Diari digital d'Andorra Bondia
L’ús de la mascareta al carrer podria ser una de les primeres restriccions a caure.
L’ús de la mascareta al carrer podria ser una de les primeres restriccions a caure.

L’hora d’aixecar restriccions?


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Sentir a parlar d’aixecar restriccions quan encara no hem acabat la sisena onada pot fer por. Però hi ha experts que consideren que amb les característiques d’Òmicron és moment de passar a la fase endèmica i deixar enrere les limitacions. Però és compatible fer-ho en la situació que tenim? El biòleg i bioinformàtic Joel López creu que sí, “sobretot observant la dinàmica que tenim a l’hospital”. “No ens hem d’escandalitzar pel nombre de positius, sinó quan el nombre de positius provoquen una entrada de pacients a l’hospital. Quan tenim més sortides que entrades, vol dir que la taxa de positivitat és totalment assumible”. Aquesta situació és el que el porta a defensar que es pot incrementar més el nombre de persones positives i “això vol dir eliminar part o totes les restriccions per buscar que el període durant el qual el virus ens afecta sigui el més curt possible”.

“Ara tenim els recursos farmacològics i una variant que veiem que és altament infectiva, però poc agressiva, cal aprofitar i deixar que corri perquè també actua com a sistema de protecció”. Segons López, Òmicron ha desplaçat Delta i això vol dir “que la immunitat d’Òmicron funciona contra Delta, si no coexistirien i no hi hauria baixada de casos ni d’ingressos a l’hospital”.

El biòleg deixa clar que és un posicionament que no hauria tingut mai davant la variant Delta, perquè amb molts menys casos actius s’omplia l’hospital. “Però Òmicron ha canviat l’afectació en les persones i per tant es pot assumir un nombre major de contagis”. Així, remarca, “les restriccions només s’han d’aplicar per un motiu: que el sistema de salut pugui absorbir totes les persones que es posen malaltes i crítiques. Quan el teu sistema pot aguantar una incidència més alta, el llindar canvia automàticament i per tant, veiem que 7.000 actius no són un problema”. No és l’únic que es mulla en aquest sentit. Al Regne Unit ja va anunciar que aboliria totes les restriccions i ahir, va ser el govern de la Generalitat qui també va fer pública la decisió d’acabar amb les limitacions a partir de divendres amb una única excepció: l’oci nocturn.

I per on començar? Per a aquells grups on menys risc hi ha, és a dir, els nens. “Deixar de fer testos i retirar la mascareta”. I després anar augmentant d’edat. Ara bé, “sí que caldrà mantenir un sistema de vigilància de salut actiu” per analitzar les possibles variants i si cal, tornar a aplicar restriccions. “Ara que tenim les eines hem de jugar a aplicar i treure restriccions molt ràpidament”, manifesta. I òbviament mantenir certa protecció en els col·lectius més vulnerables. “Hem de passar de protocols massius a protocols individualitzats”, apunta, i afegeix: “el que ara estem vivint com una restricció ho hem de viure com una mesura de protecció, especialment en ambients concrets”. I ho exemplifica dient que pot ser correcte demanar un certificat conforme tens un resultat negatiu de com a molt 24 hores abans per entrar en un centre sociosanitari si hi ha un brot de contagis, o mantenir la mascareta en espais com ara una sala d’espera d’urgències. També aposta per introduir mesures de sistemes de ventilació a les escoles per disminuir la propagació de virus respiratoris. “Hem après moltes coses en aquest procés, i no ho hem de llançar. Apliquem els recursos per protegir els vulnerables”, defensa.

López remarca que vol llançar “un missatge de positivitat i comunicar que hi ha una sortida”. Per això també demana la complicitat dels mitjans de comunicació per no focalitzar-se tant en la Covid ni en el nombre de contagis diaris. “Hem de tornar a la normalitat, amb menys testos, menys comunicació i que la malaltia s’incorpori com una grip”, conclou.

 

restriccions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte