Diari digital d'Andorra Bondia
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.

L’hospital registra 635 ingressos de pacients Covid durant l’any 2020


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

La pandèmia provocada pel virus del SARS-CoV-2 va condicionar totalment l’activitat desenvolupada a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell durant el 2020. Els ciutadans han estat testimonis d’aquest impacte en el seguiment diari de la crisi sanitària, però la publicació de la Memòria del SAAS corresponent a l’any passat posa xifres a una situació mai viscuda.

Així, el centre hospitalari va tenir 635 ingressos de malalts Covid, dels quals 482 van estar a la planta d’hospitalització i 153 al Cedre. A l’UCI es van donar 61 altes i l’estada mitjana dels pacients que hi entraven era de 29,05 dies. A més, la taxa de mortalitat va ser del 31,14%, el que significa que quasi un de cada tres pacients de l’UCI va acabar morint.

En la memòria es destaca que a causa de les necessitats de la pandèmia, entre els mesos de març i maig es van incrementar els llits d’UCI fins a 27 i es va arribar a una ocupació màxima de 19. Pel que fa als llits d’hospitalització, es va arribar a una ocupació màxima de 65 dedicats a la Covid-19. De fet, la pandèmia va portar una reorganització important de l’hospital per dotar-lo dels espais per acollir els malalts. El 18 de març el comitè de crisi Covid-19 va aprovar el primer pla de contingència. Aquest pla definia els recursos de llits d’hospitalització i d’UCI per a les tres fases previstes. La fase 3, que no es va arribar a activar, preveia 125 llits d’hospitalització i fins a 20 llits d’UCI suplementaris. Per fer-ho possible incloïa espais oberts com ara la sala d’actes i el gimnàs del servei de rehabilitació en cas de necessitat, que com s’ha dit, no es van haver d’utilitzar. En cavi, sí que es van utilitzar en la fase 2 els llits d’UCI habilitats a l’hospital de dia (10) i a l’àrea de reanimació del bloc quirúrgic (5).

Com recull el mateix document, en paraules del director general, Josep Maria Piqué, l’activitat assistencial habitual va quedar “severament afectada per la imperiosa necessitat d’atendre els malalts Covid”. Així, respecte del 2019, les estades hospitalàries van disminuir un 10% i l’activitat a urgències, consultes externes i gabinets d’exploracions van davallar entre un 20% i un 30%. A més, explica, la pandèmia va portar un augment “sobrevingut i molt important” de la despesa prevista, sumat a una davallada “molt significativa” dels ingressos per la reducció dràstica de l’activitat rutinària tant per la CASS com per les assegurances privades. El potencial dèficit, però, es va finançar amb crèdits extraordinaris del Govern i finalment s’ha pogut assolir l’equilibri pressupostari.

Plantilla
Piqué també destaca que aquest any “ha posat de manifest que la joia més preuada que el sistema sanitari andorrà té és la professionalitat i compromís dels seus treballadors”, ja que amb “el seu enorme esforç han aconseguit que la pandèmia [...] no hagi provocat més morts”. Ho argumenta comparant les dades de letalitat de la primera onada de diferents països: a Andorra (1,06) “va ser significativament inferior al dels països veïns”, Itàlia (3,5%), Espanya (2,69%), França (2,4%), Alemanya (1,76%).

Segons la memòria del SAAS, durant el 2020 hi havia 1.206 treballadors en total distribuïts de la manera següent: 4 directors/es; 712 infermeres/es, tècnics i altres professionals assistencials; 225 serveis corporatius, i 265 facultatius/ves. Piqué explica que el 17% de la plantilla va acabar infectant-se de la malaltia durant les primeres setmanes de la primera onada. Per aquest motiu es va crear el Dispositiu de Control de Professionals Afectats per la Covid-19, per fer el seguiment i donar el suport mèdic necessari a tots els professionals que es trobaven aïllats a casa.

Activitat assistencial
D’altra banda i també a causa de la pandèmia es va produir una davallada en les visites als CAPs d’un 46% respecte l’any 2019. Pel que fa als domicilis, les visites van caure un 34%, però en la memòria es remarca que no s’ha deixat de fer seguiment a les persones amb malaltia crònica perquè s’ha estat en contacte amb ells per via telefònica. En total es van registrar 64.737 visites als CAPs, 8.280 visites a domicilis, 567 visites telefòniques, 1.753 visites al metge del CAPs del Pas de la Casa, 73 visites telefòniques del metge del CAPs del Pas, 1.166 atencions per al programa maternoinfantil i 273 visites a domicilis maternoinfantil.

A més, les infermeres d’Atenció Primària van fer els seguiments a domicili de les persones malaltes de Covid-19 derivats pels metges referents a un total de 111 persones.

Des del SAAS també es destaca que tot i la pandèmia es va dur a terme la campanya de vacunació de la grip amb l’administració de 8.379 vacunes.
Globalment es van produir 6.520 ingressos, fet que representa una ocupació de llits convencionals del 76,2%, amb una estada mitjana d’entre cinc i sis dies. Pel que fa a l’activitat quirúrgica, 2.823 intervencions van ser amb ingrés i 1.724 corresponen a cirurgia major ambulatòria. Al servei d’Urgències de Nostra Senyora de Meritxell es van visitar 28.766 pacients i 1.145 més al Pas de la Casa. Així mateix, es van practicar un total de 48.623 exploracions i hi va haver 490 parts.

hospital
ingressos
pacients
covid
2020

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte