Diari digital d'Andorra Bondia
El raonador del ciutadà, Marc Vila, durant la compareixença de premsa del 28 de novembre.
El raonador del ciutadà, Marc Vila, durant la compareixença de premsa del 28 de novembre.

L’habitatge, motiu del 30% de les consultes al Raonador el 2021


Escrit per: 
Redacció / Foto: M. P.

L’habitatge continua sent un dels motius principal de les consultes que va rebre el Raonador del ciutadà durant l’any passat. Així, dels 255 expedients oberts, 77 ho van ser per aquesta temàtica, el que representa un 33% del total. Aquesta dada es desprèn de l’Informe anual de la institució que avui s'ha publicat al butlletí del Consell General. I és que any rere any “la problemàtica per poder accedir a un habitatge de lloguer a un preu raonable continua sent un dels principals neguits de les persones que ens consulten”, recull el document.  És per això que s’insisteix una vegada més en “la necessitat de mantenir mesures com la congelació dels lloguers fins que l’Institut de l’Habitatge estigui plenament implementat i els resultats siguin efectius”. La rescisió del contracte per part del propietari considerada injusta pel llogater va centrar 33 dels 77 casos.

L’informe inclou una enquesta més detallada per conèixer les característiques i circumstàncies de les persones a qui se’ls obren expedients vinculats a l’habitatge. En total s’han rebut 29 respostes en relació a aquesta casuística durant l’any 2021, d’un total de 77. Es tracta d’unes enquestes enviades només als llogaters i no als propietaris que hagin pogut presentar queixes contra els seus inquilins, ja que només un 2% del total de les queixes rebudes són de propietaris. Pel que fa al perfil de la persona afectada, es tracta majoritàriament d’una dona (72,4%), d’entre 35 a 55 anys d’edat (65,5%), que viu majoritàriament a les parròquies centrals (Andorra la Vella 31% i Escaldes-Engordany 27,6%).

Quant als preus dels lloguers dels pisos afectats oscil·len d’entre els 480 i els 1.100 euros, que suposen en la majoria de casos un percentatge de més del 40% (54,2%) sobre el nivell d’ingressos de la llar, molt per sobre del 30% recomanat a nivell europeu. A més, en la majoria de les ocasions (85,7%), les persones que responen l’enquesta no reben cap ajut social. Només un 10% rep ajudes, i sols en un dels casos la persona afectada rep una prestació vinculada a l’habitatge. L’enquesta també revela que el 48,2% de les queixes són de persones que fa més de 5 anys que resideixen en aquest habitatge.

l’habitatge
consultes
Raonador
2021
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic