Diari digital d'Andorra Bondia
L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

L’hospital andorrà té un 14% menys de mortalitat que centres similars


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El SAAS té contractada una auditoria externa, Iasist, que compara, periòdicament, els resultats de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell amb un conjunt d’hospitals espanyols d’unes característiques i complexitat similars a les del centre andorrà. Es tracta d’indicadors de qualitat assistencial i de gestió sanitària que generalment posen en una bona posició l’hospital del Principat. Un dels que hi destaca és el paràmetre de la mortalitat, que es remarca que, en comparació amb la resta de centres similars, al centre andorrà es moren un 14% menys de pacients que en altres hospitals.
Dintre de la qualitat assistencial, també es destaquen altres dos indicadors que situen en un millor posicionament el centre andorrà. Es tracta de les readmissions, que són un 4% inferiors a les dels altres centres, així com la mortalitat neonatal, que se situa un 10% per sota dels índex que tenen altres hospitals de característiques similars a l’andorrà. 
El punt negatiu és en les complicacions que es presenten en l’assistència. En aquesta qüestió, Andorra suspèn i té un 21% més de complicacions que la resta dels hospitals amb què s’ha comparat. El director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, però, va destacar que aquestes complicacions són menors i es refereixen a les que sorgeixen en l’assistència i “són solucionades en el mateix període d’ingrés”, va dir. En aquest aspecte, Martínez Benazet va destacar que per complicacions menors s’entenen hematomes soferts quan una infermera agafa una via, per exemple.
Quant als indicadors de seguretat dels pacients, la taxa d’infeccions nosocomials, és a dir, aquelles infeccions que es contagien dins de l’hospital, el centre andorrà té un 37% menys de pacients que tenen infeccions intrahospitalàries que altres centres similars. 

Indicadors de seguretat
En matèria de seguretat del pacient, altres dos indicadors mostren que l’hospital andorrà té  més bons resultats. Es tracta de la prevalença d’úlceres per pressió,  o lesions de la pell en les zones del cos on l’os pressiona la pell contra una superfície exterior. Els pacients que més acostumen a patir aquest tipus de ferides són els malalts crònics i enllitats, perquè en la majoria d’aquests casos no es poden recol·locar per si sols si hi ha una pressió així. La prevalença d’aquestes úlceres a l’hospital de Meritxell és del 7,6% quan a qualsevol hospital és del 7,8%, i del 9,8% en hospitals de menys de 200 llits. També es remarca la taxa de caigudes durant les estades a l’hospital, a Andorra aquesta taxa se situa en 1,92 per mil estades quan la taxa mitjana del National Health Service és de 5,9 per mil estades. 
Si es té en compte la gestió sanitària, es destaca que l’hospital andorrà té un 16% més de gestió d’estades, i un 15% més de gestió d’estades operatòries. 

Programes assistencials
Per altra banda, l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell posa esforços en programes assistencials com és el de cures pal·liatives, que va atendre l’any passat un total de 88 pacients, amb 189 visites a l’hospital, i 228 a consultes externes. L’equip d’atenció pal·liativa està format per un grup multidisciplinari que intervé en el procés assistencial dels pacients i les seves famílies a la unitat de Cures Pal·liatives. Es tracta de pacients afectats per una malaltia avançada i progressiva amb presència d’un o més símptomes de difícil control i que generen un gran impacte emocional sobre el pacient, la família i el mateix equip assistencial. 
Un altre programa assistencial que s’està desenvolupant  és el de la cronicitat i anirà destinat al control dels pacients que tenen diabetis, demència, fragilitat i malaltia pulmonar obstructiva crònica. Des del SAAS s’ha realitzat una revisió de la polifarmàcia del centre sociosanitari d’El Cedre per part d’un equip multidisciplinari perquè, segons va explicar el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, hi havia casos amb un excés de medicació perquè alguns fàrmacs es repetien i només canviava la marca. 

Més del 60% del pressupost per pagar personal

La plantilla del SAAS del 2017 suma un total de 1.032 treballadors (deu més que l’any anterior). El gran gruix se l’emporten les especialitats d’infermeria, tècnics i personal de suport assistencial, que suposen 623 treballadors (set més que el 2016). Els segueixen per nombre els metges o facultatius, que sumen 216,155 assalariats i 61 per compte propi, catorze més que el 2016. En metges i infermers s’incrementa el nombre, però en administració baixa dels 200 que hi havia comptabilitzats a 189. Pel que fa als directius, es mantenen en quatre. La despesa per pagar els sous i les hores extres de tot aquest personal va costar l’any passat 37,7 milions d’euros. Aquesta xifra suposa el 62% del pressupost de despeses del SAAS del 2017, que va ascendir a 60,3 milions. 

hospital
mortalitat
centres
similars

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte