Diari digital d'Andorra Bondia
 Imatge d’aquesta reunió de treball, encapçalada pel conseller de Salut, Manel Balcells.
Imatge d’aquesta reunió de treball, encapçalada pel conseller de Salut, Manel Balcells.

L’hospital de la Seu serà de gestió pública el 2025, amb el Bisbat fora


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: ACN

El conseller de Salut, Manel Balcells, presidia avui la constitució de la comissió de treball per impulsar el traspàs de la gestió de la Fundació Sant Hospital a empresa de titularitat pública. Aquest procés, que deixa fora el Bisbat, està previst que culmini l’any 2025. L’Ajuntament de la Seu d’Urgell sí que hi continuarà tenint participació. A la reunió, la primera de la comissió, hi han pres part representants de la Fundació Sant Hospital i del departament de Salut. Aquest canvi de titularitat serà previ a l’entrada en funcionament del nou hospital de la capital de l’Alt Urgell, que es preveu que entri en funcionament el 2029. Aquest serà d’àmbit comarcal i amb més serveis dels que ofereix l’actual.

Balcells ha explicat que aquest canvi de model de gestió era necessari per diferents motius, entre els quals la “difícil sostenibilitat” de l’hospital, i va dir que li fa falta “un impuls suplementari”. El conseller també es va referir a la “necessitat” d’un nou hospital comarcal amb més serveis i més coordinació amb Andorra. El traspàs de la gestió respon també a la necessitat d’optimitzar recursos públics.

El traspàs oferirà l’oportunitat de reordenar els serveis públics de salut que la fundació presta a la població de l’Alt Urgell i de la seva àrea d’influència, que és d’unes 20.400 persones. Balcells va manifestar que aquest procés, pactat i molt ben treballat per les dues parts, “ha de garantir el present i el futur del centre, que avança cap al nou Hospital Comarcal de l’Alt Urgell”. El canvi garantirà en tot moment la continuïtat del servei públic i dels professionals que treballen a la Fundació Sant Hospital, així com la integració dels dispositius i de l’equipament actuals. 

L’alcalde i president del patronat, Joan Barrera, realitzava una intervenció en la qual es mostrava “content perquè finalment caminem cap a aquesta nova governança de l’Hospital, que ja es treballa des de fa anys, perquè el model de gestió actual no és l’adequat” i advocava perquè l’Ajuntament continuï tenint un paper, però que ha de ser “testimonial”. En declaracions recollides per Ràdio Seu, Barrera recordava que “ha estat limitada pels problemes econòmics que ha tingut l’Hospital, amb patrimoni negatiu, i el departament de Salut ja havia dit que mentre s’estava en aquesta situació no es podia fer la transició”, mentre que “ara els números van responent i hi podem avançar”.

Si bé aquesta d’ahir era una reunió inicial i el camí per recórrer encara és llarg, els altres grups que formen part de la corporació es felicitaven. Ho feia la CUP en una nota de premsa posterior a la reunió, on deia que “la dissolució del Patronat de la Fundació Sant Hospital i el traspàs de l’activitat d’aquest a una empresa pública ha estat una llarga reivindicació que com a CUP hem mantingut, al principi pràcticament en solitari però cada vegada generant més consens”. Insisteixen que “l’opció de l’ICS, que des d’alguns sectors pretenien descartada, avui està sobre la taula” i es comprometen a treballar per aconseguir-ho. 

També, des de Junts, es felicitava Jordi Fàbrega, tot recordant que forma part d’una llarga feina prèvia. “Segueix el full de ruta que teníem pautat des de fa molt de temps i hauria de culminar amb el nou hospital ja amb aquesta nova forma de gestió”. 
Francesc Viaplana (ERC) es manifestava en termes similars. “Molt contents” per haver fet “un pas més d’un camí que sempre hem defensat”, entre altres raons, puntualitzava, perquè “no té sentit que les decisions mèdiques es prenguin des de la política o l’Església”. Insistia també que va ser el passat mandat quan la decisió “es va començar a posar negre sobre blanc”.

Primera reunió d’un llarg camí encara
Ahir es constituïa el grup de treball que ha de pilotar el pas a empresa pública per gestionar la Fundació Sant Hospital. Però per arribar a aquest moment calia en primer lloc  eixugar el deute que arrossegava, punt en què, puntualitzava Fàbrega, s’ha treballat durament durant l’última dècada. Ara es crea la taula de treball i se signa un protocol d’intencions entre la FSH i la Conselleria de Salut i serà la comissió la que dirà com s’ha de fer el pas a empresa pública, un canvi que comporta moltes implicacions: patrimonials, econòmiques o de subrogació dels treballadors. 

La comissió estarà formada per tres representants del CatSalut i tres membres designats des de l’hospital: el president del patronat i la gerent i la directora financera del centre. Analitzaran les diferents opcions: una empresa pública ja existent, la incorporació a l’ICS o un ens de nova creació.  

hospital
Seu
públic
bisbat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte