Diari digital d'Andorra Bondia
Sílvia Calvó i Albert Moles han lliurat al director d'Ensisa, David Hidalgo el segell Llum Verda.
Sílvia Calvó i Albert Moles han lliurat al director d'Ensisa, David Hidalgo el segell Llum Verda.

L’estalvi de la tardor, clau per decidir si s’apuja la tarifa elèctrica i quant


Escrit per: 
M.S./ Foto: Grandvalira

Tot i que aquest any no es preveu un nou increment de les tarifes elèctriques, el Govern sí que preveu que es puguin tornar a apujar després de l’hivern ja que FEDA, que “està comprant l’electricitat a pèrdues”,  “no pot mantenir fins a l’infinit la situació actual”. 

Així ho ha assegurat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que ha vinculat la “necessitat d’augmentar les tarifes” a la “necessitat de FEDA de comprar l’electricitat als mercats veïns”, motiu pel qual ha incidit en la importància de poder aplicar ja des d’aquest setembre, tant al sector públic com al privat, tot el seguit de mesures que està treballant l’executiu i amb les quals es pretén assolir un estalvi del consum energètic d’entre un 15% i un 20%. 

Precisament, aquest percentatge seria “molt important” per a FEDA, com ha destacat el director general de la parapública, Albert Moles, ja que, tenint en compte també el 30% d’energia que es produeix al país, “això suposaria reduir de forma significativa la nostra exposició a les fluctuacions dels mercats”.

“El que estalviem a la tardor és el que ens permetrà no haver d’incrementar tant la tarifa”, ha assegurat la ministra, que ha recordat l’esforç fet per FEDA, que preveu per a enguany un dèficit superior als 10 milions d’euros, per evitar incrementar de forma important les tarifes a particulars i empreses tenint en compte l’escalada de preus en l’àmbit internacional.

Quant al pla de mesures que es vol tirar endavant, la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, que no n'ha volgut avançar cap, ha reiterat la voluntat del Govern de “concertar-les” al màxim possible, especialment en el cas de les administracions parroquials i dels diferents sectors econòmics.

En aquest sentit, Calvó, que ha recordat que en el cas de l’Administració general les mesures s’establiran per decret i, per tant, seran d’obligat compliment, ha explicat que ja hi ha “agendada” una trobada amb els cònsols de les diferents parròquies i també amb representants d’alguns sectors econòmics, com els de les estacions d’esquí, per exposar-los els plantejaments de l’executiu i mirar de “definir quines mesures poden ser d’obligat compliment” i quines altres “seran recomanacions”. La ministra, que ha deixat clar que en els cas dels ciutadans “seran recomanacions”, s'ha mostrat confiada a poder assolir “un pacte polític” amb els comuns per poder tirar endavant aquesta iniciativa per reduir el consum energètic ja des del mes de setembre, acord que espera també assolir amb els sectors empresarials. Calvó, que ha pronosticat “una tardor complicada”, ha insistit en la necessitat de “buscar solucions d’estalvi” per mirar de “passar el millor hivern possible”.

D’altra banda, Moles, que ha remarcat que a diferència d’altres països on el preu de l’electricitat s’ha incrementat en un 70% i s’està parlant de més augments, aquí s’està parlant d’un “increment moderat” i “després de l’hivern que és quan més es gasta”, ha confirmat que la parapública ja ha tancat, “abans que pugin els tipus d’interès”, el finançament extern que es buscava. Concretament es tracta d’una línia de crèdit per poder fer front a increments significatius del preu de compra de l’electricitat, si es donen per l’alta volatilitat del mercat, i d’una línia per poder finançar les inversions a llarg termini. En total, ha precisat Moles, uns vint milions d’euros.

 

Ensisa, primera empresa que acredita que tota l’electricitat consumida és d’origen renovable

Ensisa (Grandvalira Soldeu-el Tarter) s'ha convertit en la primera empresa del país que rep el certificat Llum Verda, que acredita que el 100% de l’energia elèctrica que consumeix és d’origen renovable. El director general de FEDA, Albert Moles, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, han lliurat al director general de Grandvalira Ensisa, David Hidalgo, la distinció que reconeix el compromís de l’empresa amb la sostenibilitat, i han expressat el desig que el pas fet per la societat explotadora de les pistes de Soldeu-el Tarter “sigui un exemple i animi altres empreses a agafar el mateix camí”.

Per la seva part, Hidalgo ha recordat que aquesta aposta per la sostenibilitat ja estava present en la candidatura per a la Copa del Món del 2027 i que des de l’empresa s’ha volgut “passar del dit al fet”, i tota l’energia elèctrica que consumirà l’estació canillenca la temporada vinent provindrà de la central hidràulica de FEDA. Aquest fet permetrà reduir les emissions de CO2 generades, i en el cas de Grandvalira Soldeu-el Tarter representarà una reducció de prop del 50% de la seva petjada de carboni.

Hidalgo, que ha posat de manifest que la despesa en electricitat és, després de les nòmines, la més important de l’estació i que representa entre un 5% i un 7% dels ingressos, ha remarcat l’obligació que tenen les empreses a adaptar-se a la crisi energètica. En aquest sentit, i després d’avançar que es faran també altres accions pel que fa a l’autoconsum, Hidalgo ha recordat que les estacions tenen unes despeses fixes independentment que hi hagi 5.000 o 30.000 esquiadors, fet que fa que en alguns casos es replantegin si obrir o no en dates determinades. En el cas d’Andorra, el director de Grandvalira Ensisa considera que no cal arribar a aquest extrem perquè ja s’ha “fet un esforç de contenció”, però que caldrà anar més enllà.

L’estalvi
tardor
clau
decidir
s’apuja
tarifa
elèctrica
quant

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte