Diari digital d'Andorra Bondia
Al judici d’ahir només Auderset i Saboya van declarar davant del Tribunal, sense cap testimoni ni prova més.
Al judici d’ahir només Auderset i Saboya van declarar davant del Tribunal, sense cap testimoni ni prova més.

L’excònsol de Suïssa va demanar a Saboya la desimputació dels Cierco


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El Tribunal de Corts, presidit per Josep Maria Pijuan, que també presideix la mesa al cas BPA que es reprendrà al setembre, va jutjar ahir l’excònsol honorari de Suïssa i director d’un hotel propietat dels màxims accionistes del banc intervingut, Eric Auderset, per dos presumptes delictes de tràfic d’influències i de corrupció. Els fets denunciats van ocórrer el 26 de juliol del 2016, el dia abans en què els germans Cierco havien de declarar a la Batllia com a inculpats pel cas BPA. Auderset va demanar una reunió amb qui aleshores era ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya, li va mostrar la preocupació que es vivia a l’empresa i li va demanar de trobar una solució perquè els Cierco en la seva declaració podien donar informació que podria fer mal a Andorra. En una posterior conversa de Whatsapp li va demanar la desimputació i suspensió de la declaració dels Cierco a canvi de no revelar aquella informació “que faria mal a Andorra”. Aquesta conversa detallada és la prova per la qual fiscalia l’acusa dels dos delictes i demana 30 mesos de presó, part condicional, més cinc anys d’inhabilitació del càrrec de cònsols, que ja no és aplicable, perquè Auderset ja el va deixar. 
Al judici només van ser preguntats per les tres parts, fiscalia, actor civil i defensa, Auderset, com a acusat, i Saboya com a actor civil i testimoni. L’exministre d’Exteriors i actual ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, només reclama com a responsabilitat civil un euro, com a quantitat simbòlica pel patiment sofert aquell dia, perquè tal com va dir l’advocat del Govern, Manel Pujadas, “va ser un patiment sense acarnissament”. 
La defensa demana l’absolució perquè considera que l’actitud d’Auderset és incorrecta però no delictiva, i perquè va actuar a títol personal i mai com a funcionari o cònsol honorari. Segons aquesta part, representada per Josep Antoni Silvestre, el que va fer l’excònsol honorari i director de l’hotel dels Cierco va ser una “temptativa inidònia”, o delicte impossible, perquè allò que demanava l’acusat, que el Govern desimputés, és impossible que ho faci l’executiu, tenint en compte la separació de poders. Una separació que el mateix president del Tribunal i el fiscal van insistir a remarcar-li a l’acusat.

Whatsapps delictius
El dia 26 de juliol del 2016, més de 15 mesos després de la intervenció de BPA, Auderset que ja havia parlat en una reunió consolar amb Saboya del cas BPA, va trucar al mòbil del ministre per demanar una trobada. El ministre el va remetre a la secretària perquè mirés l’agenda i en saber de qui es tractava i que va mostrar preocupació el va atendre aquell dia cap a les dotze del migdia. En aquesta conversa presencial, Auderset li va dir que estava molt preocupat per tot l’assumpte BPA, segons l’acusat perquè temia l’esdevenir de l’empresa amb els comptes de l’hotel, els seus i els dels seus pares bloquejats. Segons Saboya, Auderset li va transmetre que en la declaració que haurien de fer els Cierco davant la Batllia es podria donar una “informació que podria fer mal a Andorra i va demanar que es busqués una solució”, va dir el ministre, que va respondre que ho posaria en coneixement del cap del Govern.
L’acusat, però, va entendre, segons va dir ahir, que es podria marcar un full de ruta per a les negociacions. Així posteriorment a les 14.45 hores li va enviar un whatsapp “molt detallat i amb una terminologia molt precisa”, en què li feia una proposta. Primer li va demanar la desimputació i suspensió de la declaració dels Cierco, i així ells no donarien la “informació que podia fer mal a Andorra” o “comunicarien les causes de la intervenció del banc”, segons va dir ahir. En aquest whatsapp també posava condicions com que les parts estaven obligades a ser discretes i ser lleials  i estaven compromeses a “no utilitzar les relacions de xarxes ni relacions institucionals”. 
En definitiva, l’excònsol honorari de Suïssa i empleat dels Cierco va demanar al representant del Govern intervenir sobre el procés judicial a canvi de rebre abandonament d’accions per via administrativa o penal i així no difondre aquella informació, segons interpreta fiscalia i actor civil. 
A les 16.08, Saboya va rebre un altre whatsapp que deia “He pogut parar la cosa fins a les cinc”. Missatge pel qual tant el president del Tribunal com el ministeri fiscal interpreten que darrere d’Auderset hi havia una o unes terceres persones, (presumptament els Cierco) i que l’acusat nega. De fet aquell dia al matí, els Cierco van canviar d’advocat i a les cinc es van presentar a la Batllia i posteriorment la batlle va decidir aplaçar les declaracions. 
A les 20.45 hores li va enviar a Saboya l’últim whatsapp dient “Gràcies, primer round salvat”, perquè pensava que havia estat la seva proposta la que havia fet ajornar la declaració, però Saboya ja estava al despatx del Fiscal General en companyia del cap del Govern denunciant els fets i quan va voler imprimir el whatsapp, va fer una trucada “sense voler” a l’acusat, el qual no li va contestar perquè segons va dir ahir ja havia parlat amb els Cierco “i em van dir que m’apartés”.  Segons fiscalia, els fets són constitutius dels delictes de corrupció i tràfic d’influències agreujats per contactar amb el ministre com a cònsol honorari.

excònsol
Suïssa
Saboya
desimputació
Cierco

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte