Diari digital d'Andorra Bondia
L’estudi sobre l’alta taxa de cesàries es retarda però és a la fase final
L’estudi sobre l’alta taxa de cesàries es retarda però és a la fase final

L’estudi sobre l’alta taxa de cesàries es retarda però és a la fase final


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’estudi que el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va anunciar que es presentaria a la tardor sobre l’alta taxa de cesàries al Principat encara no ha acabat, segons han confirmat fonts del Govern, i des del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) manifesten que és a la fase final. Tot i això, aquest rotatiu ha pogut saber que les conclusions encara tardaran perquè també depenen de l’agenda de l’Hospital Clínic de Barcelona, que serà el que també analitzarà les dades. Aquest estudi, que ha d’incloure una sèrie de recomanacions i protocols per estabilitzar la pràctica de les cesàries al Principat, és elaborat per un equip de gent interna al SAAS i també de fora, on hi ha experts en ginecologia i llevadores, entre altres professionals.
Marfany va anunciar el juny de l’any passat, en una sessió al Consell General de control al Govern i responent a la consellera del grup mixt, Sílvia Bonet, que va preguntar per les cesàries –la taxa a Andorra triplica la recomanada per l’OMS (és de 34 per cada 100 parts)–, que la comissió s’havia creat i que l’estudi veuria els seus fruits a la tardor. Segons algunes fonts consultades, aquest estudi “s’analitza amb molta prudència” .
La consellera Sílvia Bonet té la intenció de fer el seguiment d’aquesta qüestió i demanar per l’estudi aquesta mateixa setmana. Per Bonet, tot i estar pendent del que digui l’estudi, la reforma sanitària hauria de solucionar problemes com l’alta taxa de cesàries. “Si s’estableix un protocol que determini les condicions i circumstàncies per les quals s’ha de practicar una cesària, ningú posarà en dubte el nombre de cesàries que es facin”, va explicar Bonet. Ara per ara, amb la informació facilitada pel ministeri sobre la reforma amb un Power Point, encara no es tenen clars si hi ha o no protocols establerts. 
La consellera de Socialdemocràcia i Progrés va insistir a lamentar que la reforma sanitària no s’hagi realitzat des d’una taula de treball i amb consens. “Perquè així tots els professionals mèdics se senten utilitzats pels polítics, ja que la manca d’una política clara provoca que cada vegada que ve un Govern o simplement canvia un ministre tornem a començar de nou”, va dir. Segons Bonet, a la reforma sanitària s’hi hauria d’haver arribat com s’ha fet amb Educació, en què sí que hi ha consens amb una taula de treball. 
Segons va avançar el maig passat el BonDia, Andorra triplica la taxa de cesàries recomanada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i, segons el Col·legi d’Infermeres i Llevadores, és per “una mala gestió d’organització del SAAS i perquè l’hospital cobra més per aquest tipus d’acte mèdic que per un acte d’infermeria o llevadoria”, va explicar la presidenta del col·lectiu, Mònica Duran. 

estudi
SAAS
Carles Álvarez
cesàries
Sílvia Bonet
OMS

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte