Diari digital d'Andorra Bondia
L’hospital Nostra Senyora de Meritxell va detectar l’any passat fins a 58 casos de càncer de mama.
L’hospital Nostra Senyora de Meritxell va detectar l’any passat fins a 58 casos de càncer de mama.

L’hospital detecta 50 casos de càncer de mama de gener a setembre


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Des de l’1 de gener i fins al 30 de setembre del 2023 s’han comptabilitzat fins a 50 casos de càncer de mama a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Del total de casos, 37 són persones majors de 50 anys i 13, menors d’aquesta edat. Així es desprèn de les dades facilitades pel Govern amb motiu del Dia mundial contra el càncer de mama que es commemora cada 19 d’octubre. De tots els casos detectats des de principis d’any, 7 ho han estat a través del Programa de detecció precoç del càncer de mama, que promou el ministeri de Salut i s’adreça a les dones d’entre 50 i 74 anys, el que suposa un 14% del total. Els casos a través d’aquest cribratge podrien augmentar a final d’any, ja que es continuen duent a terme mamografies i proves diagnòstiques fins al mes de desembre.

L’hospital va diagnosticar 58  càncers de mama l’any passat, 46 dels quals en persones majors de 50 anys i 12 en menors d’aquesta edat. D’entre els casos totals, 21 van ser descoberts a través del cribratge que s’efectua des de Salut, el que va representar un 36,2% del total.

Segons s’informa des de Salut, la detecció precoç és molt important en una de les malalties que suposa un dels principals problemes de salut pública dels països desenvolupats i que té més possibilitats de curació com més aviat es tracta. Per aquest motiu, el ministeri impulsa, des del 2008, el Programa de detecció precoç de càncer de mama. Durant el 2022 i fins al 30 de setembre del 2023, en la vuitena ronda del Programa de detecció precoç del càncer de mama (2022-2023), s’han portat a terme 5.765 mamografies i s’han detectat 28 casos de càncer de mama, i des de l’inici del Programa se n’han diagnosticat 168.

Des de l’Executiu es recorda que el procediment per participar en el cribratge és el següent: les dones majors de 50 anys són contactades inicialment per carta oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia. Una vegada s’ha realitzat, si el resultat no mostra cap troballa, al cap de dos anys se les torna a convocar per  fer una nova mamografia. En cas que es trobi alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s’informa la pacient i es demanen les proves complementàries escaients.

Diferents centres radiològics del país participen en el programa i els resultats sempre són interpretats per dos radiòlegs que dirimeixen per consens. Precisament ahir el Govern va anunciar la compra d’un mamògraf nou per a l’hospital que estarà disponible l’any que ve perquè l’aparell utilitzat fins ara ha arribat al final de la seva vida útil.

A més del programa de cribratge, Salut insisteix en la importància de tenir hàbits saludables, com ara seguir una dieta equilibrada, fer activitat física i evitar el consum de tòxics. També destaca el paper de les autoexploracions de mama, els controls periòdics i la importància de consultar amb el metge davant de qualsevol anomalia observada en les mames, ja que això contribueix a la detecció precoç d’aquest tipus de càncer.

Divulgació
L’Institut Andorrà de les Dones (IAD) s’ha volgut sumar a la commemoració d’aquest Dia mundial amb l’elaboració d’un document divulgatiu que pretén sensibilitzar sobre la necessitat de la prevenció del càncer de mama que es pot trobar a la seva pàgina web. En el fulletó s’informa sobre els factors genètics i l’estil de vida que hi poden influir, quins són els principals símptomes i algunes dades sobre la recerca científica amb relació a aquesta tipologia de càncer.

Parades, testimonis i donació de cabell
L’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) organitza diverses activitats per celebrar el Dia mundial contra el càncer de mama. Així, durant tota la jornada hi haurà una parada de l’associació a la plaça Rebés, a la capital. A més, en col·laboració amb el Comú d’Andorra la Vella, s’ha organitzat una trobada a la tarda a La Llacuna en la qual hi haurà el testimoni d’una dona que ha patit càncer de mama, el SAAS explicarà com fer l’autoexploració mamària i Assandca els serveis de recuperació d’imatge com ara el microblanding, la micropigmentació i els tatuatges de celles i mugrons. També l’artista Ona Saumell crearà retrats de testimonis en directe de les 10 a les 21 hores a l’illa Carlemany. Enguany, com ja es va fer l’any passat, també es podran fer donacions de cabell per fer perruques a la perruqueria Kerala de Prat de la Creu. També allà es podrà adquirir la polsera contra el càncer, la recaptació de la qual anirà destinada al banc de perruques. 

hospital
càncer de mama
gener
setembre

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Uff em semblen molts casos en pocs mesos no? Molta força per totes!
Prové de la vacuna contra la Covid! No facis tan hipòcrita! Tothom també morirà aviat.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte