Diari digital d'Andorra Bondia
Les activitats relacionades amb la neu es poden veure afectades pel canvi climàtic.
Les activitats relacionades amb la neu es poden veure afectades pel canvi climàtic.

L’espessor de la neu a 1.800 metres podria baixar a la meitat l’any 2050


Escrit per: 
Agències / Foto: Grandvalira

L’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) va presentar ahir a Saragossa el segon informe sobre els impactes, les vulnerabilitats i l’adaptació dels Pirineus al canvi climàtic. Algunes de les dades més rellevants, elaborades a partir de projeccions realitzades en el marc del projecte CLIMPY, tenen a veure amb l’augment significatiu que experimentaran les temperatures màximes i mínimes diàries al llarg del segle XXI, fins arribar, en les darreres dècades a ser entre 4,3 i 7,1 ºC superiors. Mentre, l’espessor mitjana de la neu a 1.800 metres d’alçada podria disminuir a la meitat l’any 2050, i el període de permanència de la neu podria reduir-se en més d’un mes.

El document de l’OPCC, on hi participa la Generalitat a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i del Servei Meteorològic de Catalunya, l’ha elaborat un equip científic format per cent persones en el marc del programa europeu Poctefa, en col·laboració amb la Comunitat de Treball dels Pirineus. L’informe detalla recomanacions per a cadascun dels sectors d’activitat més afectats: el turisme, l’agricultura i la ramaderia, la silvicultura, la gestió de l’aigua, la biodiversitat i els ecosistemes, els riscos naturals, la salut humana i les infraestructures, la indústria i la producció d’energia.

La comunitat científica coincideix en què al llarg d’aquest segle augmentaran els fenòmens climàtics extrems com pluges torrencials, sequeres severes, onades de calor i onades de fred. De fet, entre 1959 i 2010, la temperatura mitjana anual al Pirineu ha pujat 1,2 ºC, a raó de 0,20 ºC per dècada; pel que fa a les precipitacions, s’han reduït un 2,5% per dècada, mentre que en els darrers 32 anys han desaparegut la meitat de les glaceres. Per tant, el Pirineu és un massís que ja està patint els impactes del canvi climàtic com a conseqüència de l’escalfament global d’origen antropogènic.

El canvi climàtic podria ser decisiu en la determinació de les condicions necessàries per a la pràctica de certes activitats turístiques als Pirineus. En particular, la major variabilitat en el gruix i durada de la coberta de neu podrien suposar un desafiament per a les estacions d’esquí alpí, que hauran d’adaptar-se per mantenir operatives les estacions i assegurar la sostenibilitat de la seva activitat.

Tot i així, l’increment de les temperatures podria afectar positivament el turisme de muntanya, allargant la temporada i afavorint l’elecció de destinacions de muntanya relativament fresques en detriment de les zones de sol i platja.

espessor
neu
1.800 metres
meitat
2050

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte