Diari digital d'Andorra Bondia
L’Espai Innovació obre les portes per fer d’Andorra un país laboratori
L’Espai Innovació obre les portes per fer d’Andorra un país laboratori

L’Espai Innovació obre les portes per fer d’Andorra un país laboratori


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

Actua va presentar ahir l’Espai Innovació, uns locals a la planta baixa de Caldea que volen ser un punt de referència per als projectes d’innovació del país. En definitiva, són una mostra del que es pretén vendre, que és Andorra com a país laboratori. Andorra “com un lloc ideal per provar tecnologia”, com va assenyalar ahir Luis Alonso, coordinador dels projectes d’Andorra del MIT (Massachusetts Institute of Technology).

L’objectiu és doble: fomentar la innovació i la recerca i servir a les empreses perquè desenvolupin els seus projectes. “El que volem és mostrar tots els projectes que estem desenvolupant en l’àmbit de la innovació.  Són uns projectes que nosaltres volem posar a disposició de les empreses perquè també puguin desenvolupar els seus projectes i serveis, i el segon objectiu és potenciar la recerca dins del sector de la innovació a Andorra”, va explicar el secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé.

CITYSCOPE
En aquest Espai d’Innovació hi ha zones per organitzar conferències i trobades d’interacció entre empreses i d’altres per mostrar projectes a través dels quals es puguin desenvolupar solucions. Es tracta d’una maqueta interactiva o CityScope i del PEV, o vehicle elèctric persuasiu i autònom, tots dos des­envolupats pel MIT.

En el cas del CityScope, mitjançant peces de Lego que contenen informació i amb una maqueta de la vall central es pot veure, per exemple, l’evolució del trànsit de vehicles, la densitat de població i el trànsit de la telefonia mòbil estrangera, però també el potencial de cada espai de generar energia solar durant un any. L’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA) ha treballat durant dos anys en aquest estudi sobre la irradiació solar, que li permet saber, per exemple, quanta energia solar es generaria durant un any en cada edifici, el cost que li suposaria la instal·lació fotovoltaica, quin retorn tindria i la generació elèctrica que comportaria, així com el cost que tindria amb ajudes del Govern incloses. “Es tracta de donar informació al ciutadà, el particular però també l’administració, per a les accions que pugui emprendre”, va explicar Marc Pons, director de l’OBSA. 

L’OBSA i la Universitat d’Andorra, com a actors importants en l’àmbit de la recerca a Andorra, estan integrats en aquesta iniciativa, i també d’altres com Andorra Telecom, FEDA i el mateix Govern com a generadors de dades. També s’hi vol afegir el sector de la innovació i el del comerç al detall, segons va manifestar Missé. 

El director de la fundació ActuaTech, Yann Baucis, va destacar la importància de les dades: “Com més en tenim més anàlisis podem fer”, va dir. A més va assenyalar que es tracta d’implicar tots els sectors generadors de dades, perquè “tots els projectes de recerca s’alimenten de fonts de dades, i aquestes són una font de coneixement per gestionar”. 

En una d’aquestes sales obertes a l’Espai d’Innovació es pot veure el PEV o vehicle persuasiu elèctric i autònom. Baucis el defineix com “un projecte de llarg recorregut”. “Ara el que es fa és testar tecnologia amb empreses de fora. Una companyia asiàtica s’ha interessat per provar tecnologia seva. L’objectiu és que s’hi incorpori nova tecnologia per a la comunicació amb els vianants o altres actors, i veure quines aplicacions pot tenir”, va dir. El VEP i el Cityscope són dos exemples il·lustratius del que significa fer d’Andorra un país laboratori. 

actua laboratori tecnologia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte