Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la conferència de l’arquitecte Francesc Pernas, ahir a la tarda.
Un moment de la conferència de l’arquitecte Francesc Pernas, ahir a la tarda.

“L’hospital va ser pioner en moltes coses”, segons l’arquitecte Pernas


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

“L’hospital de Meritxell està envellint molt bé, i un edifici als 25 anys no és vell”. Així ho va declarar un dels l’arquitectes que el va dissenyar, Francesc Pernas, en la conferència que va fer ahir a la sala d’actes de MoraBanc organitzada pel Col·legi d’Arquitectes d’Andorra. De fet, segons Pernas, el títol de la xerrada, Hospital de Meritxell... Als 25 anys, ets vell?, volia despertar una mica de polèmica entre els assistents. En qualsevol cas, per l’arquitecte qui ha de dir si el centre hospitalari és vell o no han de ser els mateixos andorrans. “Els edificis no parlen per si sols”, va afirmar. En la seva opinió, l’arquitectura ha de servir a una finalitat social o d’una altra índole perquè si no “es converteix en un objecte per sortir a les fotografies i a les revistes”, i va afegir que la base de l’arquitectura és la gent i la vida que hi donen a dintre.
Pernas es va mostrar molt satisfet sobre com s’ha mantingut i respectat l’edifici al llarg d’aquests 25 anys. Partint de la base que l’hospital va ser pioner en moltes coses, va fer un repàs d’alguns dels elements que van ser innovadors en el moment de la seva construcció. Per això, es va referir al sistema de gestió centralitzada de les instal·lacions i que va ser un dels primers edificis que es va dissenyar assistit per ordinador. Pel que fa a l’exterior, va tenir una de les primeres façanes ventilades que es van fer a Andorra “i suposo que a Catalunya”. També va destacar el tipus de banys que es van fer, “uns banys prefabricats que van ser força innovadors en edificis amb cel·les repetitives, com poden ser els hospitals o els hotels”. D’aquí es pugui dir que Andorra va apostar en aquell moment per la modernitat i per donar una resposta bona a les necessitats que es plantejaven, va emfatitzar.
Preguntat sobre si el centre s’havia quedat petit, Pernas va recordar que sempre hi ha la possibilitat d’engrandir-lo utilitzant el solar que hi ha al costat. També va assenyalar que en general “encara aguanta bé”, tot i que s’estan renovant algunes instal·lacions, com les dels quiròfans “que han quedat una mica obsoletes”.
En referència al servei d’urgències, va subratllar que es queden petites a tots els hospitals, però és possible que amb el creixement de població que hi ha hagut aquests 25 anys al país, “hagin quedat petites”. Ara bé, en la seva opinió, això es pot solucionar si es fa una bona gestió del sistema sanitari “perquè no tinguin la pressió que tenen ara”. Les urgències són el punt on es produeix sempre l’entrada al sistema, va recordar. A vegades el que cal fer és derivar els casos menys greus als centres d’atenció primària, va dir.
L’hospital el fan també els professionals que hi treballen. En aquest sentit, va assegurar que es tracta d’un centre “de primer nivell en molts temes”, però hi ha especialitats que necessiten una base de població més elevada perquè els professionals estiguin al dia i per això creu que no tot es pot tractar a Andorra i els pacients han d’anar als hospitals dels països veïns. “És un hospital de gran nivell, però això no depèn dels edificis sinó dels professionals, depèn de la gent que el fa anar”, va concloure.

“L’hospital va ser pioner en moltes coses”
l’arquitecte
Pernas

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte