers Socials. No obstant això, “la voluntat i el desig és arribar a 55 persones, ja que l’espai ho permet”, explica el coordinador. En aquests moments, pel que fa a l’espai, la principal recomanació de Salut és crear grups de 6 per mantenir la distància. En relació amb això, Pérez considera que el centre “podria assolir sense cap inconvenient la quantitat de 32 usuaris mantenint la distància entre grups, ja que l’espai que hi ha, ho permet. El concepte que van pensar per al centre és “espai obert”. Un espai multifuncional que es pugui adaptar a les necessitats del moment. “Un lloc on es poden fer àpats, jugar, fer una classe de ioga, formacions o convertir la zona en una sala de ball”, comenta Pérez. A més, una vegada la situació de la Covid quedi superada, la idea és que el centre de dia també sigui un espai obert a la  resta de la comunitat.

Espai
Solitud
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic