Diari digital d'Andorra Bondia
 L’Estratègia nacional del paisatge fixa 22 accions entre el 2016 i el 2020
L’Estratègia nacional del paisatge fixa 22 accions entre el 2016 i el 2020

L’Estratègia nacional del paisatge fixa 22 accions entre el 2016 i el 2020


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El nou pla d’accions per al període 2016-2020 de l’Estratègia nacional del paisatge preveu fins a 22 actuacions per donar compliment als set objectius de qualitat fixats en el document aprovat el 2011 fruit del treball fet en el Fòrum del paisatge el 2010, segons van explicar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó; el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, i la cap de l’àrea de Paisatge i Biodiversitat, Anna Moles. 
Calvó, que va destacar la transversalitat del projecte i va instar tots els agents implicats a signar el Pacte pel paisatge, com ja han fet FEDA i Ensisa, va incidir en la importància de “millorar la qualitat del paisatge” ja que es tracta no només d’un dels “principals actius per al turisme” sinó també per a la població del país, perquè és un element que “reforça la qualitat de vida”.
Així mateix, la ministra, que va explicar que el 90% de les 
21 accions incloses al pla 2011-2015 ja estan en marxa i que només en queden set de pendents d’acabar, va avançar que en aquesta ocasió “s’incidirà força en els paisatges urbans i les zones industrials”, així com en la integració paisatgística de les carreteres i altres grans infraestructures. 
En aquest sentit, el pla d’accions preveu la finalització aquest mateix any del pla d’infraestructures verdes, eina bàsica per poder assolir l’objectiu d’introduir el paisatge en la planificació urbanística, així com l’elaboració d’una diagnosi de les zones industrials, que inclourà un estudi de la normativa vigent per si cal canvis i un catàleg amb propostes de millora. També es farà una diagnosi de la integració al paisatge de les carreteres amb una proposta de disseny de murs i talussos.
També en aquesta línia, tot i ser actuacions més transversals i algunes de caràcter normatiu, es vol donar prioritat a la millora dels paisatges de les zones més freqüentades i de les carreteres, ja sigui a través de les fotodenúncies dels ciutadans o de la millora dels punts negres detectats pels mateixos tècnics de Medi Ambient, segons va explicar Rossell, que també va avançar que es vol ordenar i regular la senyalització i la publicitat al carrer en tot el país.
En aquest sentit, Rossell, que va explicar també que es treballa en una normativa per controlar la contaminació lumínica i en l’actualització de la normativa sobre la contaminació acústica, que data del 1996, per establir els llindars màxims en funció de les zones, va precisar que en un primer comptatge s’ha detectat més de 1.500 panells publicitaris als carrers.
En l’àmbit legislatiu, es treballa en la redacció de la llei de conservació del medi natural, que segons va destacar Calvó podria estar enllestida aquest mateix any, i en la redacció de la llei d’avaluació ambiental de plans i programes, text que, va recordar la ministra, s’ha de consensuar amb els comuns.
D’altra banda, Calvó va avançar que ja hi ha hagut contactes amb la Universitat de Barcelona (UB) per mirar de poder establir un grau universitari sobre paisatge al Principat, un projecte que “podria fer venir estudiants d’arreu” i que permetria als alumnes “poder treballar ben bé sobre el terreny”. També en l’àmbit formatiu, el pla d’accions per als propers quatre anys preveu la millora dels programes educatius escolars, així com una iniciativa per sensibilitzar també els adults a través d’exposicions, concursos de fotografia i l’elaboració de material audiovisual.
Així mateix, el pla incideix en la redacció del reglament sobre bones pràctiques agrícoles i ramaderes per al manteniment de la biodiversitat, a potenciar els productes autòctons o a seguir la recerca per a nous cultius. També es vol continuar la feina per la integració paisatgística que ja s’ha començat amb les estacions d’esquí, adequar la xarxa de refugis, incloure les bordes de muntanya com a allotjaments turístics i obtenir el certificat de qualitat paisatgística per al país.

Estratègia nacional del paisatge
Sílvia Calvó
Marc Rossell
Anna Moles

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte