Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Ester Vilarrubla; l’ambaixador Jean-Claude Tribolet, el delegat Denis Dekerle, i el director del Lycée, Oliver Salvan, ahir.
La ministra Ester Vilarrubla; l’ambaixador Jean-Claude Tribolet, el delegat Denis Dekerle, i el director del Lycée, Oliver Salvan, ahir.

L’extensió del Lycée a Ciutat de Valls hi serà durant uns deu anys


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: SFGA

El delegat de l’ensenyament francès, Denis Dekerle, estima que el Lycée haurà de fer ús de les instal·lacions de Ciutat de Valls durant uns deu anys, fins a inicis del 2030. Els primers alumnes a anar-hi seran els de première i terminale i ho faran a partir de l’inici del curs 2021-2022. De cara al setembre del 2022 s’hi afegiran els alumnes de seconde. Això vol dir uns 200 alumnes el curs que ve i uns 100 o 150 de cara al següent. Dekerle ha explicat que el servei de restauració anirà a càrrec de l’Associació de Pares d’Alumnes (APA), que gestiona els menjadors escolars del primer grau.

El trasllat d’aquests efectius als edificis de Ciutat de Valls permetrà continuar els treballs de millora dels locals actuals del Lycée Comte de Foix, unes reformes que aniran a càrrec de França. En el cas de les obres d’arranjament de les instal·lacions, que acolliran l’extensió del centre, seran assumides pel Govern andorrà, tal com s’havia anunciat. Precisament dimecres, el consell de ministres va adjudicar la intervenció a l’edifici del Roc a l’empresa Coansa per 273.000 euros. Els treballs començaran a mitjans de juny i tenen una durada de vuit setmanes perquè estigui tot a punt de cara al setembre. A més, es va acordar treure a concurs la recerca d’un arquitecte per a la redacció i direcció d’obra de la reforma de l’edifici de l’antiga escola espanyola de Ciutat de Valls. Els treballs en aquest cas es realitzarien durant la tardor vinent.

L’increment d’alumnes del Lycée és el que va obligar a buscar espais alternatius. Aquest creixement, però, serà temporal, ja que es constata una disminució dels alumnes a la base. És per això que es parla d’una ocupació de les instal·lacions de Ciutat de Valls durant uns deu anys (el conveni signat amb el Govern preveu la cessió per cinc anys prorrogables). Els pròxims cinc anys s’espera que els efectius del Lycée passin de 1.500 a 1.800.

De cara a inicis dels anys 30 tornarien a baixar a 1.600. La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha destacat que un cop aquests espais tornin a quedar lliures podran ser utilitzats per qualsevol altre sistema educatiu.

El delegat de l’ensenyament francès també ha explicat que de cara al curs que ve s’oferirà la nova secció internacional nord-americana (a la qual s’han inscrit 14 alumnes) i l’especialitat llengües, ciutadania estrangera i regional en català. A més, Dekerle ha destacat el treball per potenciar els estudis superiors a França. Així mateix s’han fet avenços en l’àmbit de la formació continua dels docents. En aquest sentit, el director acadèmic dels Pirineus Orientals ha designat un inspector referent pedagògic al Principat que té com a tasca coordinar les intervencions pedagògiques a Andorra i elaborar les estratègies de formació continua pel personal del sistema educatiu andorrà i francès durant cada curs escolar.

Dekerle ha afirmat que aquestes accions s’emmarquen en el full de ruta iniciat pels ministres d’Educació andorrà i francès de cara a reforçar la cooperació en l’àmbit educatiu i en els compromisos anunciats pel president gal, Emmanuel Macron, en la seva visita a Andorra. Vilarrubla ha celebrat la cooperació “important” entre els dos països a nivell educatiu i va posar en relleu el pas endavant que es fa amb l’ampliació de l’oferta formativa, que facilita als joves un ventall més ampli d’opcions.

Lycée
Ciutat de Valls
deu anys
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic