Diari digital d'Andorra Bondia
Els responsables de l’estació van explicar el seu funcionament als assistents a l’acte d’inauguració, avui a l’Aldosa.
Els responsables de l’estació van explicar el seu funcionament als assistents a l’acte d’inauguració, avui a l’Aldosa.

L’ETR de la Gonarda garanteix una estabilitat a la xarxa elèctrica a 30 anys vista


Escrit per: 
Albert Belis / Foto: Facundo Santana

“Equipament clau”. Així han coincidit a qualificar el director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, i el cap de Govern, Xavier Espot, la nova Estació Transformadora i Repartidora (ETR) de la Gonarda, que s'ha inaugurat avui a l’Aldosa (la Massana) amb la presència de nombroses autoritats. “Vist el creixement que ha tingut Andorra i la capacitat que tenim ara, que és pràcticament distribuir dos o tres vegades més de la potència demanada, jo diria que la xarxa a Andorra serà relativament estable a 20, 30 o 40 anys vista”, ha assegurat Moles. Ara bé, “això no vol dir que internament no hàgim de renovar i modernitzar algun aparell de les altres estacions”, ha precisat.

La Gonarda és una estació de transformació i repartiment d’electricitat d’alta a mitjana tensió (de 110 quilovolts a 20 quilovolts). L’electricitat es transporta fins a l’ETR en alta tensió a través de la nova línia que connecta amb la resta d’ETR i amb la central hidroelèctrica de FEDA i s’hi transforma a mitjana tensió per poder-la distribuir a les parròquies de la Massana i Ordino. Tot i això, beneficiarà tot el país, perquè donarà resposta a les necessitats de demanda dels pròxims anys, tot alleugerint la càrrega sobre la resta d’ETR, i facilitarà la connexió de noves instal·lacions de producció amb renovables. Per a fer-ho compta amb dos transformadors de potència que permeten donar servei a un consum equivalent al 28% de la punta màxima d’Andorra, similar al de les ETR de Ransol o la Margineda.

El nou equipament cobreix el 15% de la demanda d’Andorra, que és el que gasten la Massana i Ordino. Segons Moles, “avui en dia seria capaç d’alimentar una tercera parròquia, perquè presenta capacitat de creixement, i també podem posar més transformadors”, així que “segurament tenim la capacitat de pràcticament doblar o anar una mica més enllà de la demanda actual”. D’aquesta manera, ha afegit el director general de FEDA, “és una estació que està integrada a la xarxa i permet evitar problemes i avaries, de manera que aporta molt de valor i qualitat al servei”.

Per la seva banda, Xavier Espot també ha intervingut en l’acte d’inauguració. “Estem bolcats en la transició ecològica, ja que tenim necessitat de fonts d’energia renovables per garantir l’eficiència del servei”, ha afirmat el cap de Govern. A més, “el projecte presenta màxima integració amb l’entorn, ja que l’hem fet exemplar i tot ho hem de fer així, infraestructures que no es vegin, tot i que tinguin un cost elevat, però ho hem de veure com una inversió”, ha demanat Espot.

El projecte ha incorporat elements d’enginyeria i construcció per garantir la integració amb l’entorn i un impacte acústic mínim. S’ha dissenyat amb estudis volumètrics i paisatgístics perquè tingui un mínim impacte visual, amb tots els equipaments encabits en un edifici completament integrat en l’entorn, una forma que passa desapercebuda i amb aparença similar als edificis residencials de la zona. A més, s’ha dotat d’una coberta vegetal amb espècies autòctones, que s’integra amb el paisatge durant totes les estacions de l’any.

Els preus no es toquen
Pel que fa al preu de l’electricitat, des del mes de desembre de l’any passat no s’han apujat. En aquell moment ja es va pensar que el preu es mantingués durant tot aquest any 2023. “Això és el que ha de ser i, a partir d’aquí, de cara a l’any que ve haurem de veure l’evolució de tot plegat i la decisió final del Govern”, ha afirmat Moles, que no va voler avançar si en el pressupost que el consell d’administració de FEDA haurà de trametre a l’Executiu s’inclourà una partida que respongui a un increment del preu de la llum.

La producció hidroelèctrica baixa un 23% per la sequera
La falta d’aigua i la sequera està afectant la producció hidroelèctrica. En aquest moment, el dèficit és del 23% respecte a la mitjana dels darrers vint anys, segons ha revelat avui el director general de FEDA, Albert Moles. Tot i això, no és la xifra més baixa assolida, ja que el 2007 fins i tot va ser pitjor. L’any passat va ser una mica millor que enguany, però també va ser un any sec. Segons Moles, “és variable al llarg dels anys, ja que costa encertar si demà plourà o no, de fet ho havia de fer avui i no ho ha fet. Podem fer una foto al dia d’avui, però això no vol dir que demà o l’any que ve sigui igual”, ha afirmat. 

El director de FEDA ha explicat que la central està per sobre de la conca del riu, de manera que “tenim poca capacitat d’estoc” al llac d’Engolasters. Així, en períodes de poca aigua com l’actual “triguem set o vuit dies a omplir-lo”, tot i que en condicions normals  de pluja “ho podem fer en un sol dia”.

energia
electricitat
FEDA
ETR
Espot
Moles
estació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte