Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Micó, director del CRES, presentant els resultats de l’Observatori del primer semestre del 2019, ahir.
Joan Micó, director del CRES, presentant els resultats de l’Observatori del primer semestre del 2019, ahir.

L’habitatge car passa de preocupar el 5% de la població al 41% en dos anys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’evolució dels principals problemes i de la situació econòmica que percep la societat segueix la tendència d’empitjorament. Així ho reflecteixen les dades publicades ahir de l’Observatori del Centre de Recerca Sociològica de l’IEA, segons les quals gran part dels 800 enquestats tornen a posicionar l’habitatge o l’habitatge car com el principal problema. En concret, suposa ja el 41% dels enquestats els que el consideren el principal entrebanc, un percentatge que ha experimentat un increment vertical en l’evolució dels darrers dos anys, ja que el primer semestre del 2017 només el destacaven com a principal problema el 5% dels ciutadans. Si es mira la darrera enquesta del segon semestre del 2018, suposa un augment de vuit punts percentuals.
D’altra banda, Joan Micó, director del CRES, va manifestar que “la carestia de la vida fa augmentar la percepció negativa de la situació econòmica”. I per aquest motiu, i englobant per grups els problemes, la meitat dels enquestats consideren l’habitatge, els salaris i el nivell de vida car les principals dificultats a les quals s’encaren cada final de mes. 
En el rànquing de problemes destacats per la societat, i per ordre d’importància, hi ha les prestacions socials, les pensions i la sanitat com el grup de problemes que preocupa el 23% dels enquestats. El segueix el d’infraestructures i equipaments, i aparcaments, que preocupa un 16% de les persones preguntades, i el trànsit, un 14%. 
Altres problemes que angoixen un volum menor de població són per exemple la política i el funcionament de les administracions, que només han destacat  un 12% dels enquestats i ha baixat cinc punts percentuals. La raó principal és que l’enquesta es va efectuar després de les eleccions, segons va destacar Micó. 
El transport públic s’ha incrementat més de dos punts percentuals i preocupa el 13,5%. En matèria de condicions laborals, el 12% l’apunten com a principal problema, sobretot per temes de conciliació, drets i condicions.
Per grups poblacionals, el director del CRES destaca que són les persones d’entre 25 i 54 anys, així com de sectors com l’hoteleria, el comerç i la construcció, tot i que els d’aquest darrer sector en la percepció personal de la seva situació econòmica han notat una lleugera millora.
Els salaris baixos preocupen, i cada cop més, la població. El 19% ho va destacar com a principal problema. Aquesta dificultat la manifesten sobretot els ciutadans d’entre 25 i 39 anys i el 29% dels treballadors de la construcció i la indústria i el 26% dels de comerç i hoteleria. 
Quant a la situació econòmica del país, el 33% (quatre punts menys que l’anterior semestre) la consideren bona o molt bona. El 47%, regular, i el 16,6% dolenta o molt dolenta, un percentatge negatiu que ha crescut gairebé tres punts. 
El 20%, en canvi, opina que l’economia d’Andorra ha millorat (10 punts menys que l’anterior semestre), el 43% la veu igual, i el 31,6% considera que ha empitjorat (sis punts més). Pel que fa a la percepció de la situació econòmica de cara a l’any que ve, el nombre de pessimistes es dispara fins al 21%, que auguren que serà pitjor, i baixen els optimistes tot i suposar un 27%. 
Pel que fa a l’economia particular o familiar, se segueix la mateixa tendència i la percepció d’empitjorament s’ha incrementat en dos o tres punts, i la de millora ha baixat dos punts.
El 42% dels enquestats declaren que tenen dificultats per acabar el mes, quatre punts més que en la darrera enquesta, i el 57% diu que l’acaba amb facilitat (quatre punts menys). Si desglossem per grau de dificultat o facilitat, només el 4% acaba el mes amb molta facilitat, i el 6,4% l’acaba amb molta dificultat. Són directius i professions liberals i càrrecs professionals els que finalitzen el més sense dificultats, i altres professions com les del comerç, l’hoteleria o treballs no qualificats, així com els jubilats  són els que tenen més dificultats. 

Menys fills dels desitjats

El 62,8% dels enquestats declaren que tenen menys fills dels que voldrien, un percentatge que ha experimentat més de 10 punts percentuals des del 2003, quan es va fer la darrera enquesta de natalitat. De fet, només el 20% dels enquestats tenen els fills que voldrien. El 65% dels ciutadans considera que dos fills és el nombre ideal. El 55% dels que voldrien tenir més fills no els tenen per motius econòmics, i el 18% perquè no tenen temps per a ells. 

El 9% té un procés judicial

El 9% dels enquestats tenen un procés judicial en marxa, la majoria per qüestions econòmiques  i familiars. Aquesta dada s’ha obtingut a través d’una enquesta sobre el servei de mediació. Només el 21% de la població sabia que l’any passat es va aprovar la Llei de mediació, i només un 5,5% va recórrer al servei de mediació familiar. El 66% el valora positivament. 

Habitatge
car
preocupar
5%
població
41%
dos
anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte